Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

De vele voordelen (en nadelen) van het speentje per leeftijdscategorie

Het gebruik van een speentje bij kinderen in verschillende leeftijdscategorieën heeft zowel voor- als nadelen. Deze kunnen variëren en zijn afhankelijk van de individuele behoeften en ontwikkeling van je kind. In de newbornfase kan je ervoor kiezen om het speentje rond de leeftijd van 14 à 16 weken volledig weg te nemen. Behoud je het speentje toch? Hou er dan rekening mee dat je kindje pas vanaf de leeftijd van ongeveer 7 maanden zijn speentje zelf kan bedienen. Het speentje wegnemen kan op elke leeftijd. De manier waarop je dit doet, is wel afhankelijk van hoe oud je kindje op dat moment is.

Speentje bij Newborns

Het gebruik van een speentje bij een pasgeborene kan verschillende voordelen bieden, zowel voor de baby als voor de ouders. Hier zijn enkele van de voordelen van het gebruik van een speentje:

  1. Kalmerend effect: Een speentje kan een kalmerend effect hebben op pasgeborenen. Het zuigen op een speentje kan troost bieden en de baby helpen zich rustiger en meer ontspannen te voelen. Vooral in stressvolle situaties, bijvoorbeeld wanneer ze huilen of zich ongemakkelijk voelen.
  2. Vermindering van het risico op wiegendood: Onderzoek suggereert dat het gebruik van een speentje tijdens de slaap kan helpen het risico op wiegendood te verminderen. Het exacte mechanisme achter dit verband is nog niet volledig begrepen, maar het kan te maken hebben met de manier waarop een speentje de luchtweg openhoudt.
  3. Pijnverlichting: Het zuigen op een speentje kan pijnverlichting bieden, zoals bij het geven van vaccinaties of het verlichten van tandvleespijn tijdens het doorkomen van de tanden.

Naast deze voordelen kan het gebruik van een speentje ook nadelen hebben bij newborns. Het speentje kan een negatieve slaapassociatie zijn voor je baby. Dit houdt in dat je baby alleen nog maar in slaap kan vallen wanneer hij een speentje heeft. Daarnaast kan het te veel gebruiken van een speentje ook leiden tot tandheelkundige problemen zoals het ontstaan van een open beet of het scheef groeien van tandjes. Het gebruik van een speentje brengt ook een risico op infecties en verstikking met zich mee. Het is daarom zeer belangrijk om telkens de juiste hygiëne en veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van een speentje.

Vanaf de leeftijd van 14 à 16 weken kan je er voor kiezen om het speentje volledig weg te nemen. Dit kan je stapsgewijs doen of in 1 keer cold turkey. Dit is de ideale leeftijd om het speentje weg te nemen, omdat enerzijds de zuigbehoefte verdwijnt en anderzijds het speentje heel snel weer vergeten is.

Speentje bij baby’s

Net als bij pasgeborenen heeft het speentje in deze leeftijdscategorie ook heel wat voordelen:

  1. Kalmte en troost bieden: Het gebruik van een speentje bij baby's in deze leeftijdscategorie kan hen helpen kalmeren en troost bieden. Het zuigen op een speentje kan hen helpen om te gaan met momenten van ongemak, stress of huilen.
  2. In slaap vallen: Daarnaast kan een speentje nog steeds nuttig zijn bij het helpen van baby's om in slaap te vallen en 's nachts langer te slapen. Het kan een comfortabele gewoonte worden die hen helpt bij het in slaap vallen.

Je dient wel rekening te houden met het feit dat het speentje ook een negatieve slaapassociatie kan vormen voor je kindje. Dit zorgt ervoor dat je kindje dan enkel nog maar in slaap kan vallen als hij zijn speentje in heeft. Dit willen we uiteraard het liefst vermijden, omdat je baby op deze leeftijd zijn speentje nog niet zelf kan bedienen.

Ook in deze leeftijdscategorie kan je ervoor kiezen om het speentje te behouden of om het weg te nemen. Indien je ervoor kiest om het speentje te behouden, kom je in deze leeftijdscategorie in een moeilijke tussenfase. Je kan nu best beginnen met oefenen op het zelfstandig leren bedienen van het speentje, maar hou er rekening mee dat de meeste baby’s dit pas kunnen vanaf de leeftijd van 7 maanden. Het wegnemen van het speentje in deze leeftijdscategorie is zeker nog mogelijk. Vervang het speentje door een knuffeldoekje, blijf zelf heel kalm en wees de grootste supporter voor je kindje.

Speentje bij dreumes

Ook bij je dreumes heb je de keuze om het speentje te behouden of het weg te nemen. Als je het speentje wil behouden, is dit het ideale moment om overdag het speentje alvast af te bouwen. Wil je het speentje toch wegnemen? Ga dan op een consequente manier hiermee aan de slag. Bereid je er op voor dat je kindje in eerste instantie veel verdriet zal hebben bij het wegnemen van het speentje. Maak daarom vooraf voor jezelf een lijstje met alle redenen waarom jij het speentje bij je dreumes wil wegnemen. Dit zal je extra motiveren om door te zetten tijdens dit proces. Je kindje zal mogelijk veel verdriet hebben, maar met een consequente aanpak zou het speentje na enkele dagen vergeten moeten zijn.

Speentje bij peuters

Het speentje is ideaal gezien weg tegen de leeftijd van 3 jaar, want na deze leeftijd kan het extra zwaar zijn voor je kindje om afscheid te nemen van zijn speentje. Een goede voorbereiding is zeer belangrijk tijdens het wegnemen van het speentje bij peuters. Betrek je kindje hier ook bij, lees samen boekjes hierover, maak alles visueel, zet het positieve in de verf en kies voor jezelf de meest geschikte methode die het beste bij jouw kindje past.

Doe wat jij denkt dat goed is voor je kindje én waar jij je als ouder ook goed bij voelt. Er is namelijk geen goed of fout in je keuze om het speentje al dan niet te behouden of weg te nemen. Laat je ook niet beïnvloeden door wat mensen in je omgeving jou vertellen. Jij voelt als ouder het beste aan waar zowel jouw kindje als jijzelf behoefte aan hebben. Wil je meer informatie over het speentje en tips en handvatten over het behouden of wegnemen van het speentje, ik sta met mijn team voor je klaar.