Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 juli 2021 door Wendy van Dalen

Zit jouw kind op TikTok? Zo houd je de app veilig voor jouw kind

Doet jouw kind tijdens een doodnormaal gesprek ineens een houterig dansje, zingt hij een lied dat jij kent van vroeger en stelt hij vragen over gekke nieuwsberichten? Grote kans dat jouw kind de app TikTok ontdekt heeft. Maar wat is TikTok en hoe houd je de app veilig voor een kind?

Wat is TikTok en wat doet mijn kind er?

TikTok is een social media app waarop korte video’s kunnen worden gemaakt en gedeeld. Een liedje dat wordt geplaybackt of waarop wordt gedanst, een filmpje van een grappige uitspraak of een zelfgemaakte video over bijvoorbeeld nieuwsberichten; met de app kun je gemakkelijk toffe video’s maken en er filters, effecten en stickers aan toevoegen. Mijn dochter is 10 jaar en heeft het al een tijdje, net als alle kinderen in haar klas. Ze maken filmpjes (best creatieve video’s ook, dat moet ik ze nageven), ze taggen elkaar in reacties en chatten met elkaar in de DM’s (direct messages, ook wel privéberichten).

Is TikTok veilig voor mijn kind?

Als ouder is vooral één ding belangrijk: is TikTok veilig voor mijn kind? De social media app houdt een leeftijdsgrens aan en is officieel alleen beschikbaar voor jongeren vanaf 13 jaar. Maar zoals ik hierboven al schreef, heeft mijn dochter van 10 - net als de meeste kinderen in haar klas - al een account. Die leeftijdsgrens is namelijk gemakkelijk te omzeilen door een ander geboortejaar in te vullen. Sinds begin dit jaar heeft TikTok nieuwe instellingen om de privacy van gebruikers onder de 16 jaar te beschermen en de app zo veilig mogelijk voor kinderen te maken. Zo hebben de jongste gebruikers van de app onder andere standaard een privéaccount, zodat alleen vrienden de content kunnen bekijken en komen hun video’s niet op de For You page als aanbevolen video’s aan anderen.

Check en bespreek wat je kind op TikTok doet

Om TikTok voor mijn kind zo veilig mogelijk te maken, heb ik de app geïnstalleerd op mijn telefoon en me aangemeld met het account van mijn dochter. Ik krijg alle berichten en vriendschapsverzoeken die binnenkomen te zien. Ook heeft de app Family Pairing. Dat kun je activeren door zelf een TikTok account aan te maken en dat te koppelen aan het account van je kind. Je kunt dan via jouw account onder andere directe berichten uitschakelen en schermtijdlimieten instellen.

Leer jouw kind ook de belangrijkste les: het internet vergeet niets. Doet jouw kind een gezellig dansje op TikTok? Grote kans dat het over een paar jaar nog steeds online te vinden is. Leg uit dat niet alles gepost kan worden. Vorig jaar was het lied WAP en bijpassende dansje van Cardi B en Megan Thee Stallion bijvoorbeeld een grote hit op TikTok. Zo wil je jouw zoon of dochter niet op internet zien. Nu niet, maar ook niet als ze over pak hem beet vijftien jaar ergens gaan solliciteren.

Zo houd je TikTok veilig voor je kind:

 • Geef je kind een anonieme TikTok gebruikersnaam. Kies dus niet voor @juliavanveen als dat de naam van je dochter is. Maar zorg ervoor dat andere gebruikers niet snel kunnen achterhalen wie jouw kind nou echt is. Vertel je kind ook dat hij geen foto’s, adres of andere privégegevens mag versturen.
  
 • Zet een slotje op het TikTok account (als jouw kind heeft opgegeven dat hij jonger is dan 16 jaar gebeurt dit automatisch, zie de tekst hierboven). Met een privéaccount zijn de filmpjes van jouw kind niet door iedereen te zien. Pas na het accepteren van een vriendverzoek kan een ander het account van jouw kind bekijken.
  
 • Bekijk samen met je kind de vriendverzoeken en accepteer alleen vrienden en kennissen. Pak dit moment aan om je kind te vertellen dat niet iedereen op internet is wie hij zegt te zijn. Leg uit dat mensen zich anders voor kunnen doen en welke gevaren dat met zich meebrengt.
  
 • Check alle TikTok content van je kind. Bespreek bijvoorbeeld dat alle filmpjes eerst door jou of je partner moeten worden gecheckt voordat iets online wordt gezet.
  
 • Lees de privéberichten. Het zijn vaak onschuldige berichten van vrienden en meldingen dat iemand een nieuwe video heeft gepost, maar ook vrienden kunnen lelijke online berichten versturen.
  
 • Zet de TikTok app ook op jouw telefoon. Log in met de gegevens van jouw kind (een account kan op meerdere apparaten staan) of meld jezelf aan met een account en gebruik Family Pairing. Iedere keer dat mijn dochter getagd wordt, een vriendverzoek of een privébericht krijgt, trilt ook mijn telefoon. Het is misschien wat irritant zo’n stoorzender, maar ik vind het vooral ook een fijn en veilig idee dat ik weet wat er gebeurt.
  
 • Kijk eens met jouw kind mee als hij op TikTok zit. Scroll samen door zijn feed en bespreek de filmpjes. Wat vindt hij er leuk aan en welke vindt hij minder leuk? Vertel ook wat jij van die video’s vindt en waarom.
  
 • Vertel over de gevaren van enge challenges. Er gaan soms gevaarlijke challenges rond op TikTok. Lees je in het nieuws hierover? Ga het gesprek aan met je kind, vertel over de gevaren en vraag hem ook of hij dit soort dingen weleens tegenkomt en of hij ze dan kan laten zien.

Wat betekenen populaire TikTok termen?

Als je kind een TikTok account heeft, heb je vast deze termen gehoord. Dit is wat ze betekenen:

 • For You page. Als je de app opent, krijg je direct video’s te zien. Je kunt hier kiezen voor ‘Volgend’, daar zie je nieuwe video’s van personen die jouw kind volgt. Als je ‘Voor jou’ kiest, krijg je de For You page. Daar krijg je video’s te zien van accounts die volgens het algoritme van TikTok bij jouw account passen.
 • Viral op TikTok. Een viral video wordt vaak bekeken en is populair.
 • TikTok followers en likes. Followers zijn het aantal volgers van een account en likes het aantal hartjes dat een video krijgt.
 • Storytime op Tiktok. Dit zijn praatvideo’s. Een TikTokker vertelt over een eigen ervaring of bespreekt een nieuwsbericht. Vaak zijn deze verhalen niet echt of erg aangedikt om meer likes te krijgen. Dit is een mooie aanleiding om het over nepnieuws te hebben en samen te bespreken dat niet alles wat je op internet hoort of leest echt is.
 • Vallen de namen Charli D’Amelio, Addison Rae, Zach King en Bella Poarch bij jullie thuis weleens? Dit zijn enkele heel populaire TikTokkers. Charli D’Amelio brak door met dansfilmpjes en heeft de meeste volgers (maar liefst 118 miljoen) en Zach King (met 61 miljoen volgers) maakt video’s met optische illusies.

Veilig en fun

TikTok is net als andere social media een heel leuke app, zolang je kind er veilig en slim gebruik van maakt. Met deze tips moet dat goedkomen en kan hij lekker creatief bezig zijn en toffe filmpjes maken.