Mijn kind wil (nog) niet leren fietsen. Wat nu?

Leren fietsen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van jouw kind. Vooral in Nederland is dit een onmisbare vaardigheid waar al vroeg mee wordt begonnen. Maar wat als jouw kind (nog) niet wil leren fietsen? Omdat jouw zoon of dochter het spannend vindt of er misschien nog helemaal geen interesse in heeft? Dan kun je als ouder best met de handen in het haar zitten. In dit artikel geven wij tips voor wanneer jouw kind (nog) niet wil leren fietsen.

Wanneer leert een kind fietsen?

Al vanaf jonge leeftijd rijden kinderen in ons land rond op hun fietsje. Vaak zijn dit loopfietsjes of fietsjes met zijwieltjes. Zo nu en dan krijgen ze een zetje van papa of mama, maar het oefenen met fietsen begint al vroeg. De meest kinderen leren dan ook rond hun 5e jaar al fietsen zonder hulp of zijwieltjes. Het is tenslotte belangrijk om zelf goed te leren fietsen om naar school te gaan, met papa of mama mee te kunnen fietsen naar de sportles of om lekker buiten te spelen. Als je kind niet wil leren fietsen, is er meestal niets aan de hand maar kan dit wel onhandig zijn.

Je kind veilig leren fietsen

We weten dat de ontwikkeling van elk kind anders verloopt. Gemiddeld zijn kinderen rond de 5 jaar klaar om te leren fietsen. Ze beschikken dan over alle motorische vaardigheden om het fietsen onder de knie te krijgen. Fietsen is namelijk best lastig. Je moet niet alleen trappen, maar ook het stuur recht houden, het evenwicht bewaren en de omgeving goed in de gaten houden. Lang niet alle kinderen zijn er daarom op die leeftijd ook echt aan toe. Sommige kinderen zijn er simpelweg nog niet klaar voor of vinden het gewoon erg spannend om zonder hulp te fietsen. Er zijn tal van redenen waarom een kind (nog) niet klaar is om te beginnen met fietsen. Zie het advies van fietsen vanaf 5 jaar dan ook als een suggestie en niet als een richtlijn. Ieder kind is tenslotte anders. Vind je het toch te lang duren? Ga dan aan de slag met onderstaande tips die helpen als je kind niet wil leren fietsen.

Tips wanneer jouw kind niet wil leren fietsen

Als jouw zoon of dochter het lastig vindt om zelf te leren fietsen, of hier nog geen interesse in heeft, kan dit voor ouders frustrerend zijn. Blijf kalm en houd het positief, dat werkt altijd het best. Het heeft geen zin om het fietsen te forceren omdat dit de negatieve gevoelens alleen maar kan versterken. Wij geven enkele tips om het leren fietsen te stimuleren en vooral leuk te maken.

  • Blijf positief en werk aan het zelfvertrouwen van jouw zoon of dochter. Geef tips en complimenten tijdens het oefenen om te leren fietsen.
  • Blijf meelopen naast de fiets om de angst voor valpartijen weg te nemen. Geef je kind een veilig gevoel en vertel dat je ervoor zorgt dat hij niet zal vallen tijdens het leren fietsen.
  • Oefen volop met de fiets met zijwieltjes. Zo leert jouw kind al goed sturen, trappen en op het verkeer te letten. Zo houdt je kind ook plezier in het leren fietsen.
  • Laat in het park of op school zien dat andere kinderen van hun leeftijd ook fietsen zonder zijwieltjes. Zo wordt het fietsen interessanter gemaakt.
  • Stop met oefenen als jouw zoon of dochter aangeeft geen zin meer te hebben.
  • Oefen op momenten dat je kind uitgeslapen is en vol energie zit. Aan het eind van de dag zijn kinderen vaak moe en minder gemotiveerd. 
  • Gebruik een helm, elleboogbeschermers en kniebeschermers als jouw zoon of dochter bang is om te vallen. Zo is de kans dat hij of zij zichzelf pijn doet veel minder groot en neemt de angst voor pijn af. Extra leuk: laat je kind zelf de helm en beschermers uitzoeken, dat motiveert om te willen leren fietsen en het vaker te willen proberen. 
  • Maak het fietsen extra leuk door een klein presentje aan te bieden na oefenpogingen. Zoek bijvoorbeeld samen leuke stickers uit voor op de fiets, koop een coole fietsbel of van dieleuke spaakkralen.

En onthoud...

Uiteindelijk zal je kind écht leren fietsen en kunnen jullie met z'n allen met de fiets op pad. Als je kind niet wil leren fietsen, heeft hij simpelweg wat meer tijd en ruimte nodig om te oefenen. Heb geduld en blijf optimistisch, dan zal je zien dat je kind ineens wel wilt leren fietsen en het zo onder de knie krijgt. Succes!