Je hond voorbereiden op de baby: hoe doe je dat?

Voor mensen zonder hond klinkt het een beetje raar: je hond voorbereiden op de baby. Maar voor jou en andere hondenbezitters is het een logische stap in je zwangerschap. Je wilt het liefst dat de baby straks net zo gek is op je hond als jij. Garanties heb je nooit, maar je kunt wel zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn. In dit artikel vind je tips voor tijdens je zwangerschap en daarna.

Voorbereiding tijdens je zwangerschap

Met een beetje geluk heb je ongeveer 7 maanden de tijd om je hond voor te bereiden op de komst van de baby. Dit geeft je ruim de tijd om je viervoeter te laten wennen de komst van het nieuwe gezinslid. Je wilt voorkomen dat je hond de veranderingen in zijn leven koppelt aan de komst van de baby. Check bijvoorbeeld of jullie huidige schema’s ook haalbaar zijn als de baby er straks is: denk aan uitlaten, eten en spelen. Probeer dat nu al aan te passen op het toekomstige ritme met een baby. Kijk ook eens kritisch naar zijn gedrag: trekken aan de lijn en tegen je opspringen is nu geen probleem. Wel als je ook een kinderwagen vast hebt of een baby in je armen. Kijk of je zelf dit gedrag nog kunt aanpassen of ga voor een opfriscursus langs de hondenschool of -trainer.

Andere tips:

 • Bedenk wat je gaat doen met je hond tijdens de bevalling. Gaat hij naar de oppas, laat iemand hem tussendoor uit of laat je hem alleen in een afgesloten kamer? Houd er ook rekening mee dat een bevalling soms wel 24 uur of meer kan duren.
 • Oefen met de kinderwagen: zo’n groot ding kan indrukwekkend zijn voor honden. Wandel tijdens je zwangerschap al rondjes door de tuin, woonkamer, etc. Zo kan je hond rustig aan de kinderwagen wennen. Oefen ook al een paar keer met een lege kinderwagen terwijl je de hond uitlaat.
 • Laat je hond vast wennen aan geluiden. Een huilende baby kan best even schrikken zijn. Laat hem dus af en toe al even een huilende baby horen. Dan kijkt hij daar straks niet raar van op. Geen baby's in de buurt? Video's doen het net zo goed.

Stappenplan om hond te laten wennen aan de baby

Je hond laten wennen aan je baby begint al voordat de baby er daadwerkelijk is.

Stap 1: leader of the pack. Zorg dat jij de baas bent van de roedel. Als je dit goed op orde hebt, dan is je hond kalm en onderdanig. Dit helpt hem (en jou) om met de nieuwe gezinssamenstelling om te gaan als het zover is.

Stap 2: kom niet in mijn aura. Nu is opspringen niet erg, net als op de bank hangen of gigantisch in de weg liggen. Dat is met baby anders. Tegen je aanspringen als je je baby vasthebt kan gevaarlijk zijn. Werk dus alvast aan het concept ‘afstand houden’. Zodra jij eraan komt, moet je hond uit je persoonlijke ruimte gaan - tenzij jij anders aangeeft natuurlijk. You're in control.

Stap 3: gebruik de fijngevoelige neus van je huisdier. Als de baby eenmaal is geboren, helpt het om je hond te laten wennen aan de geur van de baby. Laat de hond, op afstand, ruiken aan een dekentje waar je baby in heeft gelegen. Doe dit het liefst voor je de baby mee naar huis neemt uit het ziekenhuis/naar beneden/woonkamer. Als je hond rustig kan reageren, dan kun je hem dichterbij laten komen en aan de baby laten ruiken. Zo leer je je hond dat de baby van jou is en dat jij bepaalt wanneer hij dichtbij mag komen. Het begin van respect voor het nieuwste lid van jullie gezin.

Stap 4: de eerste kennismaking. Hoe rustiger je hond is als hij kennismaakt met de baby, hoe groter de kans op een rustige eerste ontmoeting. Ga bijvoorbeeld eerst een stuk wandelen of uitgebreid spelen. Zorg dat hij rustig en onderdanig is als je thuiskomt. Het meest ideaal is dat er iemand anders in de kamer de baby vasthoudt, als jullie terugkomen. Begin op een afstandje en laat je hond niet te dichtbij komen. Focus op het gedrag. Zodra hij druk wordt of dominant gedrag laat zien, stop je de kennismaking. Ga op een later moment verder.

Stap 5: samen op pad. Raar maar waar: de kinderwagen helpt om duidelijk te maken wie de baas is. Zodra je namelijk met je hond en kind (in de wagen) op pad gaat, dringt zich een rangorde op. Als het goed is, loopt de hond naast of achter jou. De baby ‘loopt’ met zijn wagen als het ware voorop. Je hond volgt dus de baby.

Als de baby er is en groter wordt…

 • Laat ze nooit alleen. Hoe goed baby en hond het ook met elkaar kunnen vinden, laat ze nooit - echt nooit - alleen. Je hond blijft een dier en baby’s/kinderen blijven ook onvoorspelbaar. Je weet nooit wat er kan gebeuren.
 • Kraamvisite: de aandacht gaat naar jullie en de baby. Daar kan je hond onrustig of zelfs jaloers van worden. Laat de visite je hond dus ook een beetje aandacht geven. Kan hij daarna weer lekker in zijn mand gaan liggen.
 • Handen wassen: was je handen altijd als je met je hond bezig bent geweest. Zo kun je met een gerust hart je pink weer in de mond van je baby stoppen als de speen kwijt is…
 • Eigen speelgoed: speelgoed van honden en kinderen lijkt veel op elkaar. Logisch dat er verwarring ontstaat bij zowel je baby als je hond. Maak duidelijk dat ieder zijn eigen speelgoed heeft. Het kan een keer mis gaan, maar beloon degene die het ‘verkeerde’ speelgoed loslaat.
 • Geef je hond ook ruimte. Voor je hond verandert er van alles. Geef hem daarom letterlijk en figuurlijk de ruimte. Heeft hij geen interesse in de baby? Laat hem dan. Dat komt vanzelf. Leer je kindje ook dat hij niet bij de etensbak en slaapplek van de hond mag komen. Ook is het goed als je kind weet dat hij de hond niet mag storen tijdens het eten en slapen. Dit wordt extra belangrijk als je kind gaat tijgeren of kruipen.

Veelvoorkomende situaties en oplossingen bij een hond en een baby

 • Je hond likt de handen van je baby: gebeurt bij praktisch iedereen met hond en baby. Maak de handjes zo snel mogelijk schoon, zodat je baby de bacteriën van je hond niet binnenkrijgt.
 • Je hond is jaloers op de baby: met de komst van de baby verandert er nogal wat thuis. En dat voelt je hond. Heb je het idee dat je hond jaloers is? Kijk dan eens of je hond weet wat je van hem verwacht als je aan het voeden bent, knuffelt met de baby of met de baby aan het spelen bent. Probeer dit duidelijk te maken en op een positieve manier te leren dat hij soms even moet wachten.
 • Je hond gromt en/of blaft naar de baby. Dit is niet de bedoeling. Haal je hond weg uit de situatie. Gebeurt dit vaker? Kijk dan waar het gedrag vandaan komt. Je kunt de dierenarts om advies vragen of een hondentrainer- of therapeut inschakelen als jullie er zelf niet uitkomen.
Lees ook: