Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

19 juni 2022

De leukste uitjes voor de zomervakantie

De zomervakantie staat voor de deur. Hebben jullie al leuke plannen gemaakt voor de vakantie? Veel gezinnen trekken er in de zomervakantie op uit. Er wordt volop gekampeerd, getoerd, ontdekt en gereisd. Maar de staycation wint de laatste jaren ook enorm aan populariteit. Of je nu naar het buitenland gaat of in eigen land blijft: je kunt vast wel wat inspiratie gebruiken voor leuke activiteiten met het gezin voor deze zomervakantie. In dit artikel delen wij de leukste uitjes voor de zomervakantie.

Lekker eten bij een foodfestival

Zijn jullie echte lekkerbekken? Dan mag een bezoek aan een foodfestival natuurlijk niet ontbreken deze zomer! Op een foodfestival geniet je van leuke muziek, veel gezelligheid en natuurlijk volop lekker eten. Er worden foodfestivals door het hele land georganiseerd, maar de grootste en meest populaire festivals, met ontzettend veel foodtrucks, zijn onder andere De Rollende Keukens, Vissch, Trek, De Culinaire Verleiding en De Pure Markt.

Geocaching

Het is tijdens de zomer heerlijk om eropuit te gaan en te genieten van het zonnetje en als dit ook nog helemaal gratis kan, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Daarom is geocaching een echte aanrader als activiteit met het gezin. Geocaching is een soort van schatzoeken aan de hand van coördinaten en aanwijzingen. Het is een echt avontuur en je kunt het altijd en overal doen. Je verwacht het misschien niet, maar overal om je heen zijn geheime caches verstopt!

Picknicken

Picknicken is ontzettend gezellig met het gezin en het kan in principe overal. Pak een tas of picknickmand in met servies, bestek en een heleboel lekkers en jullie kunnen een mooi plekje in de stad of in de natuur uitkiezen voor een heerlijke lunch of een ontbijt in de natuur. Vergeet niet een kleedje, een bal en een leuk kaartspelletje mee te nemen. Zo vermaken jullie je uren tijdens de picknick.

Bezoek een pretpark

Het pretpark is nog steeds een enorm populair uitje in eigen land tijdens de schoolvakanties. Wist je dat Nederland ruim 40 pretparken telt? Er is voor iedere interesse en voor elke leeftijd wel een leuk pretpark in ons land waar jullie met het gezin een dagje kunnen genieten. Voor peuters en kleuters zijn pretparken als Sprookjeswonderland Enkhuizen, Tivoli, Plopsa Indoor, Toverland, Julianatoren en uiteraard de Efteling erg leuk. Voor oudere kinderen zijn de Efteling, Avonturenpark Hellendoorn, Duinrell, Slagharen en Walibi erg leuk. Maar oriënteer je vooral op het aanbod en zoek een pretpark uit dat helemaal past bij jullie wensen. Er is aanbod genoeg! En ben je benieuwd hoe je een dagje pretpark leuk kunt houden? Lees dan de tips van onze bezoekers op ons forum.

Een blotevoetenpad lopen

Wil je de natuur deze zomer écht ervaren? Dan is een blotevoetenpad een echte belevenis voor jong en oud. Bij diverse boerderijen en in bossen en weilanden vind je door het hele land blotevoetenpaden. Hier kunnen je kinderen het gevoel van gras, stenen, water en hout echt ervaren tijdens een gezellige wandeling. Leuke blotevoetenpaden zijn onder andere te vinden bij het Hof van Twello in Gelderland, ‘t Blode Fuottenpaad in Opende in Groningen en het spannende blotevoetenpad in het Toon Kortoompark in de Peel in Noord-Brabant.

Wadlopen

Met blote voeten of op sokken loop je over het wantij bij laagwater en ervaar je de kust op een heel andere manier. Je kunt op zoek gaan naar schelpen, zeehonden en het bodemleven bewonderen. Het is een waar avontuur en het is langs de hele kust te boeken bij diverse organisaties. Een ideaal uitje in combinatie met een bezoek aan het strand.

Bezoek een natuurspeeltuin

Er is in elke wijk wel een speeltuin te vinden, maar hebben jullie wel eens een natuurspeeltuin bezocht? Deze speeltuinen vind je meestal midden in de natuur en bieden kinderen de kans om te spelen, ontdekken, klimmen en bouwen in de natuur. De speeltoestellen zijn meestal gemaakt van natuurlijke materialen en er zijn volop mogelijkheden om hutten te bouwen, insecten te zoeken, vuur te maken en lekker te ravotten. De meeste natuurspeeltuinen zijn bovendien helemaal gratis!

Bootje varen

Op warme dagen is het heerlijk om verkoeling te zoeken op het water. Gelukkig is Nederland rijk aan zeeën, meren en rivieren waar je heerlijk kunt zwemmen én varen. Huur een fluisterbootje met het gezin en ga stilletjes varen in een natuurgebied of breng een bezoek aan leuke dorpjes met een zeilbootje. En als je echt avontuurlijke kinderen hebt, kunnen jullie gaan kanoën, suppen of surfen.