Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 november 2021

Alles over de gehoortest van je baby

In Nederland krijgt je baby vaak binnen een week, maar in ieder geval binnen zes weken na de geboorte een gehoortest. Met deze test wordt gecheckt of je baby genoeg hoort om, later ;-), te leren praten. Hier lees je meer over deze gehoorscreening: hoe werkt het, wat moet jij doen en wat als de uitslag niet goed is?

Waar en wanneer krijgt je baby de gehoortest?

Bijna overal in Nederland komt iemand van het consultatiebureau tussen de 4 en 7 dagen bij je thuis. Vaak doen ze de gehoorscreening als ze ook voor de hielprik komen. Sommige consultatiebureaus maken een afspraak, maar meestal komen ze gewoon binnenvallen. Uitzondering hierop zijn een aantal regio’s in Zuid-Holland en Gelderland, daar doen ze de gehoortest op het consultatiebureau.

Mijn baby ligt in het ziekenhuis: meestal doen ze dan de gehoortest als je baby weer thuis is. Geef het consultatiebureau daarom een seintje als je weet wanneer jullie naar huis mogen. Ligt je baby langer in het ziekenhuis? Dan kan de gehoortest ook in het ziekenhuis gedaan worden. Meestal neemt het consultatiebureau hier zelf contact met je over op. Zo niet, dan moet je er -helaas- zelf achteraan.

Mijn baby ligt op de NICU: dan hoef je niet zelf achter de gehoortest aan. Baby’s die opgenomen zijn (geweest) op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) krijgen een aparte gehoortest. Deze wordt gedaan door medewerkers van het ziekenhuis.

Waarom wordt de gehoortest afgenomen?

Om een taal te leren en om goed te leren praten, is het belangrijk dat je goed kunt horen. Door eventuele gehoorproblemen vroeg op te sporen, kun je er mee aan de slag. Dit helpt grote gevolgen voor de ontwikkeling te voorkomen. Hoe eerder een gehoorbeperking wordt ontdekt, hoe eerder je kunt starten met de juiste behandeling.

Ook een baby die reageert op geluiden moet nog steeds getest worden. Ze checken bij de test namelijk ook of hij alle toonhoogtes goed kan horen.

Hoe werkt de standaard gehoortest voor baby’s?

Als eerst: de gehoortest doet geen pijn bij je baby. Hij kan zelfs worden gedaan, terwijl je baby lekker ligt te slapen. Je baby krijgt een zacht dopje in zijn oor. Dit dopje zendt een zacht geluidje uit. Als het gehoor goed werkt, dan reageert het oor hierop door zijn ‘eigen geluidjes’ terug te sturen naar het dopje. Een apparaatje laat zien of het oor goed genoeg werkt. Allebei de oren worden getest.

Wat als de uitslag van de gehoortest niet goed is?

Bij 95% van de baby’s in Nederland is de gehoortest voldoende. Geen garantie dat ze later ook naar je gaan luisteren, maar wel fijn dat je in ieder geval weet dat ze je horen. Krijgt je baby de uitslag voldoende? Dan hoort hij nu goed genoeg om te leren praten. Dit kan op latere leeftijd nog veranderen, dus blijf altijd goed naar je kind kijken en luisteren.

Een onvoldoende…

Scoort je kind onvoldoende in de gehoortest? Dan doen ze de test nog een keer, na ongeveer een week. Soms horen baby’s tijdelijk minder goed, bijvoorbeeld als ze verkouden zijn. Is de uitslag van de tweede test ook niet goed? Dan nemen ze een derde test af, met een ander apparaat. Die checkt of het geluidssignaal van het dopje wel goed wordt ontvangen in de hersenen. Geeft deze test ook een onvoldoende? Dan word je doorverwezen naar het Audiologisch Centrum. Hier gaan ze verder onderzoeken waarom de test onvoldoende was. Daar kijken ze ook gelijk naar eventuele behandelingen.

Heb je nog vragen over de gehoortest? Heel veel informatie en vragen van andere ouders vind je op deze website van het RIVM.

Lees ook: