Tips voor een dagje Amsterdam met kinderen

Voor veel kinderen is een bezoek aan Amsterdam een groot avontuur. Het is de hoofdstad én de grootste stad van ons land, met inmiddels bijna 900.000 inwoners. De stad heeft een rijke historie en er is ontzettend veel te ontdekken in de veelzijdige wijken. Maar met zoveel mogelijkheden, zie je door de bomen het bos niet meer. Wat zijn leuke bezienswaardigheden met kinderen en waar maak je de mooiste herinneringen met elkaar? Wij zochten het voor je uit.

Bootje varen in Amsterdam

De leukste manier om Amsterdam te ontdekken is vanaf het water. Wist je dat Amsterdam maar liefst 165 grachten en 1680 bruggen heeft? Deze 17e-eeuwse grachtengordel, met o.a de grachten Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht, zijn opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De grachten speelden vroeger een belangrijke rol voor transport en verdediging. Vanaf deze prachtige wateren kan je ontzettend veel zien van de binnenstad en kinderen vinden varen geweldig. Zo kun je een sloep huren in Amsterdam om de stad goed te bekijken. Best een fijne afwisseling na een lange stadswandeling, zo krijgen die kleine kinderbenen ook even rust.

Wil je een bootje huren in Amsterdam? Maak dan vooral een planning van tevoren. Zo kan het een goed idee zijn om de boottocht in de middag te reserveren. In de ochtend doen jullie eerst een leuke activiteit en maken jullie een fijne wandeling door de stad, om vervolgens de stad te ontdekken vanaf het water. Je kunt ook tussendoor ergens aanmeren, bijvoorbeeld om een kop koffie te drinken in het sfeervolle Hanneke’s Boom met prachtig terras aan het water. Let er wel op dat dat je de boot niet onbeheerd achterlaat. Een ander leuk café om aan te meren is de Ceuvel, een veganistisch restaurant dat als missie heeft om de wereld mooier te maken met alles wat ze doen. Ze organiseren ook leuke evenementen, dus check zeker de website van tevoren.

Leuke dingen om te doen in Amsterdam met je kind

In een stad van dit formaat is er altijd wel wat te beleven voor kinderen. Hieronder vind je een lijstje met de leukste bezienswaardigheden voor het hele gezin in Amsterdam.

 • Is je kind gek op geschiedenis en weetjes? Bezoek dan eens het Anne Frank huis. Dit bezoek brengt je terug in de tijd doordat jullie worden meegenomen in het verhaal van Anne Frank. Je krijgt een rondleiding door het authentieke huis. Dit museum is niet geschikt voor jonge kinderen.
 • Hebben jullie thuis een echte voetbalfan? Dan is een bezoek aan het stadion een geweldig uitje. Je kunt een rondleiding boeken in de ArenA waarbij je kind zelfs een potje mag voetballen op het veld!
 • Ga naar het interactieve Instagram museum, The Upside Down. Deze experience prikkelt je zintuigen, waarbij je in een bizarre wereld stapt. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn er ruimtes waarin je het gevoel hebt dat je ondersteboven staat maar kun je ook een plons nemen in een bad vol doorzichtige ballen. Niet vergeten foto’s te maken!
 • De attractie This Is Holland neemt je mee op een reis door Nederland. Het is een bijzondere en interessante experience waarin je alles te weten komt over ons land. In een uur tijd ontdek je ontzettend veel leuke weetjes en tijdens de 5D Flight Experience bekijk je Nederland vanuit de lucht tijdens een onvergetelijke vliegreis.
 • Nog veel meer is er te ontdekken in het wetenschapsmuseum NEMO waar je kind allerlei toffe en indrukwekkende experimenten kan doen.
 • Meer behoefte aan de buitenlucht tijdens jullie bezoek aan Amsterdam? Huur dan een fiets en ga lekker naar het Vondelpark voor een wandeling. Sluit de middag af in restaurant de Vondeltuin waar je kind lekker kan spelen in de speeltuin.
 • In Amsterdam vind je ook ontzettend veel natuurspeeltuinen waar je kind even lekker kan uitrazen in de natuur. Even zoeken in Google Maps en je vindt ze zo.
 • Kijk ook eens bij de actuele agenda van Amsterdam om te kijken wat er allemaal te doen is als jullie een bezoek hebben gepland. In de winter is er bijvoorbeeld het Amsterdam Light Festival, in de zomer kun je naar De Parade en daarnaast zijn er elk weekend leuke voorstellingen en workshops die jullie kunnen bijwonen.

Overnachten in Amsterdam met je kind

Eigenlijk is een dagje Amsterdam met kinderen veel te kort, er is zoveel te ontdekken. Voor kinderen is een bezoek aan een stad vaak erg indrukwekkend én vermoeiend, vooral als jullie lange stukken wandelen. Boek een accommodatie erbij om alle activiteiten te verdelen over twee dagen. Gelukkig heeft Amsterdam hele leuke plekken om te overnachten om de ervaring compleet te maken.

 • Het Volkshotel was voorheen het hoofdkwartier van de Volkskrant. Nu vind je er meer dan 200 kamers in allerlei formaten – ideaal voor gezinnen.
 • Geen last van zeebenen? Boek dan een nacht in een historische boot bij 'hotel asile flottant'. Het interieur is adembenemend en authentiek en biedt genoeg plaats voor een gezin van 4 personen.
 • Liever back to basic? Je kunt ook kamperen in de stad! Op Camping Zeeburg kun je terecht voor een heerlijke overnachting (of langere periode) in een tent, camper, caravan of eco-cabins. Je vindt er ook een restaurant én heerlijke speelplekken.