Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Luistert mijn kind slecht of is er iets anders aan de hand?

Een goed gehoor is van vitaal belang voor de ontwikkeling van elk kind. Vanaf de kraamweek wordt de eerste gehoortest uitgevoerd om te bepalen of je pasgeboren baby goed genoeg hoort om te leren spreken. Maar soms kan het gehoor later verslechteren, ondanks een succesvolle vroege gehoortest. Dit kan bijvoorbeeld optreden als je kind vaak last heeft van oorontstekingen. Het herkennen van tekenen van gehoorproblemen en het nemen van stappen om deze aan te pakken, is cruciaal voor de vroege spraak- en taalontwikkeling van je kind. Misschien vertelt je instinct je al een tijdje dat er iets niet klopt. Dan is het tijd om een gehoortest te overwegen, want goed horen is essentieel voor de vroege spraak- en taalontwikkeling van je kind. Lees snel verder en lees hoe je gehoorproblemen kunt herkennen en behandelen. 

Waarom een goed gehoor belangrijk is voor kinderen

In de beginjaren, wanneer woordjes nog niet volop worden uitgesproken, legt jouw kind de grondslag voor taal en spraak. Dit is de fase waarin ze jouw geluiden proberen na te doen. Als er problemen zijn met hun gehoor, kunnen er verschillende nadelen ontstaan. Let goed op aanwijzingen zoals moeilijkheden met luisteren en een vertraagde spraakontwikkeling. Twijfel je? Neem contact op met een deskundige en laat het gehoor testen. Gehoorverlies kan tijdelijk zijn, maar soms is het blijvend. Hieronder zie je een overzicht met problemen waar kinderen tegenaan kunnen lopen bij gehoorproblemen.

  • Kinderen met gehoorproblemen kunnen moeite hebben met het ontwikkelen van spraakvaardigheden.
  • Gezellig meedoen in de groep wordt lastiger door communicatieproblemen.
  • Hun aandacht op school kan eronder lijden, dit heeft invloed op de schoolprestaties.
  • Frustratie, een dipje in zelfvertrouwen en stress kunnen opduiken.
  • Belangrijke geluiden, zoals in het verkeer, kunnen ze missen.
  • De instructies in de klas komen minder goed binnen ze kunnen het kletsen met vriendjes als moeilijk ervaren.
  • Hun gedachten en gevoelens uiten kan een uitdaging zijn.
  • Ze kunnen achterop raken met lezen en schrijven.

Het is erg belangrijk om gehoorproblemen zo vroeg mogelijk te ontdekken. Mochten zich gehoorproblemen voordoen, dan blijft de impact klein en kun je sneller op de problemen en behoeftes inspelen. 

Het ontdekken van gehoorproblemen op school

Als je kind naar de basisschool gaat, wordt het vaak pas echt duidelijk of hun gehoor in orde is. Misschien merk je dat ze instructies missen, soms wat afwezig lijken of na schooltijd erg moe zijn. Gehoorverlies kan behoorlijk wat moeite kosten om te compenseren. Gelukkig kunnen zowel leerkrachten als ouders signalen oppikken. Het is handig om eens na te denken over een gehoortest en deze te overwegen. Hoe sneller je een eventueel gehoorprobleem ontdekt, hoe beter je kunt ingrijpen. Dit is niet alleen geruststellend voor jou als ouder, maar het kan ook het verschil maken in de leerervaring en sociale interacties van je kind gedurende hun schooljaren en daarna.

Behandeling en kosten van gehoortesten en gehoorapparaten

Stel dat jouw kind inderdaad gehoorproblemen heeft, dan kan een hoortoestel een oplossing bieden. Als ze onder de 18 zijn, is meestal een verwijzing van een audiologisch centrum nodig. Het kan best even schrikken zijn, maar verdiep je in de opties. Een hoortoestel kan een wereld van verschil maken! Wat kost een gehoorapparaat? In de meeste gevallen wordt dit volledig vergoed door de zorgverzekering. Als je speciale wensen hebt, zoals een leuk design of geavanceerde technologie, kun je contact opnemen met een audiologisch centrum.

Maak het verschil voor jouw kind

Die ene vraag, "Hoor je mij?", krijgt een diepere betekenis als je je zorgen maakt over het gehoor van je kind. Het op tijd herkennen van gehoorproblemen is cruciaal voor hun ontwikkeling. Door gehoortesten en de juiste zorg kun je het verschil maken tussen een soepele spraakontwikkeling en gemiste kansen. Aarzel niet en neem vandaag nog actie voor een goed gehoor en een helderdere toekomst voor jouw kind!