Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

31 mei 2022

Alles wordt duurder; leuke bespaartips voor het gezin

Het valt niet te ontkennen dat het dagelijks leven de laatste jaren flink duurder is geworden. De kranten staan vol met berichten over onze dagelijkse boodschappen die in prijs zijn toegenomen, de benzineprijzen zijn ongekend hoog, we betalen steeds meer voor energie en ook andere benodigdheden voor onszelf en de kinderen kunnen aardig in de kosten lopen. Tenzij we de loterij winnen, zullen we ergens op moeten besparen. Gelukkig hoeft besparen helemaal geen straf te zijn. Met onze leuke bespaartips voor het hele gezin bespaar je moeiteloos maandelijks flink wat geld.

Maak een maaltijdplanning

Elke dag is het weer een uitdaging om iets gezonds en lekkers op tafel te zetten waar iedereen in het gezin van geniet. Nu de boodschappen flink duurder zijn geworden, wordt het nog best een uitdaging om dit allemaal ook nog eens betaalbaar te houden. Gelukkig kun je met een maaltijdplanning al snel flink wat euro’s besparen per week. Door voor de week begint een planning te maken, kun je namelijk heel gericht boodschappen doen, voor meerdere dagen tegelijk koken en alle restjes in de kast opmaken. Zo voorkom je voedselverspilling en haal je het uiterste uit elke euro. Online vind je talloze tips om jouw maaltijdplanning een vliegende start te geven.

Koop tweedehands

Sommige mensen zijn gek op het scoren van tweedehands koopjes. Andere mensen vinden het misschien een beetje spannend of onwennig. Toch kunnen wij niet genoeg benadrukken hoe handig tweedehands winkelen eigenlijk is, vooral met een gezin.

Kringloopwinkels, lokale Facebookgroepen en Marktplaats staan vol met tweedehands juweeltjes voor een fractie van de nieuwprijs. Of je nu op zoek bent naar kleding voor je kinderen, een nieuwe kast, boeken, speelgoed of een fiets: maak er een gewoonte van om eerst eens het tweedehands aanbod in de buurt te verkennen.

Tweedehands kopen is één van onze meest effectieve bespaartips. Je spaart er moeiteloos een heleboel geld mee uit op elke aankoop. Voor je het weet maak je er een persoonlijke uitdaging van om elke nieuwe aankoop zo voordelig mogelijk te scoren.

Maak gebruik van de aanbiedingen

In Amerika is het een heuse sport om zo min mogelijk te betalen voor nieuwe aankopen. Couponing is daar heel normaal. Maar alhoewel wij als Nederlanders de reputatie hebben van zuinige mensen, letten we toch maar weinig op de kleintjes.

Probeer eens vaker op de aanbiedingen te letten om te besparen op zowel de dagelijkse boodschappen als alle andere aankopen. Op aankopen als wasmiddel, schoonmaakmiddel, maandverband, toiletpapier en luiers kun je veel geld uitsparen door gebruik te maken van lopende acties.

Maar ook op kleding, elektronica, speelgoed, schoenen en fietsen kun je flink besparen als je deze op het juiste moment in het jaar aanschaft. Wist je bijvoorbeeld dat fitnessapparatuur in januari vaak afgeprijsd is? En dat november meestal de beste maand is om nieuwe elektronica te kopen?

Word lid van de speel-o-theek

Veel gezinnen met kinderen zijn lid van de bibliotheek, maar wist je al van het bestaan van de speel-o-theek af? De speel-o-theek is een uitleendienst voor speelgoed en spelletjes. Voor een klein bedrag aan abonnementskosten kun je een heel jaar lang naar hartenlust binnenspeelgoed, buitenspeelgoed, spelletjes en puzzels lenen voor iedereen in het gezin. Hiermee bespaar je enorm op de uitgaven aan speelgoed en de kinderen kunnen elke paar weken genieten van iets nieuws om mee te spelen.

Maak cadeaus zelf

Iedereen is gek op het krijgen van cadeaus, maar de kosten kunnen flink oplopen rond verjaardagen en feestdagen. Om de kosten ietwat te drukken, kun je als gezin afspreken om meer cadeaus zelf te maken voor elkaar. Je hoeft namelijk niet voor Moederdag, Vaderdag, Pasen, Kerst, Sinterklaas, rapporten en persoonlijke prestaties altijd maar iets te kopen.

Een zelfgemaakt cadeau spreekt boekdelen en het is ontzettend fijn om te weten dat iemand de moeite heeft gedaan om iets moois voor je te maken. Door aan het knutselen te slaan, bespaar je flink wat geld, maar creëer je toch een mooi aandenken.

Pas deze bespaartips voor het gezin altijd toe

Een kleine besparing lijkt misschien niet veel, maar elke bespaarde euro is er één. Door vaker tweedehands te shoppen, geld uit te sparen op speelgoed en spelletjes, de folders door te bladeren en slimmer boodschappen te doen, bespaar je op de lange termijn heel veel geld. En laat je ook zeker eens inspireren door de bespaartips op ons forum. Houd het maar eens bij en laat je verrassen door het bedrag dat je op jaarbasis uitspaart met deze tips.