Babyvoeding: zelf groente- en fruithapjes maken

Het eerste hapje vaste voeding is een grote mijlpaal voor baby’s en hun ouders. Het is een trots moment waarvan veel foto’s worden gemaakt en vertederd kijk je naar het geknoei en de gekke gezichten van jouw baby tijdens die eerste hapjes. Voor deze eerste hapjes heb je volop keuze uit potjes en pakjes, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf groente- en fruithapjes te maken. Wij vertellen je alles over die allereerste hapjes en hoe je eenvoudig gezonde en lekkere groente- en fruithapjes klaarmaakt.

Vanaf wanneer vaste voeding?

De meeste baby’s beginnen tussen de vier en de zes maanden oud met vaste voeding. Eerder beginnen is niet raadzaam; jouw baby is er dan nog niet aan toe. Wanneer jouw zoon of dochter goed rechtop kan zitten, goed kan slikken en ook met nieuwsgierigheid en smakkende geluiden naar voeding kijkt, is het tijd om met vaste voeding te beginnen.

De eerste kennismaking met vaste voeding noemen we ook wel bijvoeding of oefenhapjes. Melk is op deze leeftijd nog de belangrijkste bron van voedingsstoffen, maar door deze hapjes went jouw baby wel aan groente, fruit, granen en andere voedingsmiddelen. Geleidelijk aan zal het dieet van jouw baby steeds meer gaan bestaan uit vaste voeding. Rond de acht maanden zullen de hapjes de flesjes of de borstvoeding gaan vervangen. De meeste kinderen eten met één jaar grotendeels met de pot mee.

Vaste voeding introduceren

Er zijn verschillende manieren om vaste voeding te introduceren. De eerste hapjes bestaande uit groente- en fruitpuree zijn erg populair en vallen doorgaans goed in de smaak. De variatie is eindeloos en het is nog voedzaam ook. Sommige ouders geven echter de voorkeur aan vaste voeding in oorspronkelijke vorm om zo kinderen bekend te maken met diverse voedingsmiddelen en zelf controle te geven over hun voedsel. Met de Rapley-methode, ook wel baby-led weaning genoemd, leert een baby spelenderwijze proeven en eten.

Het is belangrijk om te weten dat deze eerste hapjes vooral bedoeld zijn om te ontdekken, te proeven en mee te spelen. Maak je geen zorgen als jouw baby de eerste weken nauwelijks iets eet. De hapjes zijn de eerste tijd voornamelijk bijvoeding. Pas wanneer jouw baby de smaak te pakken heeft, wordt de flesvoeding of de borstvoeding afgebouwd en vervangen door vaste voeding.

Het eerste hapje

Of je nu kiest voor een groente- of fruithapje of de Rapley-methode, het eerste hapje zal met zorg moeten worden gekozen. Baby’s van vier tot zes maanden oud kunnen namelijk nog lang niet alle voedingsmiddelen probleemloos eten. Producten die rauw zijn, hard zijn of ongezond zijn, zijn niet geschikt als eerste hapje. Vermijd rauwe vis, carpaccio, ossenworst, honing, rauwe kaas en leverproducten om de kans op ziekmakende bacteriën en schadelijke stoffen te verkleinen.

Wat is er wel geschikt als eerste hapje? Heel veel! Groenten als broccoli, pompoen, wortel, pastinaak, courgette, zoete aardappel, doperwten en bloemkool zijn heel geschikt als eerste hapje. En ook fruit, zoals peer, appel, banaan, perzik, avocado, mandarijn en meloen, valt vaak in de smaak. Aarzel ook zeker niet om jouw baby kennis te laten maken met rijst, aardappel, gebakken vis, hardgekookt ei en goed gegaarde kipfilet.

Doorgaans geldt het advies om de eerste hapjes vooral zo puur mogelijk te houden. Zo leert jouw baby de individuele smaken kennen en waarderen. Probeer deze hapjes vooral niet te zoet te maken. Het is beter om jouw zoon of dochter niet direct te wennen aan zoete smaken.

Zelf groente- en fruithapjes maken

Wil je jouw baby graag kennis laten maken met vaste voeding in de vorm van groente- en fruithapjes? Dan kun je deze ook eenvoudig zelf maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hoeft echt geen keukenprins of -prinses te zijn om smakelijke en voedzame hapjes te creëren.

Groentehapjes maak je door groente, zoals wortelen, pompoen of broccoli, te stomen of te koken. Wanneer de groente gaar is, maak je de groente fijn met een staafmixer of een blender. Als je net begint met bijvoeding is het raadzaam om de hapjes heel fijn te malen. Is jouw baby al wat meer gewend aan vaste voeding? Dan kun je de puree iets grover maken. Eventueel kun je de groente wat smeuïger maken met plantaardige olie of boter. Maak de eerste porties niet te groot. Vaak is een enkel lepeltje of een heel klein schaaltje al meer dan genoeg voor de eerste hapjes.

Wil je zelf fruithapjes maken? Kies dan een stuk fruit uit en pureer dit fijn in de blender of prak het fijn met een vork. Fruit hoeft niet per se gekookt of gestoomd te worden, al is warme appel- of perenmoes wel heel lekker! Is jouw baby al gewend al hapjes? Snijd het fruit dan in heel kleine stukjes. Zo leert jouw baby goed kauwen en verschillende structuren kennen.

Handige tips voor groente- en fruithapjes

  • Je hoeft echt niet elke dag nieuwe groente- en fruithapjes te maken. Bereide puree laat zich uitstekend bewaren in de koelkast of in de vriezer! Gebruik in het begin bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder om de hapjes in handige porties in te vriezen. Even ontdooien en klaar!
  • Voeg geen zout toe aan de hapjes. Dit is niet gezond voor jonge baby’s.
  • Vermijd het gebruik van kruiden en specerijen in het begin. Het is verstandig om jouw baby eerst kennis te laten maken met de pure smaken van groente en fruit.
  • Je hoeft echter kruiden en specerijen niet te weren uit de keuken. Ook kleine baby’s kunnen prima tegen kruiden en specerijen als ze eenmaal gewend zijn aan hapjes.
  • Als jouw baby gewend is aan enkele smaken kun je gaan variëren met combinaties van verschillende groentes en fruit. Later kun je de hapjes ook steeds meer vormgeven als volwaardige maaltijden met combinaties met granen en vis of vlees.
  • Voer de warme hapjes pas aan jouw baby als de puree lauwwarm is.
  • Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor smakelijke hapjes? Dan vind je in kookboeken voor kinderen volop ideetjes.
Lees ook: