19 april 2015

Zorgverleners vechten voor beroepsgeheim

Door de 'transitie jeugdzorg' dreigt het medisch beroepsgeheim uitgekleed te worden. Zorgverleners ondernemen actie.

Zorgverleners - zoals artsen, psychiaters en psychologen - hebben een (medisch) beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat de dingen die ze van hun patiënten of cliënten weten of te horen krijgen, niet openbaar gemaakt mogen worden (tenzij met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen). Dat beroepsgeheim is belangrijk, omdat je anders geen pijnlijke of compromitterende dingen aan je zorgverlener meer durft te vertellen.

Het beroepsgeheim dreigt een wassen neus te worden, als de zorgverleners gaan declareren aan de gemeenten, zoals vanaf 1 januari het geval is (vanwege de zogenaamde 'transitie jeugdzorg'). Op hun facturen moeten ze bijvoorbeeld het BSN van hun patiënt/cliënt noteren, en allerlei informatie over de diagnose. Zodat alle gemeente-ambtenaren, die grotendeels geen eigen beroepsgeheim hebben, opeens allerlei gevoelige informatie te weten komen van iedereen. En vanwege het Syri-informatiesysteem, waarmee alles aan alles gekoppeld gaat worden, zal die informatie zich met grote vaart verder verspreiden, naar nóg veel meer instanties en personen die geen beroepsgeheim hebben.

Oproep

Een aantal gerenommeerde zorgverleners, waaronder Robert Vermeiren (hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie) en Menno Oosterhoff (kinder- en jeugdpsychiater), doet nu een oproep aan vakgenoten om een petitie te ondertekenen, tot behoud van het beroepsgeheim. De petitie zal komende maandagavond (20 april 2015) aangeboden worden aan Kamerleden en Staatssecretaris Van Rijn. Woensdag 22 april aanstaande vergadert de Tweede Kamer erover.

Ouders hoeven de oproep niet te ondertekenen, maar we vinden het wel belangrijk dat u weet dat er voor uw rechten gevochten wordt. Ouders Online ondersteunt de actie van harte, en heeft ook ondertekend (ook al zijn we zelf geen zorgverleners).

Meer informatie: Privacy Barometer