11 april 2022

Regeldagen bij je baby, dit is hoe je ze herkent en zo kom je er doorheen

Net als je denkt een ritme te hebben gevonden met je baby, draait de wereld 180 graden: welkom in de wereld van de regeldagen: baby hangerig, hongerig en humeurig. Hier lees je waardoor het komt, wanneer je regeldagen kunt verwachten en wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen zijn dagen waarop je baby meer voeding wil. Hij wil vaker en misschien meer drinken, huilt veel en is onrustiger dan je gewend bent. Elk ritme wat je dacht te hebben is opeens ver te zoeken. 

Wanneer zijn de regeldagen?

Een regeldag hangt samen met een lichamelijke en/of mentale groeispurt. Deze kunnen in principe elk moment beginnen, want de ontwikkeling van elke baby is anders. Toch hebben veel baby’s hun regeldagen rond deze leeftijden. De kans is groot dat je een uitdagende dag hebt, bij: 

  • 10 tot 14 dagen 
  • 3 weken
  • 6 weken
  • 3 maanden
  • 6 maanden

Als je borstvoeding geeft, kunnen regeldagen ook voorkomen  als je melkproductie teruggelopen is. 

Hoe herken je regeldagen?

Je hebt zware dagen, dagen dat alles tegenzit, dagen dat je hormonen roet in het eten gooien en regeldagen. Hoe weet je nou met welke soort dag je te maken hebt? Regeldagen kun je in ieder geval herkennen aan de volgende dingen:

  • Je baby is hangerig, huilerig en onrustig
  • Het lijkt wel alsof je baby alleen maar wil drinken. Dit geldt zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding. Je baby vraagt om meer voeding, komt vaker of drink meer voeding in een keer.
  • Voor zover je baby al rustig sliep, lijkt dat nu anders. Je baby slaapt onrustig. Hij heeft vaker honger, waardoor zijn slaapritme op de schop gaat. Heeft hij een dutje minder geslapen? Dan haalt hij dat ergens anders weer in. Probeer waar het kan dat voorbeeld te volgen. Laat dat huishouden dus maar even voor wat het is! 
  • Je baby is heel aanhankelijk. Hij wil niets anders dan bij jou zijn. Hij zit niet zo lekker in zijn vel en heeft honger. Dan wil hij een stukje extra veiligheid van jou.
  • Bij borstvoeding: je borsten voelen leeg en beurs. Tijdens de regeldagen is je melkproductie flink hoger, maar omdat je vaker aanlegt en voeding geeft voelt dat niet zo. Geen zorgen. Als de borstvoeding goed loopt, dan zijn je borsten nooit leeg.

Helaas is het niet zo dat als je dit lijstje af kunt vinken, je sowieso te maken hebt met een regeldag. Het kunnen ook doorkomende tanden zijn, een virusje of gewoon dorst, omdat het bijvoorbeeld heel warm is.

Hoe lang duren regeldagen?

Vaak is het een regeldag, dus ongeveer 1 dag - maar het kan ook uitlopen naar 2 dagen. Dan is vraag- en aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je weer even rust - voor zolang het duurt. Maar weet dat het dus nooit lang duurt. Het kan voelen alsof er geen eind komt aan deze dag(en) maar probeer je verstand op nul te zetten en deze dagen mee te gaan met de flow die er is.

Wat kun je doen?

Eraan toegeven: het komt zoals het komt. En het klopt, het gebeurt altijd als je er niet op zit te wachten of het niet uitkomt. Dus eraan toegeven is stap 1 en vaak het lastigst. Je baby heeft jou nu nodig, onthoud dat vooral. Het kan voelen alsof niets wat je doet goed is, maar dat is echt niet waar. Er gewoon zijn is al genoeg. Kijk goed naar je kindje en probeer uit te vogelen wat ze nodig heeft. Een handleiding zou handig zijn, maar omdat je die er niet bij krijgt, geven we een paar tips.

  • Kijk naar je baby: dat zou je waarschijnlijk de hele dag kunnen doen. Let vooral op voedingssignalen. Voed je baby wanneer hij erom vraagt, ook als dat totaal anders is dan zijn normale schema. 
  • Hoe drinkt je kleintje? Drinken is voor kinderen ook een vorm van troost. Kijk goed hoe hij drinkt: drinkt hij goed door? Lekker laten drinken. Sabbelt hij vooral en valt hij in slaap? Dan was het troost. Stop dan met voeden en ga lekker knuffelen.
  • Om goed voor een ander te zorgen… Moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Zorg dat je goed drinkt, eet zoveel mogelijk gezond en probeer waar het kan - uitdaging - je rust te pakken. 
  • Je doet het goed. Regeldagen doen wat met je hoofd. Ook al weet je dat het normaal is, toch kun je er onzeker van worden. Lieve jij, je doet het goed. Regeldagen zijn echt normaal en passen keurig in het ontwikkelingsplaatje van je kleintje. Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. En die gaat voorbij. 
  • Hulp vragen als dat nodig is: op welke manier dan ook. Vrienden en familie over de vloer? Die vragen vaak of ze je kunnen helpen. Een dankbare taak: een gezonde maaltijd verzorgen. Kun jij je focussen op de voeding van de baby. En blijf je onzeker over de voeding van je baby? Of dat de melkproductie zich wel goed heeft aangepast? Een lactatiekundige kijkt mee naar je twijfels en geeft uitsluitsel en/of ondersteuning! 

Regeldagen vs. clusteren

Een regeldag kan samenvallen met clusteren, maar het hoeft niet. Clusteren is het groeperen van voedingen. Bijvoorbeeld als je baby ‘s avonds vaker en langer wil drinken dan de rest van de dag. Clusteren doen baby’s niet alleen op regeldagen. Het komt ook vaak voor als je wat langer weg bent geweest. Borstvoeding is voor baby’s namelijk meer dan alleen voeding. Het is voor hen ook troost, geborgenheid, veiligheid en huid-op-huid-contact.

Lees ook: