De leukste winteractiviteiten met kinderen voor buiten

De winter is in aantocht en de dagen zijn aanzienlijk korter en kouder. Het is de tijd van het jaar waarin we het liefst op de bank kruipen met een dekentje en een gezellige film kijken met het gezin. Maar juist in de winter kan het zo leuk zijn om met je kinderen naar buiten te gaan! Om je te inspireren delen we in dit artikel de leukste tips voor winteractiviteiten met kinderen.

Het belang van buitenspelen

Buitenspelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. De buitenlucht is gezond en goed voor de weerstand en door het zonlicht maakt jouw kind vitamine D aan. Vitamine D is goed voor de ontwikkeling en het behoud van stevige botten en tanden, de werking van de spieren en een goede weerstand. Bovendien krijgt jouw kind door buiten te spelen binding met zijn omgeving en met de natuur. Elke boom, elk beestje en elk spinnenweb is een ontdekking op zich.

Buiten bewegen

Buitenspelen kan gelukkig overal en altijd, ook in de winter! Juist in dit seizoen is er zoveel nieuws te ontdekken en te beleven buiten. De kale bomen, de dennenappels, het ijs, dierensporen, sneeuw: dit seizoen heeft veel te bieden voor nieuwsgierige kinderen. Door elk seizoen buiten te spelen beleeft jouw kind de seizoenen, en de overgang van de seizoenen, heel bewust. Met warme buitenkleding en voldoende beweging merk je de kou vaak niet eens.

Leuke winteractiviteiten met de kinderen

Wil je jouw kinderen graag motiveren om lekker buiten te spelen in de winter? Of ben je op zoek naar gezellige winteractiviteiten met de kinderen? Dan delen wij graag enkele tips voor gegarandeerde winterpret!

Wandeling in het donker

Wat is er nu spannender en magischer dan een wandeling in het donker? Met zaklampen maken jullie een wandeling door het park of het bos in de avond. Er valt van alles te ontdekken, te zien en te horen op dit moment van de dag. Je kind zal het bovendien fantastisch vinden om in het donker buiten te mogen spelen.

Picknicken met warme chocolademelk

Wie zegt dat picknicken alleen in de zomer kan? Met een dikke jas, een warm kleed en een goedgevulde picknickmand kunnen jullie prima picknicken in de winter. Zoek een gezellig plekje in het park of in de speeltuin op en geniet van een heerlijke picknick met het gezin. Vergeet ook zeker de warme chocolademelk niet!

Huttenbouwen

Er is geen beter seizoen dan de winter om hutten te bouwen. Juist nu zijn er talloze takken te vinden en heeft jouw kind alle ruimte om een prachtige hut op te zetten. Trek iets warms aan en ga in het bos op zoek naar dé perfecte plek voor een goede hut. Met deze tips van IVN lukt dat zeker.

Schatzoeken

In de natuur kun je de mooiste schatten vinden. Maak een mooie schatkist, bijvoorbeeld van een lege eierdoos, en neem deze mee naar buiten. Ga op zoek naar bijzondere stenen, dennenappels, veren, gevallen blaadjes, dennennaalden, kastanjes en ander moois. Jouw kind leert zo de natuur goed kennen en komt met een schatkist vol schatten weer thuis.

Schaatsen

Als het flink heeft gevroren is de kans groot dat er geschaatst kan worden op natuurijs! Dit is een activiteit waar veel mensen ieder jaar weer naar uitkijken en wat een fantastische bezigheid is voor jong en oud. Is er geen natuurijs of is het ijs niet dik genoeg? Dan zijn er gelukkig op allerlei plekken in Nederland buitenschaatsbanen waar jouw kind in de winter zijn of haar kunsten op het ijs kan vertonen.

Vogels voeren

Veel vogels kunnen wel wat hulp gebruiken om de koude winter door te komen. Gelukkig kunnen jullie daarbij helpen. Maak thuis samen een pindaslinger of een vetbol van zaden en nootjes. Daarna kunnen jullie dit vogelvoer in de buurt ophangen om de vogeltjes de winter door te helpen.

Sneeuwpret

Het feest in de winter is natuurlijk pas echt compleet als het heeft gesneeuwd. Sneeuwpoppen maken, voetstappen in de sneeuw achterlaten, sleeën, een sneeuwballengevecht: spelen in de sneeuw is fantastisch! Trek dus snel een jas aan en handschoenen aan wanneer de eerste sneeuw valt om geen moment sneeuwpret te missen.

Van marshmallows boven de winterbarbecue tot sneeuwpoppen maken; het koudste seizoen van het jaar zorgt voor betoverende landschappen. Geniet samen van winterpret!