ADHD bij meisjes, de positieve kanten

Dit keer geen verhaal over hoe lastig en vervelend het is om ADHD te hebben. Het is tijd voor een koerswijziging! Laten we ADHD eens vanuit een andere, positieve invalshoek bekijken!

Onoplettend zijn heeft ook voordelen

Onoplettende meisjes met ADHD zien en horen ‘alles’ om hen heen. Ze zijn enorm alert, er ontgaat hen niets! Ze schenken alleen aandacht aan (voor hen) belangrijke dingen en zij kunnen hun aandacht uitzonderlijk goed richten op dat wat hen interesseert. Deze meiden bekijken de wereld met hun dromerige gedachten vanuit een eigen unieke invalshoek. Ze associëren erop los en hebben de meest creatieve ideeën. Hun denkproces stopt niet wanneer zij op een dood spoor komen. Ze maken voortdurend zijsprongetjes en komen tot unieke oplossingen.

Kiki kan heerlijk wegdromen in haar eigen gedachten. Dan komen de mooiste ideeën in haar op en bedenkt ze de leukste grappen. Laatst had ze een stukje plakband onder de kraan geplakt op de badkamer. Toen haar zusje de volgende ochtend met een slaperig gezicht de kraan opendraaide, spoot het water precies in haar gezicht. Haar zusje kon er niet om lachen, maar zelf had ze de grootste lol! Hoewel Kiki van een grap houdt, is ze altijd rechtdoorzee en vindt ze het fijn om anderen te helpen. Heb je een probleem? Zij vindt altijd wel een oplossing. En niet te vergeten… Als je haar vriendin bent, zal ze altijd voor jou opkomen!

Uit: Nog steeds druk en dromerig, werkboek voor tienermeiden met ADHD

Het is ook fijn om hyperactief te zijn

Hyperactieve meisjes hebben heel veel energie en zijn niet moe te krijgen. Als ze iets graag doen kunnen zij hier urenlang mee doorgaan. Ze oefenen net zolang totdat ze hun doel hebben bereikt. Zij zijn vaak een  gangmaker op een feest en zij zorgen voor sfeer! Door hun groot gevoel voor humor bedenken ze de leukste grappen waar zij vervolgens helemaal in opgaan en zelf de meeste lol aan beleven! Meisjes met ADHD zijn vooral enorm enthousiast!

Zoef! Daar glijdt Kiki via de leuning van de trap naar beneden. Ze heeft kriebels in haar buik van opwinding. ‘Wat heb ik zin in het schoolreisje’, zingt ze huppelend op weg naar de keuken. Ze neemt een grote hap van haar boterham. ‘Ik ga eerst in de achtbaan’, mompelt ze met volle mond. ‘Die is superhoog en gaat megahard!’ Ze propt de rest van de boterham in haar mond. ‘Ik zit in de bus naast Jodi en we hebben afgesproken dat we eerst minstens vijf keer in de achtbaan gaan. Daarna gaan we van de reuzeglijbaan. Dan moeten we eerst een matje pakken. Zal ik eens laten zien hoe hard die gaat?’

Uit: Druk en dan weer dromerig, doeboek voor meisjes 8-13 jaar

Meisjes met ADHD zijn sociaal

Impulsieve meisjes met ADHD zijn spontaan en openhartig. Ze maken gemakkelijk contact. Zij kunnen zich goed inleven in anderen en hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Bij onrecht komen ze direct en zonder te aarzelen voor anderen op.

Meisjes met ADHD zijn moedig

Meisjes met ADHD durven risico’s te nemen en pakken kansen al, terwijl anderen hier nog over nadenken. Deze meiden maken zich niet druk om eventuele gevolgen en kunnen onbezorgd genieten.

Meisjes met ADHD hebben een talent

Dagboek,

… Ik voelde de adrenaline door mijn lichaam stromen en het leek alsof ik vleugels had. Ik rende als een malle en toen ik de finish passeerde, klonk er een hard gejuich. Net als vorig jaar had ik weer de allersnelste tijd!!! Mijn gymdocent riep: ‘Jij bent echt supersnel, Kiki!’ Ik was zó blij en stiekem ook wel trots op mezelf :-)).

Uit: Nog steeds druk en dromerig, werkboek voor tienermeiden met ADHD

Tips voor ouders

- Zie en benadruk de positieve eigenschappen en de kwaliteiten van je dochter.

- Help haar bewust te worden van haar positieve eigenschappen en kwaliteiten.

- Stimuleer je dochter haar kwaliteiten verder te ontwikkelen.

- Leer haar hierbij gebruik te maken van haar ADHD.

- Luister met je dochter dit positieve liedje over ADHD: Druk en dromerig (ADHD daar kun je wat mee). Door Timo van de Sande.