Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Kolven op het werk: alles wat je moet weten

Na de geboorte van jouw kind komt er een moment dat je weer aan het werk gaat. Dit is best spannend: het zal even wennen zijn om weg te zijn van je zoon of dochter en in een nieuw ritme te komen. Bovendien zul je je moeten voorbereiden op het kolven op je werk als je borstvoeding geeft. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Hoe bespreek je dit met jouw werkgever? En wat zijn jouw rechten qua kolven? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over kolven op het werk.

Jouw rechten omtrent borstvoeding en kolven op werk

Als je na een periode van verlof weer aan het werk gaat, zal het best even spannend zijn. Vooral als je borstvoeding geeft. Want hoe ga je dat aanpakken als je straks weer op kantoor bent? We kunnen je geruststellen: als moeder heb je de eerste negen maanden na de bevalling recht op het geven van borstvoeding of het kolven onder werktijd. Dit wordt ook wel het kolfrecht genoemd.

Het kolfrecht geeft jou de mogelijkheid om tijdens je werk zo lang als nodig is borstvoeding te geven of melk te kolven tijdens je dagelijkse werktijd tot een maximum van een kwart van je werkdag. Deze tijd krijg je gewoon doorbetaald, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Je kunt zo vaak kolven als jij nodig vindt. Na deze negen maanden houdt jouw recht op borstvoeding geven en kolven niet direct op. Je mag nog steeds tijdens werktijd kolven, maar je krijgt deze tijd niet meer doorbetaald. Je kunt bijvoorbeeld kolven tijdens je pauzes of iets langer doorwerken.

Een geschikte kolfruimte

Naast jouw recht om te kolven op het werk heb je ook recht op een geschikte kolfruimte. De werkgever zal hiervoor moeten zorgen. Een toiletruimte, opslaghok of vergaderzaal is geen geschikte ruimte om te kolven. Hier hoef je dus absoluut niet mee akkoord te gaan.

Een geschikte ruimte om te kolven moet aan een aantal eisen voldoen:

  • De kolfruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
  • De afsluitbare ruimte moet genoeg privacy en afzondering bieden.
  • De kolfruimte moet een goede temperatuur hebben en voldoende verse lucht bieden.
  • De ruimte moet vrij zijn van gevaarlijke stoffen of verontreinigingen.
  • De kolfruimte moet de mogelijkheid bieden om flesjes te reinigen of te steriliseren, het liefst met een kraan met stromend water.
  • De ruimte moet een stopcontact hebben.
  • De ruimte moet een bed of bank hebben.
  • De kolfruimte moet beschikken over een goedwerkende koelkast voor het koud bewaren van moedermelk.

Kolven op werk bespreken met je werkgever

Alhoewel je als borstvoedende of kolvende moeder veel rechten hebt, kan het best spannend zijn om deze zaken te bespreken met je werkgever. Toch is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan met jouw leidinggevende. Zo kunnen jullie op voorhand al afspraken maken over jouw kolftijd en de inrichting van de kolfruimte. Je hoeft absoluut niet om toestemming te vragen, kolven onder werktijd is jouw recht, maar in overleg kun je wel veel praktische zaken regelen en tot een goede verstandhouding komen.

Het kan ook nuttig zijn om jouw wens om te kolven op het werk te bespreken met je collega's. Zo weten zij dat je gebruik maakt van jouw kolfrecht en dus extra pauzes zult nemen om te kolven. Ook kunnen de werkzaamheden hier op aangepast worden. Bovendien kunnen collega's die al eerder borstvoeding hebben gegeven of hebben gekolfd onder werktijd je handige tips geven. Zo ga jij met een gerust hart weer aan het werk.

Voorbereiding op het kolven op werk

Als je thuis al kolft, zal de overgang naar kolven op het werk niet zo groot zijn. Maar als je vooral borstvoeding geeft, is het raadzaam om al voor je weer aan de slag gaat te oefenen met kolven. Het kan namelijk even duren voor je handigheid krijgt met de kolf, of dit nu een handkolf of een elektrische kolf is. Bovendien wil je wel voldoende melk produceren om jouw baby te kunnen voeden. Het kan even duren voor je productie met de kolf op gang komt en je genoeg melk kunt afkolven.

