Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Het belang van online privacy voor jou en jouw kinderen

Het internet en de digitale wereld komen steeds dichterbij. Je bent heel wat uren per dag online te vinden en je kunt je eigenlijk bijna geen leven meer voorstellen zonder internet. En eerlijk is eerlijk, het internet heeft heel veel voordelen. Van lifehacks en tips die worden gedeeld (o.a. op ons forum), contacten die je sneller kunt onderhouden, shopsessies en educatieve video's die te vinden zijn. Het internet op zich is dus niet slecht, maar je moet wel weten hoe je om moet gaan met intensief gebruik van internet. Er zijn heel wat haken en ogen waar je rekening mee moet houden. Voor jou en zeker ook voor je kinderen, die opgroeien met het internet, is het belangrijk om je te verdiepen in online privacy. Het internet kan heel leuk en leerzaam zijn, maar het is goed om op de hoogte te zijn van de risico’s en gevaren. Waarom dat zo belangrijk is? Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat Nederland namelijk koploper is in Europa als het gaat om datalekken. Dat wil je natuurlijk voorkomen en hoe je dat doet, lees je hier!

Bescherm je reputatie

Het is heel goed om te weten dat iets wat op het internet staat, ontzettend lastig te verwijderen is. Denk er dus over na dat alles wat je op Facebook, Instagram en andere kanalen plaatst, niet zomaar even verwijderd kan worden. Je kan het bericht wel verwijderen, maar wie weet is dit bericht al gedeeld via andere kanalen en bestaat het ergens anders nog steeds. Breng dit ook over naar je kinderen. Toekomstige werknemers zullen zeker een kijkje nemen in het online profiel van een potentiële werknemer. Leer je kinderen dat hun uitspraken online invloed hebben op hun toekomst.

Bescherm je persoonlijke informatie

Internet heeft ontzettend veel voordelen. Je kunt alles delen met vrienden en familie en je kunt ontzettend veel informatie online vinden. Maar het brengt ook wel wat risico’s met zich mee. Je voelt je vaak veilig online, maar er zijn allerlei mensen op het internet die graag misbruik maken van je goede vertrouwen. Op veel websites wordt er gevraagd naar persoonlijke informatie en de meeste mensen vullen deze gegevens in zonder na te denken. Een datalek komt vaker voor dan je misschien denkt. Als jouw gegevens daarbij betrokken zijn, kan dat vervelende gevolgen hebben. Leer je kinderen ook aan dat ze nooit op vreemde links moeten klikken en zorg dat je computers uitgerust zijn met bescherming tegen virussen.

Verantwoordelijkheid online gedrag voor kinderen

Als je kinderen op een leeftijd komen dat ze gebruik gaan maken van het internet, is het belangrijk om ze te informeren over de risico’s. Je hoeft ze niet bang te maken, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. En door ze te attenderen op de dingen die mis kunnen gaan, zorg je dat ze bij twijfel over veiligheid - zoals online pestgedrag - bij jou komen vragen over wat ze moeten doen. Leer je kinderen aan dat respect, vriendelijkheid en privacy bewustzijn net zo belangrijk zijn op internet als in het echt. Houd zelf ook goed toezicht op de online activiteiten van je kids. Er zijn genoeg opties om bepaalde websites en content te blokkeren. Zo bescherm je je kinderen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.