Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Dit zijn de leukste dierentuinen in Nederland per provincie

Ben je op zoek naar een leuk dagje uit met het hele gezin? Dan is een bezoek aan een dierentuin altijd een groot succes! In een dierentuin krijgen jullie de kans om allerlei verschillende dieren te zien en om meer te leren over hun natuurlijke habitat. Kinderen kunnen er ook naar hartenlust spelen en ontdekken. In Nederland hebben we meer dan 60 verschillende dierentuinen verspreidt over het hele land. Elke dierentuin heeft zijn eigen unieke dieren, bezienswaardigheden en bijzonderheden. Wij geven een overzicht van de meest kindvriendelijke dierentuinen in ons land per provincie.

Kindvriendelijke dierentuin in Drenthe

In de provincie Drenthe vind je diverse dierenparken, waaronder Vlinderparadijs Papiliorama, Vogelpark Ruinen en Kabouterland in Exloo. Maar de meest bekende dierentuin in Drenthe is zonder twijfel Wildlands Adventure Zoo gelegen in Emmen.

Ga op avontuur in Wildlands Adventure Zoo in Emmen

De Wildlands Adventure Zoo in Emmen, ook wel bekend als Wildlands en voorheen als Dierenpark Emmen, is een dierentuin die helemaal in ingericht aan de hand van verschillende klimaatzones. De dierentuin wordt aangeprezen met de leus 'maak een wereldreis in één dag' en dat is ook precies wat je kunt verwachten.

Het dierenpark heeft een oppervlakte van 24 hectare en is ingedeeld in de gebieden Nortica, Serenga en Jungola. Hier vind je dieren die specifiek horen bij die klimaatzone. Wildlands Adventure Zoo heeft veel te bieden voor jong en oud. Natuurlijk zijn er verschillende diersoorten te bekijken, zoals de olifanten, de kamelen, de giraffen, de zebra's, de krokodillen en verschillende soorten apen. Door het hele park heen ontdek je verschillende horecagelegenheden en winkels en kunnen kinderen zich helemaal uitleven in de grote overdekte speeltuin Animazia.

Voor een ticket voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar betaal je online € 26,50 en aan de kassa € 28,50. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar betalen online € 23,50 en aan de kassa € 24,-. Het is ook mogelijk om een jaarabonnement aan te schaffen als je van plan bent om vaker een bezoek te brengen aan deze dierentuin. Een jaarabonnement voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar is gratis. Kinderen van 3 tot en met 17 jaar betalen hiervoor € 40,-. Voor volwassenen kost een jaarabonnement € 65,-.

De leukste dierentuin van Flevoland

De provincie Flevoland is een vrij jonge provincie, maar hier is volop ruimte voor innovatie en natuur. Het is dan ook niet gek dat deze provincie al een ontzettend leuk dierenpark heeft, namelijk de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.

Spelen en ontdekken in de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

De Orchideeën Hoeve is een heus junglepark in ons eigen kikkerlandje. Hier wanen bezoekers zich echt even in de tropen. Het park is niet alleen gericht op dieren, maar ook op planten. Hierdoor is er een unieke ervaring gecreëerd met een vlindertuin, een zwevende bloementuin, een Amazone regenwoud, een orchideeëntuin, een makirijk en een lorituin. Het park is rijk aan verschillende vlindersoorten en tropische vogels, maar je kunt hier ook apen, haaien, slangen, alpaca's, schildpadden, vissen en mini-ezels in het wild bewonderen.

Er is in allerlei opzichten heel goed rekening gehouden met kinderen in dit park. Zo kunnen kinderen vrij rondlopen in de kassen, maar ook aan de hand van een speurtocht het park ontdekken. En is je zoon of dochter uitgekeken? Dan kan er heerlijk gespeeld worden in het Mangrove Speelparadijs: een overdekte speeltuin voor echte waaghalzen.

Omdat De Orchideeën Hoeve het aantal bezoekers probeert te limiteren is het nodig om vooraf te reserveren. Dit maakt je bezoek natuurlijk alleen maar fijner. Kinderen tot en met 2 jaar zijn helemaal gratis. Kinderen van 3 tot en met 12 jaar betalen € 11,- voor een toegangskaartje. Volwassenen betalen € 17,50 voor een kaartje. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op het park. Voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar kost een jaarkaart € 27,50. Voor volwassenen is dit € 44,-. Parkeren is bij de Orchideeën Hoeve helemaal gratis.