Het is verstandig om al te oefenen met het geven van de fles voor je weer naar kantoor gaat, vooral als je jouw baby borstvoeding geeft. Laat dit bij voorkeur doen door papa of door de persoon die voornamelijk zal oppassen als jij aan het werk bent. Zo kan jouw baby alvast wennen aan deze nieuwe routine. Er is namelijk een kans dat jouw baby de fles weigert of wat oefening nodig heeft. Het is een grote stap voor jou en voor jouw baby, dus jullie zullen allebei wat tijd nodig hebben om te wennen.

Als je gaat kolven op het werk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles ter plaatse hebt wat je nodig zult hebben. Dubbelcheck of je alles hebt om te kolven, om de melk te bewaren en om de melk veilig mee naar huis te nemen. Een borstkolf is onmisbaar, maar ook flesjes, of bewaarzakjes, zoogkompressen, een extra setje kleding en een koeltas zijn belangrijk. Kleed je bij voorkeur ook comfortabel zodat je makkelijk kunt kolven zonder je te hoeven ontkleden. Dat scheelt een heleboel gedoe.

Het bewaren van borstvoedingsmelk

Een goede kolfruimte beschikt over een goed functionerende koelkast om de afgekolfde melk in te bewaren. Dit is belangrijk, want je wilt niet dat jouw afgekolfde moedermelk bederft voor je deze aan jouw baby hebt kunnen geven. Afgekolfde melk die in een koelkast wordt bewaard, kan nog zeker drie dagen veilig worden gedronken. Buiten de koelkast is verse moedermelk doorgaans maar zes tot 10 uur houdbaar. Als het buiten warmer is dan twintig graden dan is de melk zelfs maar zes uur houdbaar. Maak dus zeker gebruik van deze koelkast en vervoer de moedermelk koud, bij voorkeur in een koeltas, naar huis.

Valkuilen en hindernissen van kolven op werk

Het recht op kolven is wettelijk vastgelegd en in heel Nederland maken vrouwen gebruik van dit recht. Maar dat betekent niet dat kolven tijdens werktijd altijd zonder slag of stoot gaat. Nog steeds lopen moeders tegen allerlei problemen aan bij het geven van borstvoeding of het kolven op het werk. De meeste vrouwen zijn wel op de hoogte van hun rechten, maar veel werkgevers blijken helaas nog niet zo goed geïnformeerd te zijn.

Alhoewel je de eerste negen maanden na de bevalling recht hebt op doorbetaling tijdens het kolven onder werktijd, blijkt in de realiteit dat er nog steeds werkgevers zijn die hun kolvende werkneemster niet volledig uitbetalen of niet willen betalen voor de uren die ze kolven onder werktijd.

De meest gehoorde klacht van kolvende vrouwen op de werkvloer is echter het ontbreken van een geschikte kolfruimte. Een goede kolfruimte moet aan veel eisen voldoen, maar in realiteit blijken vrouwen nog steeds vaak te kolven in ruimtes die niet geschikt zijn. Zo kolven vrouwen nog steeds op het toilet, in de archiefruimte, in het kopieerhok of in de vergaderruimte.

Ook het onbegrip van collega's en leidinggevenden blijkt een hindernis te zijn waar veel nieuwe moeders mee te maken krijgen. Alhoewel het recht op kolven tijdens werktijd al lang actief is, vindt 1 op de 5 werkgevers het nog steeds niet prettig als een werkneemster hier gebruik van maakt. Hij of zij vindt het niet passen bij de organisatie of vindt dat het voor ongemakkelijke situaties zorgt.

Meer tips en hulp

Kolven, of borstvoeding geven, onder werktijd is geen luxe, maar een recht. Maak hier dan ook zeker gebruik van als je jouw baby wilt voeden met moedermelk wanneer je weer gaat werken. Je hebt recht op kolftijd, een goede kolfruimte en bovendien alle medewerking van jouw leidinggevende en collega's.

Wil je meer weten over het kolfrecht? Dan vind je op de website van de Rijksoverheid alle rechten en plichten van de werkgever en de werknemer in één overzicht. Op ArboPortaal vind je bovendien alle informatie omtrent zwangerschap, geboorte, verlof, kolven en voeding voor ouders.

Loop je op werk toch tegen problemen aan? Of wil je meer weten of jouw rechten en plichten? Dan kun je altijd contact opnemen met de afdeling personeelszaken op jouw werk. Werkt ook deze afdeling niet mee? Dan kun je altijd de ondernemingsraad of een bedrijfsarts inschakelen om jouw recht te halen.

Lees ook: