25 juni 2019

Zomervakantie outdoor tips: lekker naar buiten!

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat scholen en peuterspeelzalen hun deuren voor zes weken sluiten. Ook de kinderopvang gaat soms een paar weken dicht. Hoe geef je invulling aan de zomervakantie met kinderen? Zeker als jullie kort, of zelfs helemaal niet, op vakantie gaan. De beste tips lees je op Ouders Online!

Hoera! Het is bijna zomervakantie. Een lange vakantie, waarin je (schoolgaande) kind of kinderen een paar weken vrij zijn. Veel kinderen zijn, aan het einde van het jaar, ook écht toe aan deze vakantie. De laatste weken van een schooljaar zitten vaak bomvol activiteiten en er moet nog van alles worden afgerond. Kortom: een drukke periode.

Zomervakantie met kinderen

Zo’n lange zomervakantie is dus eigenlijk hartstikke fijn voor je kind (en jou). De voordelen van een lange tijd vrij:

 • Het zorgt ervoor dat jullie even helemaal losgekoppeld worden van het dagelijkse ritme. Ontstressen maar!
 • Ook geeft het kinderen de gelegenheid om alles dat ze de laatste tijd geleerd hebben, te verwerken.
 • Het is goed voor de ontwikkeling van je kind. Gaan jullie naar het buitenland? Je kind leert van alles over het vakantieland, de taal, uitstapjes die jullie maken en andere dingen die hij deze zomer meemaakt. Vaak lijkt je kind na de vakantie weer een heel stuk wijzer geworden.
 • Ook voor jezelf is zo’n lange vakantie helemaal niet gek en daardoor kun je meer tijd besteden aan je gezin.

Daarnaast is het in de zomervakantie vaak lekker weer, waardoor jullie veel buiten zijn. Wat weer heel goed is voor de aanmaak van vitamine D én je humeur!

Naar buiten deze zomer

Deze zomervakantie hoef je je in ieder geval niet te vervelen. Er zijn genoeg leuke activiteiten te bedenken, die je samen met je gezin kunt doen. Ouders Online zet haar beste to-do tips voor je op een rijtje:

 • Natuurspeeltuin

Natuurspeeltuinen zijn speeltuinen waar je kind speelt met én op natuurlijke materialen. Geweldig, want hier klimt en klautert je kind over boomstammen en speelt hij met andere, natuurlijke materialen. Dingen die je in een natuurspeeltuin tegenkomt zijn bijvoorbeeld watertjes, bruggen, tunnels, bomen, vlotten, klimtoestellen en touwen. Spelen in een natuurspeeltuin is niet alleen erg leuk, het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld voor de motorische ontwikkeling, een gezond lijf, de fantasie en creativiteit.

 • Op pad in eigen land

In ons eigen land valt ook genoeg te ontdekken. Wat dacht je van een dagje weg naar bijvoorbeeld de Zaanse Schans? Hier dompelen jullie je onder in ambachten, huizen en molens uit de 18e en 19e eeuw. Jullie zijn lekker veel buiten en er valt van alles te zien en te ontdekken. Mensen in klederdracht en de geschiedenis van een andere stad of dorpje: voor je kind harstikke leerzaam.

 • Dagje naar het strand

Op warme dagen is er geen betere plek om te vertoeven, dan aan zee. Eten en drinken mee, een parasol, een fles zonnebrand en hup, lekker afkoelen op het strand. Je kind vermaakt zich vast opperbest met al dat zand, water en modder. Helemaal leuk: ga met de trein. Het treinstation van Zandvoort ligt pal aan het strand! De rit op zich is al een hele belevenis voor kinderen. Woon je ver bij de kust vandaan? Zoek dan eens een fijne plas of een meer in de buurt. Op de website van zwemwater.nl vind je een handig overzicht.

 • Buitenzwembad

Geen strand in de buurt? Door heel Nederland zijn er ook leuke buitenzwembaden te vinden. Zwemmen is een ideale activiteit met mooi weer. Bijvoorbeeld bij het Bosbad in Amersfoort, het zwemmonument de Houtvaart in Haarlem of het Run in Drunen. Lekker afkoelen in het water en daarna hangen in het gras.

 • Schatgraven in bos of duinen

Een leuke en goedkope activiteit met kinderen is schatgraven. Zet van tevoren een speurtocht uit met opdrachtjes onderweg en ‘begraaf’ een schat met snoepjes, een klein cadeautje of iets anders leuks onder een boom of in het duin. Samen met je kinderen gaan jullie speuren en graven naar de schat. Spannend!

 • Knutselen met de natuur

In de natuur vind je volop (gratis) materialen om mee te knutselen. Wat dacht je bijvoorbeeld van takjes, bladeren, eikeltjes, dennenappels, stenen, stukjes boomschors en schelpen op het strand. Ga samen de natuur in en verzamel de mooiste dingen die jullie tegenkomen. Thuis kijk je wat je ermee kunt maken. Op Pinterest vind je volop inspiratie. Maak bijvoorbeeld een mobiel van schelpen, een mooie natuurdromenvanger of beschilder jullie gevonden stenen.

 • Kamperen, thuis of in de natuur

Voor een kampeeravontuur hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Als je wat ruimte in de tuin hebt, zet je gewoon daar je tent een nachtje op. Kinderen vinden het fantastisch om een nachtje op eigen terrein te slapen en een ander voordeel: de koelkast en het toilet zijn ook dichtbij. Als je geen tuin hebt, kun je natuurlijk ook een mini-vakantie van een dagje houden op een leuke plek in een natuurgebied. Wist je dat je op sommige plekken gratis een nachtje kunt kamperen in Nederland? Er zijn door het hele land kampeerplekken die je herkent aan een paal, waar je omheen gratis je tentje mag opzetten. De plekken zijn midden in de natuur en in alle rust. Denk je eens in hoeveel sterren je 's avonds kunt zien! Op de website van Staatsbosbeheer vind je een overzicht van alle locaties waar je kunt paalkamperen. 

Kortom..

De zomervakantie is een perfecte tijd om lekker samen met je gezin te genieten van het mooie weer. We hopen je met deze tips geïnspireerd te hebben en wensen je alvast een heerlijke zomervakantie!

Heb jij leuke to-do tips voor de zomer? Deel ze gerust met ons!