Deze dierentuin in Friesland raden wij aan

In Friesland vind je niet echt een klassieke dierentuin, maar in deze provincie kun je wel terecht als je een voorliefde hebt voor zeeleven. Op Ameland is namelijk het Natuurcentrum Ameland gevestigd en op het vasteland kun je AquaZoo Leeuwarden bezoeken.

Aanrader voor kinderen: AquaZoo Leeuwarden

Laat je niet misleiden door de naam. Bij AquaZoo Leeuwarden vind je namelijk lang niet alleen maar dieren die in of rond het water leven. Deze dierentuin in Friesland heeft een breed aanbod aan dieren uit alle windstreken en hier vind je voor ieder wat wils.

Wat betreft (onder)waterdieren ben je hier sowieso aan het juiste adres. Bij AquaZoo kun je namelijk de bijzondere axolotl, piranha's, roggen, karpers, haaien, krabben, krokodillen en schildpadden bewonderen. Maar ook op land is veel te zien. Zo heeft dit dierenpark ijsberen, tijgers, kangoeroe's, apen, capibara's en tapirs. Je kind kan aan de hand van een speurtocht het park verkennen. En zijn jullie uitgekeken? Dan vind je op twee verschillende locaties in het park een speeltuin met eetgelegenheid en voorzieningen.

Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen bij AquaZoo Leeuwarden. Kinderen van 3 jaar en ouder en volwassenen betalen aan de kassa € 19,50 en online € 17,95 voor een kaartje. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op het dierenpark. Vanaf 3 jaar kost een abonnement € 45,- per jaar.

Geweldige dierentuin in Gelderland, dit is de beste:

De provincie Gelderland is rijk aan dierenparken. Hier bezoek je onder andere het Dolfinarium in Harderwijk en Koninklijk Burgers' Zoo. Maar een absoluut topuitje voor je kind is zonder twijfel de Apenheul in Apeldoorn.

Apenheul in Apeldoorn is het leukste dagje uit tussen de apen

De Apenheul is een dierenpark helemaal ingericht op apen. In het park lopen diverse kleine apen los rond, maar je kunt er ook bonobo's, gorilla's, makaken en orang-oetans bewonderen. Het park is ruim opgezet zodat alle dieren volop de ruimte hebben.

In de Apenheul kijkt je kind niet alleen je ogen uit met alle verschillende apensoorten, maar is ook veel plek om lekker te spelen en te klauteren. Door het hele park vind je speeltuinen en speeltoestellen voor echte waaghalzen. En op diverse plekken kun je even neerstrijken voor iets te eten en te drinken. Let op; dit kan niet overal, omdat anders apen meegenieten van de hapjes. 

Een bezoek aan de Apenheul in Apeldoorn is voor kinderen tot 2 jaar helemaal gratis. Kinderen van 3 tot en met 12 jaar oud betalen € 25,- voor een ticket en volwassenen € 28,-. Je kunt ook kiezen voor een seizoenskaart. Je betaalt dan voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar eenmalig een bedrag van € 35,95. Volwassenen betalen voor een seizoenskaart € 39,95.

Fantastische dierentuin voor kinderen in Groningen

In Groningen zijn niet bijzonder veel dierenparken aanwezig. maar Insektenwereld DoeZoo in Leens is wel echt een fantastische beleving voor jong en oud. Hier wil je zeker een bezoek aan brengen!

Insektenwereld DoeZoo in Leens

In Leens vind je Insektenwereld DoeZoo. Dit is niet zomaar een dierenpark, maar een dierentuin die voornamelijk gericht is op insecten en insecteneters. Zo kun je hier sprinkhanen, kerkuilen, vogelspinnen en neusberen bewonderen, maar ook pythons, ezels, kraanvogels, stinkdieren en wasberen.

Insektenwereld DoeZoo is niet heel groot, maar dat maakt het park juist geschikt voor een bezoek met kinderen. Het is lekker overzichtelijk en er is genoeg te doen. Zo mag je kind tijdens een rondleiding veel dieren vasthouden en worden er tal van activiteiten georganiseerd. Ook is er een speeltuin en een wilde dieren golfbaan. En in het restaurant kun je even lekker bijkomen.

