Hoe bereid je jouw kind (en jezelf) voor op de eerste schooldag?

De allereerste schooldag van het nieuwe schooljaar is altijd een spannende dag. Jouw kind ziet zijn vriendjes en vriendinnetjes eindelijk weer, er staat een nieuwe meester of juf voor de klas en iedereen heeft elkaar heel veel te vertellen. Vooral als jouw zoon of dochter voor het eerst naar school gaat of in een nieuwe klas begint, kan deze eerste schooldag erg spannend zijn. Hoe bereid je jouw kind (en jezelf) voor op deze eerste schooldag?

De eerste kennismaking

Voordat jouw kind voor het eerst naar school gaat, heeft er waarschijnlijk al een kennismaking plaatsgevonden. Kleuters mogen vanaf 3 jaar en 10 maanden een aantal (halve) dagen naar school om te wennen. Niet elke school biedt deze wendagen aan, maar de meeste basisscholen maken hier gebruik van. Neem contact op met de school om deze wendagen in te plannen zodat jouw zoon of dochter alvast een kijkje kan nemen in de klas en kennis kan maken met hun juf of meester. Wisselt jouw zoon of dochter van school? Dan is er vaak ook een gelegenheid voor een rondleiding door de school en een kennismaking in de klas. Maak hier zeker gebruik van om de grootste spanning en onzekerheid weg te nemen, zowel bij jezelf als bij jouw zoon of dochter.

Informatie vanuit de school

Bij de inschrijving voor de basisschool of de eerste kennismaking krijg je doorgaans veel informatie mee. Lees de brochure en de papieren goed door: hier staat namelijk belangrijke informatie in over de schooltijden, de pauzes, de ziekmeldingen en de schoolregels. Veel scholen hebben deze documenten tegenwoordig ook op hun website staan. Aarzel ook zeker niet als je nog vragen hebt en stel ze aan de docent of de directeur. Je wilt tenslotte goed voorbereid beginnen aan het schooljaar. Contact opnemen met docenten is trouwens tegenwoordig nog eenvoudiger geworden. Steeds meer scholen maken gebruik van communicatieplatformen als Parro of Klasbord om ouders en kinderen te informeren en te corresponderen met ouders.

Goede voorbereiding

Om de spanning bij jouw zoon of dochter te verlichten is het verstandig om de start op de nieuwe school bespreekbaar te maken. Door de tijd te nemen voor een gesprek of samen een boekje te lezen over de eerste schooldag kun je het op laagdrempelige manier bespreken. Lezen en vertellen over de eerste schooldag kan de spanning van deze dag wat verminderen. Er zijn gelukkig een heleboel leuke boeken geschreven over de eerste dag op school.

Vertel alles over hoe een schooldag eruit ziet, wanneer je jouw kind weer komt ophalen en wat er allemaal te doen is op school. Neem ook zeker de tijd om samen te winkelen voor een mooie rugtas, een broodtrommel en een vriendenboekje. Zo maak je er een leuke tijd van.