Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

18 maart 2022

5 tips om een budgetproof kinderfeestje te organiseren

Als jouw zoon of dochter jarig is, wil je dit graag vieren. Familieleden en vrienden komen over de vloer en de dag wordt gevuld met cadeautjes, spelletjes en taart. Vanaf een bepaalde leeftijd wil jouw kind de verjaardag ook graag vieren met eigen vrienden en vriendinnen. Vaak begint dit al in de kleuterklas. Maar hoe organiseer je nu een leuk kinderfeestje zonder direct een klein fortuin uit te geven? Wij geven 5 tips om een budgetproof kinderfeestje te organiseren.

Nodig niet te veel kinderen uit

Bij het vieren van een verjaardag is de verleiding groot om veel kinderen, of zelfs de hele klas, uit te nodigen. Je wilt tenslotte niemand overslaan, maar het kan ook zijn dat je kind veel vriendjes heeft. Het is handig om niet te veel kinderen uit te nodigen voor het kinderfeestje. Niet alleen loopt een verjaardag met veel kinderen flink in de kosten, maar je raakt ook al snel het overzicht kwijt. Een handige stelregel voor het aantal kinderen op een feestje is dat jouw kind net zoveel vriendjes mag uitnodigen als dat hij of zij oud is. Een kind van 6 jaar oud mag dus 6 vrienden uitnodigen voor het feestje. Misschien geeft deze tip je houvast bij het maken van handige keuzes voor een betaalbaar en gezellig kinderfeestje.

Stel vooraf een budget op

Creëer overzicht door een budget te bepalen en hou je uitgaven bij. Er komt namelijk flink wat kijken bij het organiseren van een feestje en je wilt niet dat de kosten te hoog oplopen. De activiteiten zelf kosten namelijk geld, maar laten we ook de kosten voor de uitnodigingen, het eten, het vervoer en de traktaties niet vergeten. Uit een onderzoek van ActiePagina blijkt dat ouders gemiddeld zo’n € 110,- spenderen aan een kinderfeestje voor kinderen tot 13 jaar oud. Met een budget houd je de vinger aan de pols.

Vier het kinderfeestje thuis

Je kunt tegenwoordig op allerlei leuke locaties een kinderfeestje organiseren, maar vaak betaal je hier flink voor. Een kinderfeestje thuis organiseren, scheelt een hoop geld en is minstens zo leuk! Je kunt een speurtocht organiseren, een verkleedpartijtje houden, een film kijken of een spelletjesmiddag opzetten. Er zijn bovendien diverse websites waar je leuke activiteiten, speurtochten en knutselpakketten kunt bestellen voor een redelijke prijs. Ook kun je iemand inhuren voor een poppenkast, goochelshow of superheldenmiddag. Het kan ook iemand uit je eigen netwerk zijn. In het boek ‘101 spelletjes voor kinderfeestjes’ vind je geweldige inspiratie om een topfeest te organiseren, terwijl je de kosten laag houdt.

Ga naar buiten

Als het weer tijdens een kinderfeestje gunstig is, is het zeker aan te raden om lekker met de kinderen naar buiten te gaan. Naar een speeltuin, speelbos of natuurspeeltuin gaan is helemaal gratis en de kinderen vermaken zich gegarandeerd. Bovendien scheelt het je een heleboel geregel en rommel in huis. Voor elke leeftijd is er wel iets leuks te beleven buiten. De allerkleinsten kunnen op speurtocht gaan naar kabouters op één van de vele kabouterpaden in Nederland. En voor grotere kinderen zijn er tal van speelbossen in Nederland waar ze kunnen rennen, springen, klimmen en klauteren. Maar je kunt uiteraard ook zelf een speurtocht uitzetten in de buurt. Met wat stoepkrijt en creativiteit kom je een heel eind!

Maak het feestje niet te lang

Je wilt jouw zoon of dochter natuurlijk een onvergetelijke verjaardag geven, maar laat het feestje vooral niet te lang duren. Vooral jonge kinderen raken snel vermoeid en willen na een paar uurtjes spelen wel weer graag naar huis. Doorgaans wordt een kinderfeestje ‘s middags gevierd en wordt er één maaltijd verzorgd voor de kinderen. Haal bijvoorbeeld de kinderen op na schooltijd tussen 2 en 3 uur. Begin met een hapje en drankje en het openen van de cadeaus. Daarna is er volop tijd voor de leuke activiteiten die je hebt gepland. Rond half 5 kunnen de kinderen aan tafel. Meestal staat er iets makkelijks op het menu dat de meeste kinderen wel lusten, bijvoorbeeld pannenkoeken of patat. Begin op tijd met de maaltijd. Vooral kleinere kinderen hebben wel wat tijd nodig om te eten tussen al het geklets en gespeel door. Na de maaltijden kunnen de kinderen worden opgehaald of naar huis worden gebracht. Dit is meestal tussen 5 en 6 uur. Door het feestje niet te lang te laten duren, bespaar je op de kosten en stuur je iedereen moe maar voldaan weer terug naar huis met een leuk aandenken aan een gezellige dag.