Nog meer buitenpret met een houten speelhuisje

Als je de kinderen wil stimuleren om vaker buiten te spelen, is het slim om de tuin aantrekkelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een trampoline, een zandbak, schommel of met een speelhuisje. Het grote voordeel van een houten speelhuis is dat het geschikt is voor iedere leeftijd. Voor kleuters zijn er schattige kleine speelhuisjes verkrijgbaar en voor de tieners kun je kijken naar een hoge variant met een ladder en glijbaan. Dit oogt net zo stoer als een boomhut, maar is gemakkelijker te plaatsen. In dit artikel lees je meer over de do’s en don’ts van houten speelhuisjes in je tuin.

Zorg voor een stevige ondergrond

Bepaal waar het speelhuisje komt te staan en zorg ervoor dat deze ondergrond stevig genoeg is. Bij kleine speelhuisjes die direct op de grond staan is het minder belangrijk, maar zeker bij grote speeltoestellen of een hut op poten is het essentieel om de ondergrond te optimaliseren waar dat nodig is. Verstevig de ondergrond en check of het egaal en waterpas is. Als je een speelhuisje op poten aanschaft, raden we aan om er zachte rubbertegels onder te leggen.

Let op de houtkwaliteit

Hutten en speelhuisjes van hout zijn stijlvol door hun natuurlijke uitstraling. Bovendien is het materiaal sterk en heeft het een lange levensduur – mits je kiest voor de juiste houtsoort. Let altijd goed op de kwaliteit en duurzaamheid van het hout. Een robuuste houtsoort zoals Douglashout is altijd een goede keuze. Het juiste hout is belangrijk, omdat je anders continu bezig bent met extra onderhoud om de levensduur van het speelhuisje te verbeteren.

Pimp en verf het speelhuisje

Wat ook erg leuk is aan houten speelhuisjes, is dat je het gemakkelijk zelf kunt pimpen. Geef het bijvoorbeeld een likje verf om het nog aantrekkelijker te maken. Betrek vooral je kinderen bij dit creatieve proces! Ze hebben vaak hele leuke en originele ideeën. Gebruik een duurzame verf zoals de Sikkens Rubbol XD High Gloss om zeker te zijn van een langdurig en mooi resultaat. Als het hout nog geheel onbewerkt is, is het verstandig om eerst een primer aan te brengen.

Heb je een vergunning nodig?

Bij de aanschaf van een klein speelhuisje hoef je je geen zorgen te maken over een vergunning. Maar zodra je de hoogte ingaat of een groot formaat in gedachten hebt, is het toch verstandig om het even te checken. Vraag na wat de regels en richtlijnen zijn in jouw gemeente. Informeer daarnaast jouw buren even over de plannen. Vooral als het huisje dicht bij de erfgrens/schutting komt te staan, is het beter dat iedereen op de hoogte is. Zo kun je onenigheid voorkomen en kan iedereen zorgeloos genieten van het heerlijke speelhuis.