Kinderen tot en met 2 jaar kunnen gratis naar DoeZoo. Alle andere bezoekers betalen € 9,50 voor een ticket. Je kunt ook een jaarkaart aanschaffen voor € 28,50 of kiezen voor een combiticket met het Zeehondencentrum voor € 17,50.

Deze dierentuin in Limburg raden wij zeker aan

In Limburg vind je veel leuke activiteiten voor het hele gezin, waaronder diverse dierenparken. Zo bezoek je hier Mondo Verde, Kasteelpark Born en GaiaZoo. Vooral GaiaZoo is wat ons betreft een echte aanrader met kinderen.

GaiaZoo in Kerkrade het leukste uitje van Nederland

GaiaZoo is in 2023 uitgeroepen tot het leukste uitje van Nederland en dat is niet voor niets. In deze dierentuin kun je namelijk kennismaken met meer dan 150 unieke diersoorten. Leeuwen, neushoorns, giraffen, gorilla's, rendieren, lynxen en diverse aapsoorten: je ziet het hier allemaal. De dieren zijn ingedeeld in vier regio's, namelijk de Taiga, Limburg, Rainforest en Savanna. Zo leert je kind niet alleen over de diverse diersoorten, maar ook over hun natuurlijke leefgebied.

Naast een enorme rijkdom aan diersoorten heeft GaiaZoo nog veel meer leuks te bieden voor kinderen. Zo heeft dit park Europa's grootste indoor dinosaurus speelpark DinoDome. En alsof dat niet genoeg is, kan je kind ook nog spelen in de JungleTour of in de speeltoren van de SavannaTour en de TreeTopTour. En hebben jullie trek? Dan kunnen jullie plaatsnemen in één van de vijf restaurants op het park.

Online werkt GaiaZoo met wisselijke dagprijzen. Zo kun je hier profiteren van een vroegboekkorting als je er vlot bij bent. De reguliere prijs voor een ticket voor kinderen vanaf 3 jaar is € 18,-. Vanaf 10 jaar betaalt iedereen € 23,-. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Het is ook hier mogelijk om een jaarabonnement af te sluiten. Met dit abonnement krijg je niet alleen toegang tot het park gedurende een heel jaar, krijg je ook korting bij evenementen, in de restaurants en op het parkeren. Bovendien krijg je tot wel 50% korting op de toegang van diverse andere dierenparken. Een abonnement kost € 53,50 voor volwassenen en € 43,50 voor kinderen.

Dieren spotten in dierentuin Noord-Brabant (je kunt er zelfs overnachten!)

Noord-Brabant is één van de provincies in Nederland met de meeste dierentuinen. Hier kun je een bezoek brengen aan onder andere Dierenrijk, ZooParc Overloon en Zoo Veldhoven. Maar verreweg het meest bekende dierenpark in Noord-Brabant is toch wel Safaripark Beekse Bergen.

Oog in oog met wilde dieren: Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek

In Hilvarenbeek vind je Safaripark Beekse Bergen: een unieke dierentuin in ons land. In dit dierenpark ga je namelijk met je kind echt op safari om dieren te spotten. Of je nu per boot, auto, bus of lopend door het park gaat, je kijkt je ogen uit. In Safaripark Beekse Bergen ontdek je meer dan 100 verschillende diersoorten, waaronder de olifant, de leeuw, de gorilla, de giraf, de panter en de krokodil.

Een bezoek aan Beekse Bergen is enorm leerzaam voor je kind. Hij of zij leert heel veel van de rangers in het park. Maar je kind kan zich ook lekker uitleven in de speeltuin, op het zandstrand of in het waterspeelpark. En als het tijd is om te eten en te drinken vind je in en rond het park diverse restaurants.

Kinderen tot en met 2 jaar oud mogen gratis naar binnen bij Safaripark Beekse Bergen. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar oud betalen € 24,50 voor een ticket. Iedereen vanaf 10 jaar oud betaalt € 28,- voor een ticket. Als je online je tickets bestelt, krijg je korting op de kaartjes. Wil je vaker naar Beekse Bergen? Dan kun je ook een abonnement aanschaffen. Een jaarabonnement op het safaripark is al beschikbaar vanaf € 71,50.

