23 november 2021 door Wendy Zenden

Meekijken op de mobiele telefoon van je kind? Doen!

Het zal niemand zijn ontgaan dat we de afgelopen periode massaal gebruik zijn gaan maken van online mogelijkheden om met elkaar te communiceren. Vergaderen doe je niet meer in een zaaltje, maar thuis vanachter je zelf ingerichte werkplek en de grote techreuzen als Facebook en Microsoft hebben hun plannen bekendgemaakt hoe we in de toekomst als avatars (een poppetje dat eruit ziet als jij, maar dan in een digitale wereld) elkaar zullen gaan ontmoeten.

De toename van online contacten

En die ontwikkelingen op het gebied van communicatie doen zich niet alleen voor in de wereld van de volwassenen. Ook voor onze kinderen zijn de veranderingen groot. Les hoef je niet meer persé in een klaslokaal te volgen en bijna al je vrienden en vriendinnen hebben toegang tot een eigen smartphone, tablet, laptop of gameconsole gekregen. Online contact met je klasgenoten of vriendjes is (nog) veel normaler geworden. Er is bijna geen game of app meer te bedenken die geen mogelijkheid biedt om te chatten of praten met je medegebruikers. Als ouder trouwens ook iets om rekening mee te houden. Want als je zoon naast jou in de woonkamer Fortnite aan het spelen is, dan is de kans groot dat zijn teamgenoten jouw telefoongesprek met de buurvrouw letterlijk kunnen volgen. En er zijn al voorbeelden dat dit tot enige heibel heeft geleid…

Negatieve ervaringen online

Kinderen leren door alle online contacten veel nieuwe dingen. Ze komen sneller in contact met anderen met dezelfde interesses en wisselen feitjes en weetjes uit, hebben de mogelijkheid om te oefenen met communiceren en basisschoolkinderen hebben gemiddeld nog nooit zo veel Engelse woorden gekend als nu. Helaas is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Online zeg je makkelijker dingen die je in de echte wereld niet snel tegen iemand zal zeggen, of (on)bewust kunnen kinderen worden buitengesloten.

Helaas hebben kinderen online nog (te) vaak negatieve ervaringen en omdat we al onze kinderen een fijne en veilige leefomgeving wensen, is het belangrijk dat ouders hier aandacht voor hebben. De meest gehoorde punten die kinderen aangeven zijn online pestgedrag en het gevoel buitengesloten te worden.

Online pesten

Gelukkig besteden steeds meer scholen aandacht aan hoe je op een goede manier online met elkaar communiceert, maar als ouder heb je een minstens zo belangrijke rol. Veel van de online communicatie tussen de kinderen vindt immers plaats buiten schooltijd en in de privé omgeving. Dat online pesten en buitensluiten helemaal niet met opzet hoeft te gebeuren bewijst een praktijkvoorbeeld dat ik heb meegemaakt in mijn werk als mediacoach. Op zijn tiende verjaardag ontving Timo (niet zijn echte naam) zijn eerste mobiele telefoon. Trots als hij was hierop, ging hij gelijk driftig aan de slag op WhatsApp en zat al snel in verschillende groepsapps. Een van die apps had de naam “groep 6” en hier zaten verschillende klasgenootjes in. Timo wilde alleen graag een groepsapp met de klasgenootjes waar hij het meeste mee speelde en in alle onschuld verwijderde hij enkele klasgenootjes en veranderde de naam in “de leuke groep 6”. Natuurlijk waren er hierdoor enkele kinderen erg verdrietig en voelden zich buitengesloten. Dit leidde tot behoorlijk veel gedoe, waarbij ook verschillende ouders zich gingen roeren. Met een goed groepsgesprek en het afspreken van regels over wat je wel en niet doet in bijvoorbeeld WhatsApp is de rust weer teruggekeerd en weten de kinderen nu wat wel en niet kan zonder elkaar te kwetsen.

Hoe ga je erover in gesprek met je kind?

  • Als ouder kun je je kind op dit vlak helpen door, zeker als je kind net een telefoon heeft, mee te kijken met het online gedrag. Niet alle kinderen zullen dit fijn vinden en soms zelfs klagen dat hun privacy wordt geschaad. Leg daarom goed uit waarom je meekijkt. Niet omdat je je kind niet vertrouwt of alles moet weten, maar omdat je wilt voorkomen dat ze nare dingen meemaken en het niet alleen gaat om wat ze zelf doen, maar ook hoe ze kunnen reageren als anderen vervelend gedrag vertonen.
  • Vaak is het voor kinderen iets nieuws als ze opeens met vervelende dingen op social media te maken krijgen en weten ze niet goed hoe hier mee om te gaan. Daarnaast kan het dan extra lastig zijn om hulp van je ouders te vragen, want dan moet je toegeven dat je nog niet alles kunt, terwijl je al regelmatig te horen krijgt dat je teveel op dat mobieltje zit. Hierbij kan het helpen kinderen een uitnodiging te geven om het onderwerp aan te snijden. Bijvoorbeeld door tijdens het eten te vragen of er nog iets gebeurd is op WhatsApp, of door te vragen of ze nog bijzondere of leuke berichten hebben ontvangen.
  • Misschien heb je als ouders ook wel vragen over al die nieuwe technologie en lijkt het erop dat kinderen hier spelenderwijs hun weg wel in vinden en veel beter weten hoe het zit dan jij. Laat je hier niet door van de wijs brengen, want kinderen hebben echt nog genoeg vragen. Het is misschien een open deur, maar het beste advies blijft om het er samen over te hebben. Ook als er wellicht niets aan de hand is, maar dan is de drempel ook een stuk lager om het er over te kunnen hebben als er wel echt iets speelt. Alleen samen maken we het sociaal online.