Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 mei 2019

Zelf spelen stimuleren dreumes

Zelf spelen is voor een dreumes niet altijd makkelijk. Vaak heeft hij moeite met alleen zijn en heeft hij het liefst de hele dag jouw exclusieve aandacht. Wat natuurlijk niet altijd mogelijk is. Wat kun je doen om je kind te helpen alleen te spelen? Hoe stimuleer je zijn speelgedrag? Je leest het hier.

Veel ouders willen graag dat hun kindje al vroeg leert om zelfstandig te kunnen spelen. Dat zijn namelijk de momenten dat je zelf aan andere dingen toekomt. Dan is het best frustrerend om te zien dat jouw kind de hele dag door jouw aandacht vraagt en geen moment  zichzelf kan vermaken. Er zit nogal wat verschil tussen kinderen, maar wat mag je als ouder eigenlijk van een dreumes verwachten?

Speelgedrag dreumes

Een dreumes (1 - 2 jaar) is nog erg op zichzelf gericht, zeker wat betreft spelen. Hij speelt nog niet met andere kinderen en is vooral met zijn eigen dingen bezig. Kinderen tussen de een en twee jaar kunnen dan ook heel goed naast elkaar spelen, in plaats van met elkaar. Hun sociale vaardigheden zijn op deze leeftijd nog niet goed ontwikkeld; speelgoed delen of samen spelen is voor je kind nog erg lastig. Wel zoekt hij natuurlijk interactie met jullie of zijn broertje(s) of zusje (s). Het ene kind kan zichzelf van nature goed vermaken, terwijl het andere kind het heel lastig vindt om alleen te spelen. Hoe goed jouw dreumes zelfstandig kan spelen, is dus afhankelijk van de leeftijd en zijn natuurlijke aanleg en interesses.

Claimgedrag

Claimgedrag komt veel voor bij kinderen tussen de een en vier jaar. De voornaamste reden is dat je kind emotioneel nog niet zelfstandig is en dus volledig afhankelijk is van zijn ouders: hij heeft jullie hard nodig voordat hij zelf de wijde wereld in kan gaan. Dit claimgedrag is voor veel ouders best vermoeiend: je kind heeft constant jouw aandacht nodig en je komt zelf nauwelijks aan dagelijkse activiteiten toe.

Een van de tips die opvoedkundige Saskia Nihom-Nijstad heeft op Ouders Online is: Betrek je kind bij jouw dagelijkse bezigheden. Laat hem bijvoorbeeld ‘helpen’ de was op te vouwen of op de grond spelen met pollepels als je zelf staat te koken. Zo kun jij je dagelijkse dingen blijven doen en hoeft je kind zich niet alleen te vermaken. Maak de activiteit niet te lang, een kwartiertje helpen met volle aandacht is voor een dreumes al heel wat.

Tips zelfstandig spelen stimuleren

Hoe leuk en gezellig het ook is om samen met je kind het huishouden te doen, het is ook fijn als je kind een tijdje zelfstandig kan spelen. Vier praktische tips om dit te stimuleren:

  • Oefenen met spelen

Je kind leert het meeste van spelen met andere kinderen. Daarom is het fijn voor hem als hij veel in aanraking komt met andere kindjes, bijvoorbeeld op de kinderopvang, de peuterspeelzaal of tijdens speeldates. Investeer in speeltijd voor je kind en maak bijvoorbeeld regelmatig een speelafspraakje. Kun jij meteen gezellig koffiedrinken met een van de andere moeders. Ook kunnen jullie samen thuis oefenen met spelen en het delen van speelgoed. Jonge kinderen met een oudere broer of zus zullen vanzelfsprekend al meer in aanraking zijn met speelgedrag, ze zien bijvoorbeeld hoe hun broer of zus met zijn/haar vriendjes speelt.

  • Een handje helpen

Veel kleine kinderen vinden het lastig om zelfstandig tot spel te komen. Ze weten simpelweg niet zo goed hoe ze dat moeten doen. Jij kunt ze daarbij begeleiden door zelf het goede voorbeeld te geven en het voortouw te nemen. Bijvoorbeeld: als jullie in een nieuwe speeltuin komen, gaan jullie eerst samen op ontdekking. Kijk wat er allemaal is en hoe het werkt. Als je kind de smaak te pakken heeft met spelen, kun je wat afstand nemen en zelf op een bankje in de buurt gaan zitten.

Dit geldt ook voor het spelen met nieuw speelgoed. Bekijk samen wat het precies is en laat je kind zien hoe je ermee kunt spelen. Speel even samen en loop na een tijdje weg. Kijk of je kind er nu zelfstandig verder mee kan spelen.

  • Communicatie en uitleg

Soms heb je tijd nodig om iets voor jezelf te doen: je kunt immers niet de hele dag met je kind spelen. Communicatie is daarom al vanaf jonge leeftijd belangrijk. Misschien praat je kind zelf nog niet, hij begrijpt wel veel van wat jij zegt. Als je kind 1,5 jaar is kun je al uitleggen dat jullie eerst samen met de blokken kunnen spelen, jij daarna de was gaat doen en dat hij dan even zelf mag spelen. Heeft je kind 10 minuten zelfstandig gespeeld? Complimentje!

Tip: Zit je kind lekker in zijn spel, laat hem dan vooral lekker ongestoord doorspelen.

  • Vaste speelmomenten

Kinderen die het fijn vinden om veel structuur te hebben, kun je vaste speelmomenten aanbieden. Laat hem bijvoorbeeld elke dag, na het broodje eten, even een kwartiertje spelen voor de middagslaap. Als je dit dagelijks blijft aanbieden, zal je kind dit zelfstandige speelmoment vanzelf gaan herkennen als vast onderdeel van zijn dag.

Kortom..

Kijk vooral goed naar wat bij jouw kind goed werkt. Misschien is hij wel dol op samen fietsen en dingen onderweg bekijken? Kinderen die veel fysieke energie hebben, maak je misschien heel blij met een dagelijks bezoekje aan de speeltuin. Ook is het goed om af te wisselen met speelgoed en je kind steeds voldoende nieuwe uitdaging aan te bieden. Vanaf twee jaar gaat je kind weer anders spelen. Binnenkort lees je meer over het speelgedrag op deze leeftijd op Ouders Online.

Hoe ga jij om met een veeleisende dreumes? Heb je nog tips voor andere ouders?