Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Een duurzaam en groener gezinsleven niet haalbaar? Met deze 4 tips lukt jullie dat!

Je afval scheiden, minder plastic gebruiken en misschien toch een keertje met de trein in plaats van met het vliegtuig naar de zon. Duurzamer en groener leven als gezin roept waarschijnlijk direct vragen en gedachten bij je op. En misschien heb je het idee dat het voor jou en je gezin niet haalbaar is. Want je hebt het al druk en met de zee van informatie over duurzaam en groener leven ligt overwhelm al snel op de loer.

Maar wat als groener leven als gezin ook heel haalbaar is én zelfs leuk kan zijn? En de verbinding met jezelf, je partner en je kinderen zou kunnen versterken? Met deze vier tips gaat dat zeker lukken.

Tip 1: verwonder vanuit kinderogen

Verwonder je over alles wat leeft! Vanuit kinderogen is alles een wonder!

Heb je ook wel eens genoten als je kind straalt en vol trots een zelf gevonden blaadje van de straat pakt? En deze ook nog wil bewaren als een echte schat?
Geeft het je ook een blij gevoel als je de schittering in de ogen van een baby ziet, die vanuit de kinderwagen naar de wolken en de bomen kijkt?

Laat je als ouders inspireren door deze pure verwondering en ga mee in dat gevoel. Moedig je kinderen aan om deze kracht van verwondering te blijven voelen.

De puurheid in de blik van kinderen maakt dat er meer verbinding is met natuur en dieren.

Tip 2: doe het samen

Samen doen is zoveel leuker.

Een middag naar de speeltuin of naar het zwembad geeft veel plezier. Maar geluksmomentjes voor jullie samen zijn dichterbij en makkelijker dan je denkt.

Ga eens samen een insect bekijken in de tuin of in het park, wat bijzonder eigenlijk! Wat een leuke gesprekjes zouden jullie daar samen over kunnen hebben. Want wat kunnen wij mensen leren van dit kleine diertje? En welke krachten of eigenschappen van dit diertje voelen wij ook in onszelf?

Voel je ook het plezier als je aan deze gesprekken samen denkt? Ben je ook nieuwsgierig naar de antwoorden die jouw kindje zal gaan geven? Probeer het eens uit. Laat je verwonderen door jouw kind en door de natuur.

Tip 3: materiaal met een verhaal

De mogelijkheden zijn eindeloos en er komen iedere dag nieuwe producten bij. Hoe kan je als ouder een keuze maken tussen al die speelmaterialen voor kinderen?

Hou het simpel! Waar het aanbod aan speelgoed eindeloos is, hebben kinderen een eindeloze fantasie. Zoek samen mooie schatten uit de natuur. Denk aan kastanjes, blaadjes en takjes in de herfst of bloemetjes, steentjes, zand en water in de zomer. En zie wat er gebeurt, welk spel jouw kindje creëert. Een rollenspel of een mooi knutselwerk. Plezier gegarandeerd.

En mocht je naast schatten uit de natuur nog ander speelgoed aan willen bieden, fiets ook eens samen naar de kringloopwinkel, de spelotheek of de bibliotheek.

Tip 4: voeding voor een blij gevoel

Voeding is een belangrijk onderdeel van ons gezinsleven. Je wil daarin natuurlijk het beste voor jouw kindje, zodat het op kan groeien tot een gezonde, liefdevolle, bewuste en zelfverzekerde volwassene.

Dan denk je bij voeding waarschijnlijk alleen aan eten wat je in je mond stopt. Maar je kind “voedt” zich ook door alle prikkels die de hele dag binnen komen.

Ga eens terug naar de basis, naar voeding dat groeit in de natuur. Denk eens aan samen fruit plukken of groente kopen bij een lokale ondernemer/winkel. Voeding die vult, voldoening geeft en plezier oplevert.

Ga eens terug naar de basis, naar spelen zonder al teveel prikkels. Waar kinderen hun fantasie gebruiken. Waar de natuur de speelplaats is en spel zijn eigen weg vindt. Meer zelf creëren en minder vermaakt worden.

Groener leven op jullie manier

Groener leven als gezin. Het mag klein, het mag stap voor stap en helemaal op jullie manier! Want daar zit de kracht. Alleen dan kan iets nieuws omgezet worden naar een duurzame verandering die past bij jullie gezin. Een groener leven waar jullie van gaan stralen en dit met enthousiasme en plezier delen met anderen. En het leuke is, dan inspireer jij hen ook.

Wil je meer inspiratie op doen? Vooral ook praktisch zien, voelen, proeven, ruiken en ervaren wat er bij jou en jouw gezin past? Kom dan 9 november 2024 naar het MoenFestival.

Dit is hèt festival voor inspiratie over een meer natuurlijke, duurzame en bewust leefstijl, op jouw manier! Een hele dag plezier, kennis en inspiratie voor jong en oud, en het hele gezin.

Ga naar Koos de Koala in het theater of tijdens een voorleesfeestje. Zing en dans samen mee met de peuter/kleuterconcerten van Fabrina of tijdens de concerten van Anouk & Yora. Samen op speuravontuur in het bos met de DurfDieren. Kom popcorn roosteren boven het kampvuur of iets creatiefs maken met natuurmaterialen. Ga langs bij de vele standhouders met prachtige duurzame producten.

Vragen over slapen, voeding of iets anders waar je laagdrempelig advies of ondersteuning bij zou willen ontvangen? Doe een proefconsult bij een van de vele holistisch therapeuten. Luister en beleef een interessante lezing of workshop over thema’s als bewust ouderschap, ayurveda in je zwangerschap/kraamtijd, ontspannen met je kinderen of kinderen in hun kracht.

Kortom een dag die je niet wilt missen! Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de event pagina van ouders.nl