Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Zo maak je een onvergetelijk afscheidsboek voor je kind in groep 8

Het einde van de basisschool is een bijzondere mijlpaal voor kinderen in groep 8. Als ouder wil je graag dat deze speciale tijd vastgelegd wordt in een mooi aandenken. Een afscheidsboek is de perfecte manier om herinneringen te koesteren en je kind een blijvend geschenk te geven. In dit artikel ontdek je hoe je zelf een uniek afscheidsboek kunt maken, vol persoonlijke verhalen, foto's en wensen van klasgenoten en leerkrachten.

Kies een passend thema en formaat

Bij het maken van een afscheidsboek groep 8 is het belangrijk om eerst na te denken over het thema en formaat. Wil je een boek maken dat focust op de schooljaren, met ruimte voor herinneringen uit elke klas? Of kies je voor een thema dat aansluit bij de interesses van je kind, zoals sport, muziek of reizen? 

Qua formaat kun je denken aan een traditioneel boek, maar ook aan een fotoalbum, een kunstzinnig scrapbook of zelfs een digitaal boek dat je later kunt printen.

Verzamel verhalen, foto's en herinneringen

Een afscheidsboek komt tot leven door de persoonlijke verhalen, foto's en herinneringen die erin verzameld worden. Voor het verzamelen van materiaal kun je het beste contact opnemen met de leerkrachten en ouders van klasgenoten.

Denk hierbij aan grappige anekdotes, bijzondere momenten uit de klas, favoriete schoolreisjes en knutselwerkjes. Vraag ook aan je eigen kind welke herinneringen hij of zij het meest koestert. Zo kun je een boek creëren dat een compleet beeld geeft van de tijd in groep 8.

Maak het persoonlijk 

Naast herinneringen is er in een afscheidsboek ook ruimte voor persoonlijke wensen en boodschappen. Vraag klasgenoten, leerkrachten en andere belangrijke personen in het leven van je kind om een korte boodschap of wens voor de toekomst te schrijven. 

Dit kunnen grappige, lieve of inspirerende teksten zijn, die je kind later nog vaak zal teruglezen. Je kunt ook zelf een mooie boodschap schrijven, waarin je vertelt hoe trots je bent op je kind en welke mooie toekomst je voor hem of haar ziet.

Een afscheidsboek als klassencadeau

Als alternatief voor een individueel afscheidsboek, kun je samen met andere ouders een boek voor de hele klas maken. Hierin verzamel je herinneringen en foto's van alle leerlingen, aangevuld met wensen van de leerkracht. 

Dit is een mooi gebaar naar de klas als geheel en een manier om de onderlinge band te versterken. De kinderen zullen het waarderen om zo'n gezamenlijk afscheidsboek te ontvangen en te zien hoe speciaal hun tijd samen was.