Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 juli 2021

Zomerdip: hoe voorkom je dat de lesstof bij je kind wegzakt in de zomervakantie?

De termen zomerdip of zomerverval zeggen de meeste ouders niet zoveel, maar dat betekent niet dat het niet voorkomt. De zomerdip is het fenomeen dat veel kinderen in de zomervakantie een terugval hebben in leerniveau. Onderzoek van Squla laat zien dat veel kinderen hier last van hebben. In dit artikel lees je meer over de zomerdip en hoe je hem voorkomt of minder groot maakt.

Wat is de zomerdip of zomerverval?

De zomerdip is de terugval die kinderen na de zomer laten zien in hun leerprestaties. Deze terugval ontstaat na het langdurig niet oefenen van de lesstof. En dat is zonde! Want dan begint je kind al met een achterstand aan het nieuwe schooljaar. In Nederland is nu voor het eerst onderzoek gedaan naar deze zomerdip. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam testte Squla 984 kinderen, die van groep 4 naar groep 5 zouden gaan, op rekenvaardigheid. De leerlingen maakten voor en na de zomervakantie een tempotoets, waarbij ze 200 vragen zo snel mogelijk moesten beantwoorden. Wat bleek? Na de zomervakantie hadden ze gemiddeld 7 vragen minder goed dan daarvoor. De zomerdip bestaat helaas dus ook in Nederland.

Kun je de zomerdip voorkomen?

In de studie is ook onderzocht of oefenen tijdens de zomervakantie de zomerdip verkleind. Alle kinderen kregen een gratis Squla-account om gedurende de zomervakantie extra te oefenen. Kinderen die tijdens de zomervakantie een kwartier per week hadden geoefend met rekenen op Squla, deden het beter: zij hadden gemiddeld 40% meer goed dan hun leeftijdsgenootjes die dit niet hadden gedaan. Je kunt hier meer lezen over de resultaten van het onderzoek . Het loont dus om tijdens de vakantie te blijven oefenen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het International Journal of Educational Research.

Conclusies & tips

Moet je kind dan ook de zomervakantie de hele tijd met school bezig zijn? Gelukkig niet! Het is al voldoende om per week 15 minuten te oefenen met bijvoorbeeld rekenen of actief aan de slag te gaan met lezen en schrijven. Door dit op een leuke manier te doen of met spelletjes voelt het minder als 'moeten' en 'leren' en maak je er een fijn moment van. Na dat kwartiertje kan je kind weer lekker verder spelen.

Uit het onderzoek blijkt dat het loont om tijdens de vakantie te blijven oefenen. ‘Een gebrek aan oefening leidt ertoe dat alle kinderen lager scoren op rekenen, ongeacht hun niveau vóór de zomer,’ aldus Roger Smeets van Squla.

Met deze tips moet dat oefenen zeker lukken!

Lekker blijven lezen

De leesvaardigheid gaat, naast de rekenvaardigheid, het meest achteruit in de zomer. Met deze tips zorg je ervoor dat je het leesplezier van je kind vergroot.

  • Neem je kind mee naar de boekhandel en koop wat hij leuk vindt. Dat kan ook een doeboek of moppenboek zijn. Volg zijn interesses zodat hij plezier heeft in lezen. Laat hem boeken uitzoeken voor onderweg op de achterbank of op het strand.
  • Ook het lezen van boeken op het AVI-niveau of stripboeken helpt om een leesdip te voorkomen.
  • Laat kinderen de menukaart, folders van de bezienswaardigheden of borden langs de weg voorlezen.
  • Lees samen, bijvoorbeeld uit een natuurboek.
  • Geef het goede voorbeeld en pak zelf ook regelmatig een boek erbij.
  • Lees je kind voor. Ook oudere kinderen vinden voorlezen nog heerlijk. Het vergroot de woordenschat.

Heb je nog meer tips nodig om je kind aan het lezen te krijgen? Deze 8 tips gaven andere ouders en in de Onderwijsmonitor geven diverse experts tips om lezen te stimuleren.

Leerzame spelletjes

Spelletjes zijn leuk om te doen op vakantie. Kies eens voor een spel dat de hersenen laat kraken. Spellen waarbij kinderen hun rekenvaardigheid oefenen zijn bijvoorbeeld: eenentwintigen (een soort black-jack voor kinderen), Rummikub, Yahtzee en Halli Galli. Maar er zijn ook leuke spelletjes om spelling te oefenen, bijvoorbeeld met een leesbingo of het klanken-kwartet spel. Hier vind je vijf leuke spelletjes om spelling te oefenen.

Sommetjes zijn overal

Veel kinderen vinden het leuk puzzeltjes en spelletjes op te lossen. Benader rekenen daarom als leuke bezigheid. Laat kinderen uitrekenen hoeveel wisselgeld jullie moeten krijgen bij het betalen in een restaurant of de supermarkt. En hoeveel melk is er nodig voor 10 pannenkoeken? Hoeveel glazen water moet hij of zij drinken om 1 liter per dag te drinken? Bereken samen de afstand die jullie afleggen en de tijd die jullie daarover zullen doen. Verzin samen rekensommen met nummerborden van andere auto’s. Kun je de getallen bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken en delen?

Apps & websites 

  • Lezen op vakantie maar geen ruimte voor stapels boeken? Download de app VakantieBieb van de Bibliotheek. Deze app bevat een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin. Bij de boeken wordt het AVI-niveau vermeld zodat kinderen makkelijk een boek van het juiste niveau uitkiezen.
  • Op Squla vind je spelletjes en quizzen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld spelenderwijs de taal leren van hun vakantieland.