Wanneer en hoe stop je met de speen?

Veel ouders kiezen in het eerste levensjaar van hun kind voor een speen om hun baby troost te bieden en in de zuigbehoefte te kunnen voldoen. Een baby went makkelijk aan een speen en het kan de eerste maanden een enorm verschil maken. Maar wanneer stop je met het gebruik van een speen? En hoe kun je dit het beste aanpakken? We leggen het uit in dit artikel.

Het nut van de speen

Voor baby’s met een hoge zuigbehoefte is de speen echt een uitkomst. Wanneer baby’s veel willen sabbelen en zuigen kan dit voor veel onvrede en verdriet zorgen tijdens die eerste maanden. Je kunt tenslotte niet zomaar extra flesvoeding geven of jouw baby altijd aanleggen wanneer hij of zij dit wil. Een speen vangt deze zuigbehoefte op. Jouw baby heeft iets om op te sabbelen tussen de voedingen door en de speen werkt vervullend en troostend.

Wanneer stoppen met de speen?

Er komt een moment dat jouw baby eigenlijk geen speen meer nodig heeft. Na een maand of 6 neemt de zuigbehoefte af en wordt er steeds meer overgegaan op vaste voeding. Bovendien wordt jouw baby dan steeds beter in het vinden van troost op andere manieren. Het is dus meestal raadzaam om tussen de 6 maanden en de 1 jaar te stoppen met de speen. De speen is dan grotendeels overbodig geworden. Het gebruik van een speen kan dan juist meer kwaad dan goed doen.

Nadelen van de speen

Veel ouders staan wat aarzelend tegenover het gebruik van een speen en dat is zeker met goede reden. Het gebruik van een speen kan namelijk een aantal vervelende bijeffecten hebben, vooral bij langdurig gebruik. Door een speen te gebruiken kan de spraakontwikkeling worden gehinderd. Het sabbelen op een speen zorgt ervoor dat de spieren in de mond zich niet zo goed ontwikkelen. Hierdoor doen zich vaak problemen met de uitspraak voor. Bovendien kan het gebruik van een speen de groei van tanden negatief beïnvloeden. Er is een kans op een overbeet of juist een open beet. Juist om deze redenen is het belangrijk om op tijd te stoppen met het gebruik van een speen.

Hoe stop je met de speen?

Het stoppen met de speen kan best een uitdaging zijn. Jouw baby heeft de speen misschien niet meer nodig om te voorzien in de zuigbehoefte, maar put wel veel troost en comfort eruit. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts blijkt hier vaak veel behoefte aan te zijn. Bovendien is jouw baby gewend geraakt aan de speen en deze gewoonte kan lastig af te leren zijn. Met onderstaande tips maak je het stoppen met de speen een stuk makkelijker.

  • Bouw het gebruik van de speen geleidelijk af. Bied de speen minder vaak of minder lang aan en leer jouw kind zo aan om er steeds minder gebruik van te maken.
  • Kies een goed moment om te stoppen met de speen. In roerige en onrustige tijden is het lastiger om te stoppen met de speen omdat jouw kind dan juist de troost en de gewoonte nodig heeft.
  • Bied een alternatief aan voor de speen. Het is belangrijk dat jouw kind troost en comfort vindt in iets anders dan de speen, ook als papa en mama even niet beschikbaar zijn. Misschien kan een knuffel of een doekje de plek van de speen innemen tijdens het slapen of spelen?
  • Neem samen afscheid van de speen. Als jouw kind al wat ouder is, kun je samen heel bewust afstand doen van de speen. Leg uit dat jouw zoon of dochter nu al oud genoeg is om zonder speen te slapen. Maak er een mooi ritueel van. Leg uit dat de speen nu wordt doorgegeven aan een baby die deze echt nodig heeft of berg de speen samen op in een kistje of herinneringendoos.
Lees ook: