Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

Schermtijd dilemma's: van gezonde grenzen tot schuldgevoelens

Iedere aanstaande ouder neemt zich ongetwijfeld voor om het kind niet te veel bloot te stellen aan schermen. Geen iPad-kinderen voor dit gezin! Totdat ze er zijn. Bij één kind is deze lijn vaak nog wat langer vol te houden dan bij twee, maar 9 van de 10 ouders bezwijkt vroeg of laat. Even een filmpje in het restaurant kijken op de smartphone of toch maar een iPad mee naar de wekelijkse visite bij opa en oma. En voor onderweg is het ook een handige tool. Voor je het weet jengelt je kind constant om een scherm en bekruipt je als ouder het gevoel, ‘ik heb gefaald’. Maar is dit ook zo? Lees snel verder.

De smartphone, een blijvertje

Dat de smartphone zo’n prominente rol in de samenleving zou gaan innemen hadden we zo’n 25 jaar geleden niet kunnen inschatten. Alleen al de rijen die er ontstaan om de nieuwe iPhone 15 Pro met abonnement aan te schaffen tonen de enorme populariteit ervan aan. Nu snappen we dit ook allemaal wel, want het is ook weer een pareltje. Van een fantastisch scherm tot de beste camera en processor, iedere euro is het meer dan waard. En die euro’s vallen dan ook wel weer mee gezien de kosten van een maandelijks abonnement. De nieuwe iPhone 15 is ook perfect wanneer jij je kind regelmatig een filmpje laat kijken. Hij is namelijk steviger dan zijn voorgangers en ook groter qua scherm. Maar voor ouders kan het lastig zijn om te beslissen hoeveel tijd hun kinderen met hun telefoon mogen doorbrengen. Smartphones brengen juist voor ouders ook uitdagingen met zich mee, met name als het gaat om het beheren van de schermtijd van hun kinderen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kinderen optimaal profiteren van de technologie, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor verantwoord gebruik en evenwicht in hun leven?

Lotte, moeder van 2 dochters: "De nieuwe technologie is verleidelijk, en kinderen zijn er snel door gefascineerd. Maar het is belangrijk om te onthouden dat we als ouders nog steeds de controle hebben over hoeveel schermtijd we toestaan."

Samenwerken met je kind: afspraken maken over verantwoord gebruik

Het is belangrijk voor ouders om te onthouden dat smartphones op zichzelf niet goed of slecht zijn. Het draait allemaal om hoe we ze gebruiken. Kinderen kunnen veel leren en plezier beleven aan hun telefoons, maar het is essentieel om duidelijke grenzen te stellen en een gezond evenwicht te vinden. Een van de beste benaderingen is om samen met je kind afspraken te maken over schermtijd en inhoud. Dit kan helpen bij het creëren van bewustzijn rond het gebruik van technologie en het bevorderen van verantwoordelijkheid. Daarnaast is het belangrijk om als ouder betrokken te blijven bij wat je kinderen doen op hun telefoon (o.a. om aankopen via de telefoon te voorkomen) en hen begeleiding te bieden over online veiligheid, privacy en gedrag.

De balans vinden

Natuurlijk is het niet goed voor de ontwikkeling van een kind om hem of haar constant naar een scherm te laten kijken, maar het helemaal uitbannen zorgt ervoor dat het in de toekomst alleen maar interessanter wordt. Om je kleine én jezelf enigszins te beschermen is het goed om er hele duidelijk afspraken over te maken. Dit voorkomt vele ruzies en woordenwisselingen.

Rob, vader van een zoon: "We hebben een schema opgesteld waarin we specifieke tijden aangeven waarop ons kind naar een scherm mag kijken. Dit helpt om duidelijke grenzen te stellen."

Meer tips om schermtijd voor je kind te beheren 

  1. Gebruik ouderlijk toezicht en apps: Je kunt speciale instellingen gebruiken op smartphones en tablets om schermtijd te beheren. Met deze instellingen is het mogelijk om aan te geven hoelang en wanneer je kinderen de apparaten kunnen gebruiken. Er zijn ook handige apps beschikbaar die ouders helpen met het beheren van schermtijd en wat hun kinderen online doen. .
  2. Maak duidelijke regels en routines: Het is slim om duidelijke regels en routines te maken over schermtijd. Je kunt bijvoorbeeld afspreken wanneer en hoelang je kinderen schermtijd mogen hebben. Misschien is dit na het huiswerk maken, voor het slapengaan, of alleen in het weekend. Zorg ervoor dat deze regels altijd hetzelfde zijn, zodat je kinderen weten wat ze kunnen verwachten.
  3. Moedig educatief en creatief gebruik aan: In plaats van schermtijd te beperken, kun je je kinderen aanmoedigen om hun schermtijd op een educatieve en creatieve manier te gebruiken. Er zijn veel apps beschikbaar die je kinderen kunnen helpen om te leren en hun creativiteit te stimuleren. Je kunt samen met je kinderen ontdekken welke apps leuk en leerzaam zijn en deze samen verkennen.

Francis, moeder van 3 dochters: "We hebben gemerkt dat schermtijd in kleine doses prima werkt. Het kan zelfs educatief zijn als we de juiste inhoud kiezen."

Kortom, af en toe een beeldscherm voor je kindje neerzetten is helemaal niet erg maar volg hier ook de richtlijnen zoals door diverse instanties worden voorgeschreven. Geen úren per dag, en natuurlijk ook filmpjes die geschikt zijn voor de leeftijd van je kleine. Wanneer de lijnen en kaders helder zijn dan kunnen zowel jij als je kleine er een hoop plezier aan beleven. En al die kritiek en spookverhalen? Neem die met een grote korrel zout!