Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Je kind op zomerkamp: tips voor de leukste vakantiekampen

Een zomerkamp voor kinderen is niet alleen super leuk, maar ook nog eens heel leerzaam. Kinderen doen er unieke ervaringen op en maken nieuwe vriendschappen. Daarnaast krijgen ze ook nog een flinke boost in hun zelfvertrouwen, door de andere omgeving waar ze in terecht komen en de nieuwe vaardigheden die ze leren. In dit artikel vind je tips als je op zoek gaat naar een leuk vakantiekamp voor je kind zodat het gegarandeerd een succes wordt.

Zo vind je een leuk vakantiekamp voor je kind

Als je gaat zoeken naar een leuk zomerkamp voor je kind, is het een goed idee om eerst met je kind aan tafel te gaan zitten. Van wat voor soort kamp of reis wordt je kind écht enthousiast? Door te kiezen voor een kamp dat goed bij je kind past, voorkom je heimwee en ben jij er ook gerust op dat je kind ervan zal genieten. Er is ontzettend veel aanbod online te vinden en dat kan onoverzichtelijk zijn. Op de website Juvigo kun je heel makkelijk vakantiekampen voor kinderen bekijken en vergelijken. Je kunt selecteren op het soort reis, binnen- of buitenland, de leeftijd van je kind en nog veel meer. Super makkelijk.

De verschillende soorten vakantiekampen voor kinderen

Er zijn veel verschillende soorten vakantiekampen waar je uit kunt kiezen voor kinderen. Zo zijn er surfkampen, watersportkampen (zeilen, kiten, windsurfen), sportkampen (pony, voetbal, hockey, tennis), creatieve kampen, theater/musicalkampen, avonturenkampen, boerderijkampen, computerkampen, taalkampen/reizen, wintersportreizen, muziekkampen, viskampen. Er is dus echt veel mogelijk tegenwoordig.

Taalreis voor kinderen, leerzaam en uitdagend

Een taalreis of taalvakantie is een prachtige ervaring voor kinderen én de perfecte manier om bij te leren. Of je kind nu Engels gaat leren in Engeland of naar een fantastisch danskamp gaat in Duitsland, taalreizen zijn voor kinderen een geweldige eerste stap in het ontdekken van andere landen en culturen. Taalreizen zijn niet alleen leerrijk, maar ook een bijzondere ervaring. Je kind komt in contact met kinderen uit verschillende landen en ze doen in groepsverband leuke activiteiten of gaan op excursies. Bekijk hier de leukste taalreizen voor kinderen vanaf 12 jaar.

Elk kind kan naar een vakantiekamp

Over het algemeen kunnen alle kinderen naar een vakantiekamp. Ook kinderen die bijvoorbeeld een bepaald dieet volgen, een gedragsstoornis hebben of nog niet goed Nederlands spreken. Maar dit verschilt natuurlijk erg per vakantiekamp. Als richtlijn zou je kunnen zeggen dat niet elk kamp voor ieder kind geschikt is, maar er wel voor elk kind een geschikt kamp is.

Hier kun je op letten bij het boeken van een leuk vakantiekamp

Als je dan het perfecte zomerkamp hebt gevonden voor je kind, is het tijd om de vakantie te gaan boeken! Dit zijn dingen waar je op kunt letten.

  • Het is aan te raden om een verzekering af te sluiten en een reis te kiezen voor je kind inclusief bus of vliegreis.
  • Daarnaast is het belangrijk om altijd de juiste informatie in te vullen bij het boekingsformulier. Twijfel je ergens over, neem dan contact op met de organisator.
  • Heeft je kind een vriend of vriendin die het ook leuk lijkt om op zomerkamp te gaan? Het is voor kinderen hartstikke leuk om samen op reis te gaan. Dat maakt het ook minder spannend.
  • Je kunt het boeken van het zomerkamp ook combineren met de planning van jullie familievakantie. Boek een vakantie vlakbij het zomerkamp en plak er nog een week vakantie met z'n allen aan vast.

Er zijn ook dingen die je liever wil voorkomen, zoals het forceren van een reis naar het buitenland als je kind daar nog niet klaar voor is en het niet vermelden van allergieën of andere belangrijke informatie. Zorg er dus voor dat je altijd alle informatie doorgeeft zodat het kamp hier rekening mee kan houden.

De eerste keer op kamp is best spannend

Als het aftellen is begonnen voordat je kind op kamp kan, is het fijn om ruim van tevoren samen over het kamp te praten. Wat verwacht je kind van het kamp, zijn er nog dingen die hij spannend vindt? Bekijk samen foto's en video's van de locatie en maak afspraken wat je kind kan doen als hij het (even) niet zo leuk vindt. Onthoud dat de eerste keer alleen op jongerenreis gaan voor veel kinderen een spannend moment is. Daarom is het goed om hier aandacht voor te hebben en te vragen wat je kind van jou nodig heeft, zodat je hem met een vertrouwd gevoel op reis kunt laten gaan.

Kortom...

Een vakantiekamp kan een fantastische ervaring zijn voor je kind. Het is niet alleen superleuk en leerzaam, maar het kan ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van je kind. Kinderen maken nieuwe vrienden, leren zelfstandig te zijn en ontdekken nieuwe talenten en hobby's. Als ouder kan je je kind helpen bij het kiezen van een kamp dat past bij zijn of haar interesses én persoonlijkheid. Zo wordt het een onvergetelijke reis!