Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Gefelicistaart! 6 tips voor het organiseren van een verjaardagsfeestje voor je hond of kat

Huisdieren zijn een belangrijk onderdeel van het gezin en kinderen zien ze vaak als hun beste vriend. Deze harige vrienden worden dan ook regelmatig gezien als volwaardig gezinslid, en hun verjaardagen worden steeds vaker gevierd. Kinderen vinden het fantastisch om de hond of kat in het zonnetje te zetten op deze speciale dag. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we tips voor het organiseren en vieren van een geweldige verjaardag voor je hond of kat.

Organiseer een speurtocht op de verjaardag

Een speurtocht is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor huisdieren. Verstop snoepjes of speeltjes door het huis of in de tuin en laat je hond of kat deze zoeken. Kinderen kunnen de traktaties verstoppen maar kunnen ook samen met jullie huisdier gaan zoeken. Dit is niet alleen een superleuk idee voor de verjaardag, het is ook nog eens goed voor de hersenen en het snuffelvermogen van jullie viervoeter.

Lekker én verantwoord snoepen op het feestje

Geen verjaardag zonder taart of traktaties. Ook voor je huisdier kan je speciale verantwoorde traktaties maken of kopen. Denk bijvoorbeeld aan hondenkoekjes, speciale snoepjes voor katten of een mini-taartje met een gezonde vulling die jouw huisdier lekker vindt. Er zijn allerlei recepten te vinden op internet voor zelfgemaakte lekkernijen, zoals deze lekkere hondentaart. En kinderen vinden het ook nog eens heel leuk om mee te helpen bij het maken van de taart of de traktaties voor de verjaardag van de hond of kat om het echt met elkaar te vieren.

Baasjes kijken steeds humaner naar hun huisdier, bijna alsof het hun kind is. Dieren zijn dus een volwaardig onderdeel van het gezin geworden! Maar liefst 4 op de 5 honden- en kattenbaasjes vinden dat huisdieren even goede zorg verdienen als mensen, blijkt uit onderzoek van OHRA. Heb jij ook gemerkt dat de zorg voor huisdieren steeds serieuzer, intensiever en daardoor duurder wordt? OHRA, de grootste huisdierenverzekeraar van Nederland, vertelt je graag aan welke kosten voor een hond of kat je kan denken.

Verjaardag vieren met feestelijke decoratie

Bij een verjaardagsfeestje hoort natuurlijk ook versiering. Kinderen vinden het leuk om te knutselen, zet ze dus vooral aan het werk voor de verjaardag van de kat of hond. Maak een mooie naamslinger voor jullie huisdier of versier zelfgemaakte slingers van karton met afbeeldingen van honden of katten. Knip vormen uit van pootafdrukken en plak deze op gekleurde ballonnen. Je kan je kind ook zelf feestmutsen laten maken, bijvoorbeeld met dierenoortjes. Jullie kunnen natuurlijk ook de leeftijd van jullie hond of kat gebruiken voor de versiering. Zo wordt de verjaardag van jullie hond of kat vieren echt een feestje.

Koop of maak een verjaardagscadeau voor jullie viervoeter

Niets maakt je huisdier zo blij als een cadeautje op de dag dat jullie zijn verjaardag vieren. Maar hoe kies je het perfecte cadeau voor je hond of kat? Als je een hond hebt, kan je bijvoorbeeld samen naar de dierenwinkel gaan en hem laten kiezen. Laat je hond ruiken aan verschillende speeltjes en kies het speelgoed waar hij het meest enthousiast van wordt. Zo weet je zeker dat je cadeau in de smaak valt.

Voor katten kan je ook zelf aan de slag gaan en samen met je kind een leuk speeltje maken. Knoop bijvoorbeeld een bestaand speeltje aan een stuk touw om mee te spelen of maak viltballetjes. Je kan ook een stuk jute kopen en dit op de muur bevestigen - bijvoorbeeld op een hoek. Zo heeft je kat een extra plek om te krabben en ziet het er nog gezellig uit ook.

Laat je kind ook meedenken over een cadeau, vaak hebben ze zelf de leukste ideeën. Een mooie tekening, een dier van klei, een mand gemaakt van een oude doos, het zijn allemaal leuke cadeautjes voor de verjaardag van jullie huisdier.

Lekker veel knuffelen

Geef jullie huisdier op zijn verjaardag extra liefde en aandacht. Zo laat je hem weten hoeveel hij voor jullie betekent en hoe blij je bent dat hij onderdeel is van jullie gezin. Het is voor je kind(eren) ook een mooie manier om op deze verjaardag even stil te staan bij de liefde voor jullie hond of kat.

Maak foto's van het feestje

Leg de bijzondere momenten vast tijdens het verjaardagsfeestje van je huisdier door foto's te maken. Hiermee kan je later met elkaar terugkijken op deze leuke dag. Laat je kind bijvoorbeeld items maken om te gebruiken tijdens de fotoshoot, zoals een feestmuts voor de hond of een speciale halsband voor de kat. Maak foto’s tijdens het spelen, terwijl je kind helpt met de cadeautjes uitpakken of terwijl er wordt genoten van de diervriendelijke verjaardagstaart. Laat de leukste foto afdrukken, lijst hem in en geef het een mooie plek op de kamer van je kind.

Met deze tips kan je een onvergetelijk verjaardagsfeestje voor jullie huisdier organiseren. Met wat leuke decoraties, traktaties en cadeaus maak je er een geweldige verjaardag van jullie hond of kat. Veel plezier!