Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

Vliegen met jonge kinderen: praktische tips voor een relaxte vlucht

Het idee om met je kleintje het vliegtuig te nemen kan voor ouders van jonge kinderen behoorlijk overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste voorbereiding wordt vliegen met jonge kinderen een geweldig avontuur. Voordat je het weet geniet je van de reis. Van het boeken van de perfecte stoelen tot het omgaan met uitdagingen die tijdens de vliegreis op je pad kunnen komen. Natuurlijk hebben we ook praktische tips voor een relaxte vlucht in deze blog gebundeld. Ontdek het zelf in dit artikel, inclusief 5 tips en ideeën van ouders. 

Bereid je voor op de vlucht: boek de stoelen vooraf

Als je met jonge kinderen reist, is het boeken van de juiste stoelen een belangrijke stap op weg naar een comfortabele vlucht. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden speciale voorzieningen voor jonge gezinnen aan, zoals wiegjes en extra beenruimte. Het is handig om deze opties ruim van tevoren te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Stoelen bij het gangpad zijn een pluspunt voor wat extra bewegingsvrijheid en handigheid bij het instappen en uitstappen, vooral wanneer je met jonge kinderen reist.

Slimme inpakstrategieën: bagage voor de reis

Het inpakken van handbagage voor een vliegreis met een baby of peuter kan best een puzzel zijn. Zorg ervoor dat alle essentiële spullen binnen handbereik zijn. Denk aan luiers, vochtige doekjes, gezonde snacks, een fles of drinkbeker en een knuffel voor comfort. En vergeet niet om wat entertainment mee te nemen, zoals kleurboeken, speelgoed en de favoriete apps van je kleintje op je tablet of smartphone.

  1. Snacks: Eten houdt niet alleen de trek op afstand, maar kan ook dienen als afleiding tijdens de reis.
  2. Extra kledingsetje: Voor het geval van onverwachte knoeipartijen of temperatuurwisselingen, is het handig om wat extra kleding voor je kleintje in te pakken. Rol kledingstukken in plaats van ze te vouwen. Dit bespaart ruimte en voorkomt kreukels. Plaats bijvoorbeeld gerolde kledingstukken in schoenen om nog meer ruimte te besparen.
  3. Georganiseerde zakjes: Gebruik doorzichtige zakjes om items zoals luiers, snacks en kleine speeltjes te scheiden en gemakkelijk terug te vinden in je tas. Dit helpt om chaos te voorkomen en alles binnen handbereik te houden. Moet je bij de douane de inhoud van je tas laten zien? Dan kun je alles snel weer terug in jouw tas stoppen. 
  4. De checklist: Maak een checklist van essentiële items die je moet inpakken voor je kleintje. Dit helpt je om niets belangrijks te vergeten en voorkomt overbodige spullen in je tas.

Tips voor een soepele vliegervaring met kinderen

Tijdens de vlucht kunnen kinderen te maken krijgen met specifieke uitdagingen, zoals oorpijn veroorzaakt door de veranderingen in druk in de cabine. Als je kind hiermee worstelt, kun je wat verlichting bieden door een flesje of een fopspeen te geven tijdens het opstijgen en landen. Als het slaapritme van je kind wordt verstoord door de reis, kun je proberen de slaaptijden zo goed mogelijk aan te houden en een vertrouwd dekentje mee te nemen voor extra comfort. Dit kan je kind geruststellen tijdens de reis. Vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen. Blijf kalm en ontspannen, want jouw kalmte kan de spanning bij kinderen verminderen.

Kindvriendelijke plekken op de luchthaven

Veel luchthavens begrijpen dat reizen met jonge kinderen om wat extra zorg vraagt. Ze bieden vaak speciale voorzieningen en diensten aan voor gezinnen. Neem van tevoren even de tijd om uit te zoeken welke extra's beschikbaar zijn op de luchthaven van vertrek. Sommige luchthavens hebben speelruimtes, plekken om luiers te verschonen en eetgelegenheden waar het hele gezin van kan genieten.

Vliegtips van ouders

Sophie: "Ik zoek altijd uit of er entertainment aan boord is voor kinderen. Het maakt de reis leuker en zorgt voor wat extra afleiding."

Laura: "Mijn kleintjes vinden het geweldig om andere kinderen aan boord te ontmoeten. Het is een leuke afleiding en zorgt voor wat extra gezelligheid. Ook laat ik mijn kinderen af en toe rondlopen als dat mogelijk is. Het houdt ze bezig en voorkomt dat ze te lang stilzitten."

Nina: "Voor langeafstandsvluchten kiezen we altijd nachtvluchten. Onze kleintjes slapen meestal 's nachts, dus dit maakt de reis veel rustiger."

Maria: "Tijdens onze reizen verdelen mijn man en ik de taken. Hij zorgt voor de kinderen en ik neem de bagage voor mijn rekening. Het maakt de reis echt makkelijker."

Linda: "Tijdens de vlucht vermijd ik suikerrijke snacks. Het helpt om hun energie stabiel te houden en die 'suikerdip' te voorkomen."

Olivia: "Zorg ervoor dat je een extra set reservekleding voor jezelf hebt. Niks zo vervelend als na een ongelukje in vieze kleding moeten zitten. Ook raad ik aan om een kleine EHBO-kit met pleisters, ontsmettingsmiddel en medicijnen bij je te hebben. Je weet maar nooit!"

Meer handige vliegtips voor het gezin

Vlieg je vanaf een Nederlandse luchthaven? Hier zijn enkele handige websites met informatie over vliegen met kinderen:

Met deze praktische tips ben je klaar om te vliegen met jouw gezin. Vertrouw op jezelf als ouder, wees flexibel en geniet van de bijzondere momenten onderweg. Goeie vlucht!