De meest kindvriendelijke dierentuin van Noord-Holland

De provincie Noord-Holland is rijk aan dierenparken. Op Texel bezoek je Ecomare en Texel Zoo, in Anna Paulowna vind je Dierenpark Hoenderdaell en in Bergen aan Zee bewonder je het zeeleven in het Zee Aquarium. Maar verreweg de meest populaire, en de meest kindvriendelijke, dierentuin in Noord-Holland is ARTIS.

Met het gezin naar dierentuin ARTIS in Amsterdam

ARTIS is een waar begrip in Amsterdam. Deze dierentuin ligt in onze hoofdstad en is het thuis van maar liefst 750 diersoorten. Hier kun je olifanten, giraffen, chimpansees, jaguars, leeuwen en tapirs in het echt zien. Maar ARTIS heeft ook een grote selectie aan vogels, insecten en vissen om te bewonderen. En dat allemaal in hartje Amsterdam. 

Natuurlijk mag je de dieren niet missen in ARTIS, maar dit kindvriendelijke dierenpark heeft nog zoveel meer om te beleven. Zo leer je in het Groote Museum hoe jij verbonden bent met de natuurlijke wereld en in Micropia ontdek je het verborgen leven van de microwereld. En ARTIS heeft een prachtig aquarium dat je niet mag missen. Door het hele park vind je diverse speeltuinen en horecagelegenheden.

Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen bij ARTIS. Kinderen van 3 tot en met 12 jaar oud betalen € 23,50 voor een ticket en volwassenen € 27,50. Als je vooraf je tickets online bestelt, krijg je € 2,50 korting. Het is ook mogelijk om combitickets aan te schaffen voor een bezoek aan ARTIS, Micropia en het Groote Museum, maar kinderen mogen hier sowieso gratis naar binnen. Je kunt ook lid worden van ARTIS. Je betaalt dan € 62,- voor kinderen en € 84,- voor volwassenen voor jaartoegang tot het dierenpark.

Dieren bewonderen in dierentuin Overijssel

In Overijssel vind je niet veel grote dierenparken, maar een bezoek aan dierenpark Taman Indonesia is wel echt een aanrader. In dit park bewonder je de inheemse Indonesische diersoorten en de lokale cultuur.

Ontdek de Indonesische cultuur: bezoek Taman Indonesia in Kallenkote

Taman Indonesia is een park dat helemaal gericht is op de Indonesische cultuur en natuur. In het dierenpark vind je prachtige tropische vogels, slangen, otters, Bengaalse tijgerkatten, skinks en nog veel meer inheemse dieren. Maar de nadruk ligt vooral op de rijkdom aan vogels in Indonesië.

Een bezoek aan Taman Indonesia is een ontzettend leerzame ervaring, omdat je kind leert over de natuur en cultuur van dit land. In het park worden prachtige schilderijen, maskers en houtsnijwerken getoond en in het eethuis kun je genieten van de Indonesische cuisine.

Kinderen tot en met 1 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar oud betalen € 9,95 voor toegang tot het park. Volwassenen betalen hiervoor € 12,50. Een abonnement voor een jaar is ook mogelijk. Kinderen betalen dan € 19,50 voor een jaar en volwassenen € 26,50.

Naar welke dierentuin ga je in de provincie Utrecht?

In Utrecht is ontzettend veel te doen voor jong en oud. Zo zijn er in deze provincie maar liefst twee grote dierenparken te bezoeken: Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark. Wij vinden Ouwehands Dierenpark in Rhenen altijd een fantastische beleving met kinderen, vooral omdat je hier in de unieke gelegenheid bent om een echte panda te bewonderen!

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: ga naar het Berenbos en bezoek Pandasia!

Ouwehands Dierenpark is een kindvriendelijke dierentuin in Rhenen waar je heel veel verschillende diersoorten in het echt kunt zien. Olifanten, orang-oetangs, leeuwen, ijsberen, panters: je kind kan al deze dieren van dichtbij bekijken in deze dierentuin. En Ouwehands Dierenpark is de enige dierentuin in ons land met een heuse panda.

Ouwehands Dierenpark is ruim opgezet en onderscheid zich van andere dierentuinen door het unieke Berenbos en natuurlijk Pandasia. Maar ook het aquarium en de zeeleeuwenshow wil je zeker niet missen met je kind. En breng je een bezoek in de herfst of winter? Dan kun je hier prachtige lichtsculpturen bewonderen tijdens het Light Nights Festival.

