Wat leert een kind in groep 4?

Gaat of zit je kind in groep 4? Dan is het handig om te weten wat hij gaat leren. Niet alleen om je nieuwsgierigheid te stillen, want wat doen ze nou de hele dag op school? Maar ook zodat je weet waar en hoe je je kind kunt ondersteunen.

Welke vakken krijgen kinderen in groep 4?

In groep 3 kon en mocht je kind nog veel oefenen met ‘het echte leren’. Want dat is wel even andere koek dan groep 2. In groep 4 gaat je kind met veel meer vakken aan de slag. Taal, rekenen, (begrijpend) lezen: het niveau gaat bij alle vakken omhoog. Meer weten over wat je kind precies gaat leren aankomend schooljaar? Juf Shelby vertelt je hier wat je kind voor nieuwe dingen leert in groep 4 en hoe jij hem kunt helpen om al die nieuwe kennis te onthouden en toe te passen.

Welke tafels in groep 4?

Rekenen in groep 4 gaat niet alleen maar over tafels, maar het is zeker een belangrijk onderdeel. We hebben het niet over de tafels waar je kind aan zit, maar over de tafels die je zelf misschien nog wel kunt dromen. 1 x 1= 1 , 2 x 3 = 6 , 4 x 5 = 20, etc. Tafels worden dus een belanrijk onderdeel van de lesstof in groep 4 (en groep 5). Vroeger lag de nadruk op het stampen van de tafels. En de tafels uit je hoofd leren blijft belangrijk. Maar tegenwoordig gaat daar nog een stukje aan vooraf. Kinderen moeten eerst begrijpen wat keersommen zijn, en wanneer ze ze moeten gebruiken. Pas daarna begint het automatiseren: net zolang oefenen tot het antwoord automatisch je hoofd binnen vliegt als je de som hoort. Voordat dit gebeurt, moet je heel veel oefenen. Dat doen de kinderen op school, maar dit kun je thuis ook doen. Hier vind je gratis materiaal voor thuis: tafelkaarten, een afstreepkaart en meer.

Hoe zit het met AVI-niveaus in groep 4?

Welk AVI-niveau heeft mijn kind en welk niveau zou hij moeten hebben? Een veelgestelde vraag van ouders tijdens oudergesprekken. Maar wat is een AVI-niveau eigenlijk en wat ‘moet’ je ermee in groep 4?

De leerkracht van je kind kan je vertellen op welk niveau je kind leest. Veel ouders denken dat AVI een soort strak keurslijf is, waar je kind moet zijn. Maar er is geen directe koppeling tussen de leeftijd van kinderen en hun niveau. Het is een systeem dat is vastgesteld op basis van de gemiddelde leesontwikkeling van kinderen in Nederland en België (Vlaanderen). Dit zegt niets over de leesontwikkeling van een specifiek kind. Gemiddeld leest een kind groep 4 op AVI Start, M4 (Midden groep 4) en E4 (Eind groep 4). Maar er zijn ook kinderen die op M3 (Midden groep 3) of E5 (Eind groep 5) zitten.

Het AVI-niveau waarop je kind leest is minder belangrijk dan de ontwikkeling en het leesplezier van je kind. Staar je dus niet blind op dat AVI-niveau, maar blijf goed naar je eigen kind kijken. Onderzoek laat namelijk zien dat als kinderen dingen lezen die ze leuk vinden, van stripboek tot receptenboek, ze meer kilometers maken, waardoor het leesniveau ook stijgt. Ze hoeven dus echt niet gelijk hele boeken te lezen op de bank. Leespelletjes, een leesbingo of samen koken volgens een samengelezen recept? Het draagt allemaal bij aan de leesontwikkeling. Kun je die AVI weer een beetje loslaten.

Groep 4: oefenen om je kind lekker te laten werken

Er komen in groep 4 weer hele nieuwe dingen op het bord van je kind. Tafels, leren klokkijken, beginnen met begrijpend lezen en nog veel meer. Vindt je kind de overgang moeilijk? Dat kan. En dat is niet gek. Thuis op een leuke en ontspannen manier oefenen met de dingen die je kind op school heeft geleerd, helpt om je kind lekkerder te laten werken. Zoek dus naar andere manieren om te oefenen, die wellicht niet zo herkenbaar zijn voor je kind. Houd het luchtig en ontspannen, zodat jullie er allemaal plezier in blijven houden. Want dat blijft stiekem de beste leermeester.

Dit artikel is samen met onderwijspartner Squla geschreven.