17 februari 2022

Een mobiele telefoon voor je kind: waar moet je op letten?

Als je kind een bepaalde leeftijd bereikt, kan het nuttig zijn om hem of haar een mobiele telefoon te geven. Veel ouders geven hun kinderen bijvoorbeeld een mobieltje wanneer ze zelfstandig naar de middelbare school gaan. En de eerste mobiele telefoon van je kind, daar komt veel bij kijken. Welke afspraken maak je met je kind over het gebruik ervan? En welke telefoon kun je het beste kopen en met wat voor bundel?

De voordelen van een eigen telefoon voor je kind

Een eigen telefoon heeft veel voordelen. Je kind is altijd telefonisch bereikbaar en kan jou bellen in noodgevallen of om je te laten weten waar hij is. Andersom kun jij dit ook aan je kind laten weten.

Een eigen telefoon geeft kinderen zelfstandigheid. Daarnaast is het goed voor het opbouwen en onderhouden van vriendschappen op school en daarbuiten. Je kind leert bovendien omgaan met dure spullen en ontwikkelt een verantwoordelijkheidsgevoel.

Je kind leren omgaan met een mobiele telefoon

Er kleven ook nadelen en risico’s aan een eigen mobiele telefoon voor je kind. Social media zijn tegenwoordig overal en kinderen worden aan van alles en nog wat blootgesteld. Het is belangrijk om hierover te praten met je kind en hem te leren hiermee om te gaan. Bespreek met je kind hoe het internet en social media moet gebruiken, hoeveel uur per week je kind de telefoon mag gebruiken en wanneer. Zorg dat je regelmatig meekijkt met je kind in het begin en leg uit waarom je dit doet. Gebruik samen social media apps en laat je kind zien wat echt is en wat niet. Zo vinden kinderen het vaak lastig om reclame te herkennen.

Maak duidelijk aan je kind hoe belangrijk privacy is en dat hij of zij nooit adresgegevens of telefoonnummers aan onbekenden geef. Als je kind een Facebook-, Instagram- of Tiktok-account heeft, kun je deze het beste op privé zetten. Op die manier kunnen ongewenste personen geen berichten zien.

Sommige ouders vinden het ook fijn om de GPS functie aan te zetten zodat ze hun kind kunnen traceren mocht dat nodig zijn. Je kan hiervoor verschillende apps installeren om de telefoon van je kind te volgen. Let op: doe dit nooit zonder dat je kind dit weet en bepaal dit in goed overleg. Zo voorkom je een vertrouwensbreuk tussen jullie.

Oude telefoon gebruiken met sim-only

Als je nog een oude telefoon hebt liggen, kun je die prima aan je kind geven. Zo kan hij eerst wennen aan het hebben van een mobiele telefoon en loop je niet meteen tegen hoge kosten aan voor de aanschaf van een nieuwe. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een sim-only kind of prepaid abonnement afsluiten.

In een sim only abonnement zit meestal een maandelijks tegoed voor bellen en internetten. Als het tegoed op is, kan je kind alsnog blijven bellen en internetten. Dit is dan wel tegen een hoger tarief of met een lagere snelheid, waardoor de kosten achteraf nogal kunnen oplopen. Leg je kind dus goed uit wat het tegoed is, en laat hem zien waar hij het kan bijhouden hoeveel tegoed er nog over is.

Als je zeker wilt weten dat je kind niet over het maandelijkse tegoed heen gaat, kun je beter voor een prepaid abonnement kiezen. Het tegoed hoog je dan steeds handmatig op waardoor je vooraf een bepaald bedrag betaalt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Een bijkomend voordeel: je leert je kind ook omgaan met geld. Bij prepaid blijft je kind wel gewoon telefonisch bereikbaar als het tegoed is opgebruikt.

Je kunt natuurlijk ook een mobiele telefoon kopen inclusief abonnement. Afhankelijk van het abonnement kun je de toestelkosten in één keer afbetalen of in maandelijkse termijnen voldoen zolang het abonnement loopt. Wees je er wel van bewust dat sinds 2017 een mobiele telefoon op afbetaling wordt gezien als een lening, waardoor er een BKR-registratie ontstaat.

Dit artikel is samen met Hollands Nieuwe tot stand gekomen.