Deze weekplanner geeft ons kind super veel rust

Vanaf het moment dat je vader of moeder bent, hoor je het overal: ‘denk aan de 3 R’en!’ De voor alle ouders inmiddels bekende Rust, Ritme en Regelmaat lijken een soort rode draad door het ouderschap te zijn. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, in ieder geval wel bij ons thuis.

Wennen aan het schoolritme

Toen mijn dochter nog kleiner was, hadden we vanzelfsprekend een duidelijk ritme door de slaapjes op vaste tijden. Dat was ook voor haar duidelijk en herkenbaar. Maar sinds ze naar school gaat, heeft ze veel meer begrip gekregen van de weekdagen. En daarmee kreeg ze meer behoefte aan duidelijkheid en structuur. Of moet ik zeggen rust, ritme en regelmaat? 😉

Hoe maak je de dagen voor kleuters voorspelbaar?

Mijn kleutermeisje wil graag weten hoe de dag eruit komt te zien. Ze heeft haar ogen nog maar half open en de eerste vraag is: welke dag is het vandaag? Maar het antwoord op die vraag is op haar leeftijd nog veel te abstract – ze weet nog niet goed wat het betekent als het dinsdag is. Vervolgens komt de vraag ‘wat gaan we vandaag doen?’ en daarmee begint de voorspelbaarheid van haar dag. Daar heeft ze behoefte aan. Meestal gaat ze nog een stapje verder en vraagt ze in de ochtend al wat we ná school gaan doen. Kinderen willen gewoon weten waar ze aan toe zijn. Best logisch, ik ook namelijk. Maar zij heeft daar hulp bij nodig. Daarom gebruiken wij dagelijks de weekplanner van Gezinnig.

Weekplanner voor kinderen

De weekplanner is een stevig en magnetisch bord waar de dagen verschillende kleuren hebben. Dat maakt het lekker visueel voor kinderen. Met de 80 bijgeleverde magneetjes, waar verschillende pictogrammen op staan, maken we de week heel overzichtelijk voor mijn dochter. Elke zondag nemen we de tijd om de week door te nemen en de magneetjes bij de juiste dag te plaatsen.

Zo vullen we voor elke dag van de week in of ze een hele of halve dag naar school gaat. Er staat op de planner op welke dag ze naar judo en dansles gaat. Maar ook afspraken zoals de kapper, tandarts of de oppas die komt oppassen kun je zo al van tevoren in de planner zetten. De voorspelbaarheid geeft onze dochter veel rust. Elke ochtend kijken hoe de dag eruit ziet.

Er is ook gedacht aan verjaardagen/feestjes, speelafspraakjes plannen en je kunt zelfs schermtijd op de planning zetten per dag.

Zijn er vaste papa, mama of opa/oma dagen? Ook die kun je de planner zetten. Zo weet onze dochter op welke dag ze door mij of haar vader wordt opgehaald van school. En aan de reviews te lezen, zijn wij niet de enige die de vruchten plukken van de weekplanner.

Planning voor kinderen in vakantietijd

Dat een planner voor ons onmisbaar is tijdens schoolweken is wel duidelijk. Maar ik ben er de afgelopen zomervakantie ook achter gekomen dat de planner juist ook tijdens vakanties super waardevol is. Zodra het ritme van vaste dagen naar school wegvalt, komt er weer een nieuwe onvoorspelbaarheid de hoek omkijken. En hoewel mijn dochter het heerlijk vindt om lekker de hele dag te spelen, met mij op pad te zijn of onbeperkt speelafspraakjes te maken, merkte ik dat ze er niet zo lekker op ging dat ze niet wist hoe de dagen eruit zouden zien.

Dus gebruikten we de weekplanner ook in de vakantie, voor zover we alles al een week van tevoren wisten. Welke dagen kwam oma oppassen, welke dagen waren er speelafspraakjes en wat waren de dagen dat mama of papa thuis zouden zijn. En dat werkte echt goed. Elke ochtend keken we samen naar de planner en merkte ik dat mijn meisje minder onrustig was.

Weekplanner kind of weekplanner gezin

Wij hebben thuis de weekplanner kind, deze planner is geschikt voor één kind. Hebben jullie meerdere kinderen in huis? Dan is de weekplanner gezin waarschijnlijk een betere keuze.

Bekijk ook eens de andere producten van Gezinnig, ze hebben o.a nog meer planningtools maar ook prachtige kletsboeken én gratis printables.

Dit artikel is tot stand gekomen met Gezinnig.