Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Veilig zwemmen in open water met kinderen, zo pak je dat aan

Zwemmen in open water kan een plezierige en verfrissende activiteit zijn voor het hele gezin. Het is een geweldige manier om samen quality time door te brengen en te genieten van de natuur. Het is belangrijk om als ouder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de zwemveiligheid van je kinderen te waarborgen. In dit artikel delen we concrete tips en adviezen om veilig te zwemmen in open water met kinderen.

Bewustwording van de gevaren van natuurwater

Voordat je gaat zwemmen in open water, is het essentieel om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren die natuurwater met zich mee kan brengen. Dit is belangrijk voor jezelf, zodat je grip creëert op de situatie waar dat mogelijk is én het heeft invloed op jouw kinderen. Laat je bijvoorbeeld informeren over de specifieke locatie waar je naartoe gaat; kun je rekening houden met sterke stromingen, ondiepe delen, rotsen en andere mogelijke risico's? Zijn er gevaren zoals de mogelijke aanwezigheid van blauwalg, giftige planten of dieren? En zijn de weersomstandigheden gunstig genoeg om daadwerkelijk in natuur water te zwemmen? Breng elkaar niet onnodig in gevaar en zorg ervoor dat het een ontspannende activiteit blijft.

Bepaal een herkenningspunt en houd toezicht

Kies bij het zwemmen in open water een herkenningspunt dat duidelijk zichtbaar is, zoals een boei, een opvallende boom of een specifiek gebouw aan de oever. Dit helpt je kinderen om te weten waar ze naartoe moeten zwemmen als ze afdrijven. Zelfs als ze kunnen zwemmen, kan open water toch onvoorspelbaar zijn. Ook al heeft je kind een zwemdiploma, in open water is het fijn als je dichtbij elkaar blijft en je elkaar (bijna) kunt aanraken. Mocht er een onverwachtse situatie ontstaan, dan kun je elkaar snel helpen en ondersteunen. Dit brengt ons meteen naar de volgende tip om alert te blijven als je kind bij of in het water speelt. 

Een veilige zwemervaring

Zwemmen in open water is heerlijk, maar het wordt extra leuk als je er met elkaar een ontspannen en veilige zwemervaring van maakt. Hoe? Door afleiding te minderen en duidelijk te communiceren met anderen wie er let op jullie kind. Dit kun je verdelen, als je maar uitspreekt wat de verwachtingen van elkaar zijn. Geniet samen met je kinderen en maak er een geweldige tijd van!

Gebruik polsbandjes met naam op drukke plekken

Bij drukke openbare zwemplekken is het handig als je kinderen polsbandjes dragen met hun naam erop. Als je kind per ongeluk verdwaalt, kunnen mensen snel de juiste contactgegevens vinden. Zo kan er in geval van nood sneller en efficiënter herenigd worden. Een ketting met naam kan in de weg zitten tijdens het zwemmen, terwijl een polsbandje comfortabeler is.

Twijfel je of het water veilig is?

Als ouder beslis jij of het veilig is om in open water te zwemmen. Twijfel je over de omgeving, het weer of de zwemvaardigheid van je kind? Dan is het verstandig om het zwemmen uit te stellen. Je kunt ook andere leuke wateractiviteiten doen, zoals een zandkasteel bouwen, een watergevecht houden of pootjebaden. Neem geen onnodige risico's en zoek indien mogelijk een veiligere plek om van het water te genieten. Uiteindelijk ben jij degene die het beste kan inschatten wat goed is voor jouw kind en de situatie.

Veilig en plezierig zwemmen in open water

Zwemmen in open water kan een geweldige ervaring zijn voor het hele gezin, maar veiligheid staat altijd voorop. In tegenstelling tot zwembaden biedt open water een ruim gevoel en veel mogelijkheden. Terwijl je kinderen meren, rivieren of de kust verkennen, kunnen ze genieten van het zwemmen in golven en hun zwemtechnieken oefenen. Het is spannend, avontuurlijk en leuk. Geniet samen met je kinderen van zwemmen in open water en maak er een veilige en onvergetelijke ervaring van!