Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Zo start je nieuwe kersttradities met kinderen

Kerst is een bijzondere tijd van het jaar. Of je nu religieus bent of niet: met Kerst nemen we de tijd voor elkaar en voor een moment van bezinning. Ook vormt het een heerlijke tijd om herinneringen te maken met elkaar. Hoe Kerst wordt gevierd verschilt enorm per gezin. Iedereen heeft eigen kersttradities, rituelen en manieren om de feestdagen te vieren. Het zijn juist deze tradities die Kerst zo knus en bijzonder maken. Daarom vertellen we in dit artikel alles over het starten van nieuwe kersttradities met kinderen en geven we inspiratie om op jullie eigen wijze in de kerstsfeer te komen. Namens het team van Ouders.nl wensen we jullie alvast fijne feestdagen!

Het belang van kersttradities

Tijdens de feestdagen versieren we de boom, wisselen we cadeautjes uit en genieten we samen van lekker eten tijdens het kerstdiner en/of het kerstontbijt. Maar Kerst is zoveel meer dan alleen cadeaus en lekker eten. De levenslange herinneringen worden juist gemaakt tijdens de rituelen die jullie als gezin hebben; de tradities die jullie samen hebben opgebouwd en die onlosmakelijk verbonden zijn met Kerst vieren.

Terug naar de basis

Met jullie eigen tradities kun je terug naar de basis van Kerst. In plaats van uren in de keuken staan, de mooiste cadeautjes shoppen en de meest bonte versiering in huis neem je even tijd voor elkaar en voor wat jullie als gezin belangrijk vinden. Je kunt je losmaken van wat 'hoort' of wat wordt verwacht en de feestdagen vieren op een manier die echt past bij jullie gezin.

Tips voor leuke kersttradities met kinderen

De charme van kersttradities beginnen is dat je helemaal zelf kunt beslissen wat jullie kersttraditie wordt. Willen jullie rond het haardvuur een kerstverhaal vertellen of liever skiën in de kerstvakantie? Het kan allemaal! Om je te inspireren, delen wij enkele leuke tips voor kersttradities die je kunt starten met jouw kinderen.

Versier samen de kerstboom

Kerst begint in de meeste gezinnen pas echt als de kerstboom staat. Meestal doen moeders en vaders dit tussen de bedrijven door, maar waarom maken jullie er niet een gezellige activiteit voor jong en oud van? Samen een kerstboom versieren is ontzettend leuk en luidt het begin in van deze gezellige periode.

Filmavondje

De kerstperiode staat garant voor heerlijke kerstfilms. Klassiekers als Home Alone, The Muppet Christmas Carol, How the Grinch Stole Christmas en Klaus zijn leuk voor de hele familie. Maak er een gezellig avondje van met warme chocolademelk, kerstkransjes en een logeerfeestje in de woonkamer met z'n allen!

Koekjes bakken

Wat is er nu leuker dan samen koekjes bakken? Zowel de oudere kinderen als kleine kinderen vinden het gezellig om samen in de keuken te staan om koekjes te bakken en deze te versieren. Deze koekjes kunnen jullie samen opeten, mooi inpakken voor familie en vrienden voor Kerst of in de boom hangen ter versiering.

Elf on the Shelf

De Elf on the Shelf traditie is al jaren populair in Amerika, maar is ook zeker leuk om op originele wijze toe te werken naar Kerst met de kinderen. Elf on the Shelf is een kinderboek met een heuse elf erbij. Deze elf is het hulpje van de Kerstman. Jullie kunnen deze elf een naam geven en dan begint de pret. In aanloop naar Kerst haalt de elf allemaal streken uit in huis om op eerste kerstdagen te verdwijnen naar de Noordpool. Tot volgend jaar!

Het kliekjesdiner

De meeste families vieren Kerst op eerste kerstdag en gaan op tweede kerstdag op bezoek bij familie en vrienden. Maak tweede kerstdag extra bijzonder door een kliekjesdiner te organiseren. Laat iedereen de kliekjes van de avond ervoor meenemen en geniet van deze lekkere hapjes terwijl jullie samen aan tafel zitten. Zo hoeft er niet twee dagen te worden gekookt voor een uitgebreid kerstdiner en gaan jullie bovendien voedselverspilling tegen.

Maak je eigen adventskalender

Rond deze tijd van het jaar zijn de adventskalenders niet aan te slepen. Voor kinderen en volwassenen is er niets leuker dan iedere dag een klein cadeautje open te mogen maken. Natuurlijk hoef je niet heel veel geld uit te geven aan zo'n kalender: je kunt er ook zelf één maken. In aanloop naar Kerst mogen de kinderen iedere dag een vakje of cadeautje openen en dit kun je vullen met iets lekkers, een mooi kerstverhaal, een kleinigheidje of een bijzondere kerstbal.

Bezoek een kerstmarkt

Met Kerst worden er talloze kerstmarkten in binnen- en buitenland georganiseerd waar je gezellig kunt shoppen voor kerstversiering en leuke cadeautjes, lekkere hapjes kunt eten, glühwijn kunt drinken en je helemaal in de sfeer van Kerstmis komt. Een kerstmarkt bezoeken met het hele gezin is ontzettend gezellig en is één van de leuke dingen die jullie elk jaar weer samen kunnen doen. Ben je benieuwd welke kerstmarkten leuk zijn met kinderen? Wij delen enkele toppers.

Kerstmarkt in Valkenburg

Valkenburg is rond de kerstdagen een magische bestemming. Het is niet één kerstmarkt, maar de hele stad wordt omgetoverd tot kerststad. Talloze lichtjes, sfeervolle muziek, lichtboxen, lekker eten, straattheater, de kerstmarkt in de grotten: er is voor ieder wat wils.

Kerstmarkt in Düsseldorf

De Kerstmarkt in Düsseldorf is verspreid door de hele stad. Hierdoor is het oude centrum een bijzonder lichtjesfestijn waar de kinderen hun ogen uitkijken. Bovendien zijn er diverse activiteiten voor de kinderen, zoals een draaimolen, een poppentheater en een mini-reuzenrad.

Country & Christmas Fair

De Country & Christmas Fair is één van de grotere kerstmarkten in ons land en is leuk voor jong en oud. Hier kun je rond de Kerst shoppen bij de talloze kraampjes en lekker eten en drinken, terwijl de kinderen de indrukwekkende watershow bekijken, luisteren naar optredens en zich vergapen aan de pracht en praal van het kasteel.

Ice Amsterdam

Ieder jaar wordt het Museumplein in Amsterdam rond Kerst omgetoverd tot grote buitenschaatsbaan waar van alles te beleven is. Lekker schaatsen, spelen en struinen op de kerstmarkt: het kan hier allemaal.

Van logeren in de woonkamer tot elkaar een boek cadeau geven om te lezen rondom de kerstboom, een taart bakken, samen kerstkaarten maken en uitdelen of iemand helpen die het nodig heeft. Welke kersttraditie je ook bedenkt om met het gezin te ervaren; geniet met en van elkaar. Hele fijne feestdagen!