25 februari 2022 door Vera Bijma

Benieuwd wat de moedermaffia hiervan vindt

Of we geen nieuwe badmat kunnen betalen? Jawel, hoor. O, haha, je had nog niet in de gaten dat dit een badmat is… 😊

Over gaten gesproken: het lijkt inderdaad meer op een aangevreten plakje gatenkaas dan op een badmat. Dat geef ik onmiddellijk toe. Maar het is toch écht een badmat. Eentje met zuignapjes aan de onderkant. En stroef van boven. Om te voorkomen dat je oogappeltje onderuit schuift in bad. Niet iets om op te bezuinigen, hoor ik in gedachten de moedermaffia mij al met opgeheven vinger berispen.

Nou is mijn oogappel inmiddels al een flink uit de kluiten gewassen 8-jarige. Dus dat zal zo’n vaart niet meer lopen. Bovendien passen zijn billetjes nog prima op het overgebleven stuk badmat. Hollandse zuinigheid dan misschien? Ook niet.

Het zit zo. Op een avond trok ik nadat zoonlief in bad was geweest, de badmat uit de badkuip. En zag tot mijn schrik ineens twee kogelronde gaten in de mat. Wat bleek: de zuignapjes waren losgekomen en zaten nog keurig aan de bodem van het bad geplakt. “Hoera, leuke nopjes!” was zoonliefs enthousiaste reactie. En voor ik het wist pulkte hij er nog een paar van de druipende badmat. Kinderen vinden toch werkelijk alles leuk. Takken, steentjes, schroefjes, … en blijkbaar ook zuignapjes. Of nopjes, zoals hij ze noemt.

Tja, voor die paar kleine gaatjes in de mat was ik niet meteen van plan om naar de winkel te rijden. Maar hoe gaan die dingen dan, hè. De volgende keer dat hij in bad zat, zag ik hoe hij met zijn kleine achterwerkje bewust de badmat stevig in de bodem drukte. Inderdaad … in de hoop dat er weer een paar nopjes in het bad zouden achterblijven. Want inmiddels was meneer de nopjes in een bakje gaan sparen. Voor ik het wist, maakte hij er een wedstrijdje van: “Hoeveel nopjes denk jij dat er gaan loskomen?” En dan vol spanning de badmat eruit trekken. Ik weet nog goed hoe teleurgesteld hij keek toen er een keer geen enkel nopje in het bad achterbleef. Dan kun je toch niet anders dan die badmat blijven gebruiken? Ik kan het in ieder geval niet over mijn moederhart verkrijgen om deze zo geliefde gatenkaasmat door een nieuw exemplaar te vervangen. Zoonlief vindt het zó leuk om de nopjes te verzamelen. En als hij in zijn nopjes is, dan ben ik het ook.