21 mei 2022

Stoppen met nagelbijten: hoe kan ik het mijn kind afleren?

Nagelbijtende kinderen krijgen vaker ontstekingen aan hun nagels en vingertoppen, maar ook infecties in de mond. Nagelbijters kauwen op hun nagels, maar vaak ontkomen de nagelriemen er ook niet aan. Het is daarom een gewoonte die we maar al te graag afleren bij kinderen. Maar wat kun je doen tegen nagelbijten? Waarom bijten sommige kinderen op hun nagels? En hoe komen ze van deze gewoonte af? De tips staan voor je klaar om jouw kind te leren hoe je kunt stoppen met nagelbijten. 

Nagelbijten bij kinderen afleren

Het nagelbijten kan een gewoonte worden waar kinderen zich voor schamen. Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan, maar het is ook hartstikke vervelend om pijnlijke vingertoppen te hebben als kind. Kinderen vinden het heerlijk om alles te voelen en aan te raken, het zit in onze natuur om te ervaren en te beleven. De nieuwsgierigheid wordt getriggerd en dat willen we als kind voelen en als ouders voeden. Maar wat als je dan steeds wordt geconfronteerd met afgebeten nagels en pijnlijke nagelriemen? Veel kinderen hebben een gewoonte waar ze niet blij mee zijn en die zij liever willen afleren, maar gewoontes zijn vaak sterker dan wensen. Zo ook het nagelbijten, het kan een erg hardnekkige gewoonte zijn die je niet zomaar kunt laten verdwijnen. Gewoontes houden je vast in hun greep. Zelfs als je los wilt komen, dan lukt dat niet altijd. Tenzij je de sleutels hebt.

Waarom gaat een kind nagelbijten? De oorzaak

Voordat je aan de slag kunt met het doorbreken van de gewoonte om nagel te bijten, is het goed je bewust te worden van de mogelijke oorzaak. Dat maakt het toegankelijker om de kern aan te pakken, waardoor een ongezonde gewoonte ook daadwerkelijk weg kan blijven. Bij kinderen de oorzaak van nagelbijten achterhalen is een stukje ingewikkelder, het kan soms aanvoelen als een flinke zoektocht. Je kunt bijvoorbeeld voor een periode analyseren wanneer het nagelbijten plaatsvindt. Misschien ontdek je een rode draad en kun je ontdekken waardoor je kind getriggerd wordt om te nagelbijten. Dit kan bijdragen aan het vinden van een passende oplossing om het nagelbijten te voorkomen en hoe je nagelbijten kunt afleren. 

Mijn kind bijt op zijn nagels, wat nu?

Er zijn verschillende oorzaken van nagelbijten bij kinderen op te noemen, denk aan een uiting van stress door teveel prikkels maar ook verveling. Het kan ook zijn dat je kind het ziet als een handige kans om kortere nagels te krijgen en het nagelbijten een hele praktische oorzaak heeft. Nagelbijten door vermoeidheid of doordat iemand het ook doet in zijn of haar omgeving kan ook een oorzaak zijn. Door te ontdekken wanneer je kind op zijn of haar nagels bijt, kun je patronen gaan herkennen en met de oorzaak aan de slag om deze gewoonte te doorbreken.

7 Tips om nagelbijten bij kinderen af te leren

Je wil niets liever dan dat je kind stopt met nagelbijten. Dat begrijpen we helemaal, daarom hebben we de beste tips hieronder voor je op een rij gezet.

Als kind loskomen van de gewoonte

Je kind moet het echt willen doorbreken, anders blijft het te aantrekkelijk om ermee door te gaan. Het boek Wat kun je doen als je gewoontes wilt afleren geeft (basisschool)kinderen de sleutels om te ontsnappen aan een heleboel vervelende gewoontes, waaronder het nagelbijten. Met sprekende voorbeelden, levendige illustraties maar ook stap-voor-stap-instructies ondersteunt het boek bij het doorbreken van ongezonde gewoontes waardoor het nagelbijten samen kan worden besproken én doorbroken. Het is de kunst om de intrinsieke motivatie van het kind aan te wakkeren, want alleen als het kind zelf wil loskomen van een gewoonte gaat het lukken.

Positief opvoeden vergroot kans van slagen

Wat niet werkt, is het tonen van boosheid of teleurstelling wanneer je ziet dat jouw kind aan het nagelbijten is. Het werkt zelfs averechts, waardoor je kind geneigd is om het vaker te doen. Benadruk vooral het proces wanneer het goed gaat, het gaat niet om het eindresultaat maar om elke grote en kleine stap om daar te komen. Positief opvoeden vergroot de kans op succes. De weg er naartoe benoemen en zien, zorgt ervoor dat jouw kind leert dat het proces van afbouwen en doorbreken minstens zo waardevol is. Een mooie les voor nu en de toekomst om te ervaren met elkaar.

Nagelbijten afleren met vieze smaakjes

Het kan helpen om de nagels te voorzien van een vies smaakje, waardoor het nagelbijten niet meer een aantrekkelijke bezigheid is.

De successen vieren bij het doorbreken van gewoonte

Spreek samen af wat je gaat doen om de mijlpaal te vieren wanneer de gewoonte van het nagelbijten is doorbroken voor een langere periode. Vier de successen met elkaar en koppel er een mooie herinnering aan. Betrek je kind juist bij dit proces!

Nagelbijten voorkomen met codewoorden

Heeft je kind de neiging om op zijn nagels te bijten en zie je het gebeuren? Spreek met elkaar een codewoord af, zodat je kind het moment gaat herkennen én kan voorkomen.

Verzorgde nagels bij je kind

Hou de nagels van je kind kort en netjes, zodat het er mooi uitziet en je ook op deze manier het minder aantrekkelijk maakt om op de nagels te bijten. Een vrolijk kleurtje op de nagels maakt het geheel ook weer tot een feestje.

Alternatieven om nagelbijten af te leren

Pleisters zijn minder mooi, maar werken wel en dat is waar we naar opzoek zijn; manieren om het nagelbijten af te leren. Wanneer je pleisters op de nagels aanbrengt, voelt het helemaal niet meer goed om erop te bijten en kan het kind de momenten zelf ook steeds beter aanvoelen en afleren.

Met elkaar het nagelbijten afleren

Het nagelbijten kan een gewoonte zijn van jouw kind, maar ook jij worstelt met de oorzaak en de oplossing. Dat maakt het tot een situatie waar jullie allebei uit willen komen; bovendien wil je maar al te graag dat je kind zich lekker in zijn vel voelt en weer kan ontdekken, genieten en voelen zonder pijnlijke vingertoppen. Door samen in gesprek te gaan over deze gewoonte en het niet al te groot te maken, maar ook door het proces positief te benadrukken, lukt het om het nagelbijten een plekje te geven en het af te bouwen. Veel succes bij het afleren, jullie kunnen het!