Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

10 luierhacks om het verschonen makkelijker te maken

Van alle klusjes die je doet als ouder van jonge kinderen is een luier verschonen vaak het minst favoriet. Een vieze luier kan een behoorlijke smeerboel zijn en tijdens het luier verwisselen gebeuren er nog wel eens wat ongelukjes. In je leven verschoon je maar liefst meer dan vijfduizend luiers per kind. Een paar handige tips om het luier verschonen makkelijker te maken zijn dus wel welkom. In dit artikel geven we 10 luierhacks die je absoluut wilt weten. Het leven wordt zoveel makkelijker met deze tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je wilt niet zonder billendoekjes of luiers komen te zitten wanneer je aan het verschonen bent. Een baby onbemand op de commode laten liggen is geen optie, maar een blote en vuile baby neem je liever ook niet op de arm. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt voor je begint. Dat maakt het verschonen al een stuk makkelijker. Vul ook alles regelmatig bij zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Leid jouw baby af tijdens het luier verschonen

Veel baby's vinden het niet prettig om een schone luier te krijgen. Ze kunnen onrustig worden en met hun handen in de luier graaien, met alle gevolgen van dien. Voorkom dit door jouw baby af te leiden tijdens het verschonen. Praat met jouw baby, speel een muziekje af of geef een speeltje tijdens het wisselen van de luier. Dat maakt jouw taak een stuk makkelijker om uit te voeren.

Voorkom verrassingen met een billendoekje

Vooral jongetjes staan erom bekend dat ze nog wel eens willen plassen op het moment dat de luier wordt afgedaan, maar ook meisjes kunnen onverwacht gaan plassen als de luier net is weggehaald. Voorkom dit soort verrassingen eenvoudig met een billendoekje of washandje. Dek de schaamstreek van jouw baby direct af met een doekje zodra de luier opengaat en maak het verschonen zo een stuk eenvoudiger.

Met beide benen in de lucht

Verreweg de meest eenvoudige manier om jouw baby te verschonen is door beide benen op te tillen. Doe dit echter niet bij de enkels: dit is niet goed voor de heupjes van jouw baby. De beste manier is om met de hand tegen de voetjes aan te drukken om de benen richting de buik te duwen. Het is even oefenen om dit met één hand te doen, maar het went snel. Zo kun je tijdens het verschonen overal goed bij.

Trek het rompertje naar beneden uit

Deze tips is verreweg de beste hack van alle luierhacks, maar nog niet elke ouder weet er vanaf. Iedere ouder krijgt wel eens te maken met een explosieve luier. Alsof dat nog niet genoeg is, zul je ook het vieze rompertje op de één of andere manier uit moeten trekken. Gelukkig hoef je de meeste rompertjes niet over het hoofd van jouw baby uit te trekken.

Rompertjes met een envelophals, zowel met lange mouwen, korte mouwen of zonder mouwen, kun je eenvoudig naar beneden trekken. Zo houd je het bovenlijf van jouw baby lekker schoon en maak je het verschonen veel makkelijker voor jezelf.

Gebruik een hydrofiele luier op het verschoonkussen

Soms gaat er wel eens iets mis tijdens het verschonen. Ongelukjes gebeuren nu eenmaal. Om te voorkomen dat je het hele verschoonkussen moet poetsen of de hoes weer moet vervangen kun je eenvoudig een hydrofiele luier op het verschoonkussen leggen. Deze is in een flits vervangen en dat scheelt veel gedoe.

Een schone luier onder de vieze luier

Eén van de handigste en makkelijkste luierhacks om ongelukjes te voorkomen tijdens het verschonen is een schone luier onder de vieze luier plaatsen. Je trekt de vieze luier uit en kunt direct de schone luier omdoen. Het is natuurlijk wel oppassen geblazen bij poepluiers, maar je kunt er flink wat ongelukjes mee voorkomen.

Gebruik een nachtlampje

Vooral jonge baby's zullen ook wel eens 's nachts verschoond moeten worden. Liever maak je jouw baby daarvoor niet helemaal wakker. Gebruik een nachtlampje bij de commode om het verschonen makkelijk te maken, maar jouw baby niet bloot te stellen aan fel licht. Zo kan iedereen na het verschonen en voeden weer makkelijk in slaap vallen.

Maak gebruik van billencrème

De huid van baby's is teer en erg gevoelig voor huidirritatie, vooral op de billen en in de schaamstreek. Gebruik daarom billencrème om luieruitslag te voorkomen, maar ook om het schoonmaken van ontlasting makkelijker te maken. Zo hoef je minder doekjes te gebruiken en minder hard te wrijven.

Gebruik de luier optimaal

Een luier heeft allerlei handige randjes om doorlekken te voorkomen. Helaas hebben we hier vaak geen weet van. Dit soort luierhacks krijgen we helaas niet aangeleerd. Zo vergeten we om optimaal gebruik te maken van alle ingebouwde trucjes van luiers. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het elastiek goed aansluit rond de beentjes en de randen op de juiste plekken zitten. Door daarnaast de bovenste rand van de luier naar binnen te vouwen, verklein je de kans op natte rompertjes en kleding.

Lees ook: