3 mei 2021

Groep 6: dit leert je kind dit schooljaar en zo kun jij helpen

Vanaf groep 6 zit je kind in de bovenbouw. Een nieuwe fase van de basisschool. Aan het eind van dit jaar is je kind ineens echt een van de grote kinderen… Welke nieuwe dingen leert je kind dit jaar, welke kennis breidt hij uit en hoe kun jij als ouder je kind helpen om deze groep zo relaxt mogelijk door te komen? Dat zochten we voor je op.

Spelling, begrijpend lezen, rekenen en meer in groep 6

Dag middenbouw, hallo bovenbouw! Groep 6 is de eerste groep van de bovenbouw. De basis is gelegd, tijd om deze verder uit te bouwen. Je kind gaat nu steeds meer leren over het doel van een tekst, om een tekst te begrijpen: begrijpend lezen. Ook het rekenen gaat een stap verder. Van tafels stampen in groep 4 en 5 en verhaaltjessommen (die blijven terugkomen - en lastig ook) gaat het in groep 6 door naar breuken, het metriek stelsel, staartdelingen en serieus grote getallen. Hieronder hebben we kort de belangrijkste punten van groep 6 op een rijtje gezet. Wil je meer lezen? Juf Shelby vertelt je hier meer over alles wat je kind in groep 6 leert.

Groep 6 in het kort

  • Spelling: de eerste kennismaking met de d’s, t’s en dt’s - hoe zit het met werkwoordspelling?
  • Taal: grammatica en zinsontleding, afhankelijk van je school krijgt je kind ook Engels.
  • Rekenen: breuken en procenten, grote getallen (tot 10.000!), delen en staartdelingen, oppervlakte/omtrek berekenen en rekenen met snelheden.
  • Topografie: provincies van Nederland, provinciehoofdsteden en landen en hoofdsteden van Europa     .
  • Aardrijkskunde: landschappen, religies en wonen en werken in Nederland.
  • Geschiedenis: tijdvakken ‘vorsten en regenten’, Gouden Eeuw, Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.
  • Werkstuk + boekbespreking: in groep 6 maken kinderen vaak voor het eerst een werkstuk en moeten ze een boekbespreking geven.

Wat en hoe kun je thuis oefenen?

We hebben allemaal dingen die we heel makkelijk vinden en dingen waar we wel wat meer oefening in kunnen gebruiken. Voor de een betekent dit oefenen met taal, de ander moet zijn boekbespreking vaker oefenen voor extra zelfvertrouwen en weer een ander kan wat extra oefening gebruiken als het aankomt op rekenen. Kijk waar je kind hulp bij kan gebruiken, of vraag dit aan de leerkracht. Heb je dit vastgesteld? Dan weet je wat je kunt oefenen.

Hoe kun je thuis oefenen met de lesstof van groep 6?

  • Vraag input van je leerkracht. De kans is groot dat school extra werkbladen heeft liggen, leuke spelletjes weet of andere handige tips heeft.
  • Spelenderwijs zelf leren. Met een digitaal oefenprogramma kan je kind spelenderwijs zelfstandig, met vriendjes of met jou aan de slag. Spelletjes, games en quizzen met uitleg bij het antwoord, maken leren veel leuker.
  • Gratis oefenmaterialen downloaden: op internet staat heel veel oefenmateriaal. Hier vind je gratis materialen: spelletjes, kleurplaten, tafelkaarten, etc. Ook op Pinterest vind je veel downloads die je kunt gebruiken.
  • Help je kind bij de eerste boekbespreking. Kies samen een leuk boek, dat goed aansluit bij het AVI-niveau van je kind. En laat je kind de presentatie voor jullie oefenen, voordat hij hem in de klas moet doen. Boost zijn zelfvertrouwen met positieve feedback en complimenten.     

Dit artikel is samen met onderwijspartner Squla geschreven.