In het park zijn er diverse speeltuinen waar je kind even lekker uit kan razen na het zien van al dat moois. En bij de restaurants kun je terecht voor iets te eten en iets te drinken. Zit het weer niet zo mee? Dan heeft Ouwehands Dierenpark ook een overdekte speeltuin.

Voor een bezoek aan deze dierentuin betalen kinderen van 3 tot en met 9 jaar € 25,50. Vanaf 10 jaar kost een kaartje € 28,50. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op Ouwehands Dierenpark. De prijs hiervoor varieert van € 60,00 tot € 66,00 per persoon.

Deze dierentuin in Zeeland wil je bezoeken!

In Zeeland kun je met het gezin een bezoek brengen aan onder andere Deltapark Neeltje Jans om zeeleeuwen te bekijken en het tropische bos Omnium Zoo. Maar wij zijn vooral erg enthousiast over Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme.

Ken je Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme al?

Berkenhof Tropical Zoo is misschien niet zo'n grote dierentuin als ARTIS of Ouwehands Dierenpark, maar het is absoluut een bezoek waard, vooral met kinderen. Zo kun je hier minigolfen, de dino expo bezoeken, rondsnuffelen op de natuurzolder, spelen in de kids jungle of in het buitenspeelbos, lekker nat worden in de spettertuin en schatzoeken.

Berkenhof Tropical Zoo heeft qua activiteiten goed rekening gehouden met kleine bezoekers. Maar natuurlijk zijn er ook mooie dieren om te bewonderen. In de Tropical Zoo waan jij je echt even in de tropen. In deze kas maak je kennis met inheemse planten en dieren uit tropische streken. Kameleons, aapjes, papegaaien, slangen en spinnen: je ziet het hier allemaal.

Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen bij Berkenhof Tropical Zoo. Kinderen van 3 tot en met 12 jaar betalen € 12,50 voor een kaartje en volwassenen € 13,50. Een jaarkaart is al verkrijgbaar vanaf € 41,95. En een plus: parkeren is hier helemaal gratis.

Bezoek deze dierentuinen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland kunnen dierenliefhebbers hun hart ophalen met dierenparken als Diergaarde Blijdorp en Vogelpark Avifauna. Onze absolute aanrader in deze provincie is Sea Life Scheveningen. Hier bewonder je het waterleven van wel heel dichtbij.

Naar Sea Life Scheveningen met het hele gezin

Sea Life Scheveningen is een aquarium aan de pier van Scheveningen waar je de onderwaterwereld kunt beleven. Het is het perfecte uitje voor een regenachtige dag, omdat het grotendeels overdekt is. Bovendien is het niet heel erg groot en dat kan echt een uitkomst zijn als je met kinderen op stap bent.

Tijdens een wandeling door Sea Life kom je langs maar liefst 45 verschillende aquaria. De waterdieren zijn ingedeeld naar regio en zo maak je kennis met diverse soorten vissen, koralen, schildpadden, zeepaardjes, kwallen, roggen, haaien en pinguins. In de bijzondere onderwatertunnel voelt het alsof je tussen deze dieren inloopt. En in de voelpoel kan je kind lekker met de handen in het water en voelen hoe een anemoon in het echt aanvoelt.

Een ticket voor Sea Life in Scheveningen is € 21,- als je reserveert voor een specifiek tijdslot. Wil je liever op een willekeurig moment naar binnen lopen? Dan kost een ticket € 30,-. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Het is uiteraard ook mogelijk om een jaarpas aan te schaffen? Dit is te koop vanaf € 65,- per persoon.

Kindvriendelijke en leuke dierentuinen in Nederland

Van kleurrijke vogels tot nieuwsgierige aapjes, elk dierenverblijf biedt een kans om meer te weten te komen over de wonderen van de natuur. Educatieve shows en interactieve tentoonstellingen maken het leren leuk en zorgen ervoor dat kinderen de wereld om hen heen op een boeiende manier begrijpen. Zo wordt een dagje naar de dierentuin niet alleen een gezellige tijd samen, maar ook een avontuur waarin kinderen spelenderwijs ontdekken over de natuur. Veel plezier!