Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

26 juni 2002 door Marie-José Klaver

Zijn er hier meisjes die het voor geld doen?

Veel ouders maken zich zorgen over aanstootgevende websites, maar het risico van chatten is eigenlijk veel groter. "Zijn er hier meisjes die het voor geld doen?"

Een meisje met de naam Marina-14 komt een chatbox in de tienersectie van MSN binnen op vrijdagmiddag om kwart over drie. In haar profiel bij MSN, het chat-netwerk van Microsoft, staat dat ze 14 is, op de HAVO zit en van fretten en Robbie Williams houdt. Binnen een paar seconden meldt zich een man die vraagt hoe oud ze is. "14", zegt Marina-14. Meteen vraagt hij of ze zin heeft in seks.

Terwijl ze hem vraagt hoe oud hij is, beginnen nog drie chatters een privé-gesprek met Marina-14. De eerste man zegt dat hij 42 is. Als Marina-14 zegt dat ze dat veel te oud vindt, zegt hij dat hij er wel voor wil betalen. Even later komt nog een man binnen die een tienerhoer zoekt: "Zijn er hier meisjes die het voor geld willen doen? Ik betaal 200 euro. Kom privé". In de chatroom zelf wordt weinig gesproken. Bijna iedereen voert privé-gesprekken. Na vijf minuten hebben acht mannen in de leeftijd van 18 tot 42 Marina-14 aangesproken.

De meesten beginnen iets voorzichtiger dan de 42-jarige man. Ze vragen Marina-14 wat ze doet en hoe het op school was. Pas na een minuut of twee beginnen ze over seks. Sommigen heel bot: "Wil je neuken?" Anderen iets subtieler: "Heb je een vriendje? Heb je het wel eens gedaan?"

Tegen de man van 42 zegt Marina-14 dat ze liever wil chatten met een jongen van haar eigen leeftijd. "Maar willen die jou dat geven wat ik geef?" vraagt hij. Met één jongen praat Marina iets langer. Hij heeft het niet over seks en houdt volgens zijn profiel ook van fretten. Hij zegt dat hij 20 is. Elke keer als Marina-14 zich op MSN begeeft, begroet hij haar enthousiast.

Later op de middag logt Marina-14 in op de chatbox van TMF. Om tien voor zes zijn er een kleine 2.800 chatters actief bij de site van de muziekzender. Marina-14 kiest voor de chatbox 10-15 jaar. Meteen als ze binnenkomt roept een chatter met de naam 'hornyguy': "Zijn er hier nog lekkere geile meiden van 14 t/m 17 jaar?" Een andere jongen wil 'cammen': chatten met een webcam. Bij het cammen richten chatters de webcamera meestal op hun onderlijf.

Veel chatters bij TMF zeggen op zoek te zijn naar mensen die willen 'msn'en. De gratis chat-software MSN Messenger van Microsoft is veel geavanceerder dan de chatbox van TMF. Via MSN Messenger zijn zowel groepsgesprekken als privé-gesprekken mogelijk. Via het programma kan ook eenvoudig 'gecamd' worden. Ook foto's en e-mails versturen gaat heel snel.

Marina-14 belandt tegen zeven uur 's avonds met een jongen op MSN. Ze kijkt nog even in wat chat-ruimtes (14-15-16-jarigen en 10-28 jaar) in de tienerrubriek en wordt al snel benaderd door drie oudere mannen. Een man van 26 uit Nijmegen probeert Marina-14 uit te leggen dat er geen verschil bestaat tussen tieners en twintigers. Pas boven de 50 zijn mensen "oud", zegt hij. Een amateurfotograaf van 19 vraagt of hij foto's van Marina-14 mag maken. Een 35-jarige man uit Utrecht die volgens zijn profiel getrouwd is, stuurt Marina-14 foto's van zijn geslachtsdeel. "Mijn zoon is mijn alles. Tuurlijk ook mijn vrouw", staat in zijn profiel.

Wat Marina-14, de schuilnaam waarmee de verslaggever zich op Internet begaf vandaag, is overkomen, is niet uitzonderlijk. Volgens een rapport van het Engelse ministerie van Binnenlandse Zaken loopt een op de vijf kinderen het risico seksueel lastig gevallen te worden op Internet. Het grootste risico lopen meisjes in de leeftijd van 13 tot 17 jaar.