Mama, waarom moet ik steeds niezen? Zo leg je hooikoorts simpel uit aan je kind

Zit je kind elke lente weer te snotteren, niezen en zijn ogen te wrijven? Dan heb je grote kans dat je met hooikoorts te maken hebt. En dat is best verwarrend voor kinderen. Want waarom moet je ineens niezen van buitenlucht? In dit artikel lees je hoe je aan je kind kunt uitleggen wat hooikoorts is, zonder dat het spannend of ingewikkeld wordt. En, misschien nog belangrijker, hoe jullie er samen iets aan kunnen doen.

Hoe leg je hooikoorts uit aan je kind?

Je hoeft er geen lesje biologie van te maken. Een paar simpele zinnen zijn genoeg. Bijvoorbeeld:

“Weet je nog dat je laatst buiten speelde en toen ineens moest niezen en je ogen zo jeukten? Dat komt door kleine stofjes in de lucht. Die komen van bomen en planten. Sommige mensen, en dus ook kinderen, worden daar een beetje snotterig van. Dat heet hooikoorts.”

Je hoeft het niet uitgebreid uit te leggen in medische termen, en te zeggen dat het “een allergische reactie van het immuunsysteem” is. Je kind wil vooral weten: Waarom voel ik dit? En, gaat het over?

Probeer je kind dus vooral gerust te stellen.

“Het is niet erg, maar het is wel een vervelend gevoel. Gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen zodat jij je beter voelt.”

Met behulp van een pollenkalender (bijvoorbeeld van alles over allergie) kun je achterhalen voor welke pollen je kind allergisch is op basis van wanneer de klachten zich voordoen.

Dingen die je kind zelf kan doen

Kinderen vinden het vaak fijn om ook zelf iets te kunnen doen. Dit kun je samen afspreken:

  • “Doe een zonnebril op als je naar buiten gaat.”
    Dan komen er minder stofjes in je ogen. En het ziet er ook nog eens cool uit.
  • “Was je gezicht en handen als je thuiskomt.”
    Zo spoel je die stofjes weer van je huid af en voorkom je dat het in je ogen of neus komt.
  • “Even douchen na het buitenspelen?”
    Zeker als je veel jeuk hebt, is dat een slim idee. En was en kam de haren goed, omdat pollen hier vaak in blijven zitten.
  • “Zullen we je knuffel en beddengoed wat vaker wassen deze weken?”
    Soms blijven de pollen daaraan kleven, waardoor je extra veel last krijgt.
  • “Vandaag waait het hard en zijn er meer stofjes in de lucht, dus we gaan iets binnen doen. Zullen we koekjes bakken of een fort bouwen?”
    Je hoeft buitenspelen niet te ontmoedigen, maar meebewegen met het weer is een goed idee.

Wat je kunt zeggen over medicijnen tegen hooikoorts

Soms helpen tips alleen niet genoeg. Dan kan je kind medicijnen gebruiken om minder last te hebben van niezen, jeuk of een loopneus. Hoe je dat uitlegt?

“Er zijn medicijnen die helpen zodat je je minder snotterig voelt. Sommige pilletjes zorgen dat je minder hoeft te niezen. Andere medicijnen zijn druppels of sprays.”

Je kunt bijvoorbeeld vertellen:

  • “Heb je veel jeuk aan je ogen? Dan zijn er speciale druppels voor je ogen.”
  • “Heb je vooral een verstopte neus? Dan helpt een neusspray.”
  • “Er zijn ook hooikoortstabletten, dit zijn pilletjes die smelten op je tong. Die hoef je niet te slikken, maar lossen gewoon op.”

Geef vooral mee dat het veilig is:

“Deze medicijnen zorgen dat jouw lichaam kalmer reageert op de stofjes in de lucht. Je wordt er minder ziek van en je gaat je beter voelen.”

En laat je kind weten dat het niet voor altijd is:

“We gebruiken het alleen als je er veel last van hebt. Als het straks weer herfst is, heb je misschien nergens meer last van.”

Samen de lente door

Hooikoorts is geen feestje. Maar als je kind snapt wat er aan de hand is, voelt het vaak al wat minder groot. Maak er geen punt van, maar ook geen geheim van. Vertel gewoon wat je doet en waarom:

“Je hebt hooikoorts, dat hebben best veel kinderen. Het is soms vervelend, maar we weten wat helpt. En daar zorgen we samen voor.”

Gaat het ondanks alles toch niet beter? Dan kun je altijd met de huisarts overleggen. Misschien is er een andere behandeling nodig. Maar vaak lukt het met wat uitleg, een paar slimme aanpassingen en goede medicatie om gewoon weer lekker naar buiten te kunnen.