Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Filmavond tip! Dit is de top 10 beste Disney films allertijden

Met een schat aan meer dan 400 Disney films is er altijd wel iets magisch te kiezen voor je filmavond met het gezin. Van hartverwarmende klassiekers tot spannende nieuwe avonturen, Disney's films betoveren zowel jong als oud met hun prachtige animaties en tijdloze verhalen. Heb je je ooit afgevraagd welke Disney film de allereerste was, of welke het populairst is bij families over de hele wereld? Lees snel verder, want hier ontdek je antwoorden op deze leuke vragen en meer tips voor je volgende familiefilmavond.

Walt Disney

Hoe zijn Disney films ontstaan? In het jaar 1901 werd Walt Disney (Walter) geboren. Dit was een bekende Amerikaanse filmproducent maar ook een animator. Hij richtte samen met zijn broer het bedrijf Walt Disney Productions op. Walt is in 1966 overleden maar zijn werk wordt nog steeds voortgezet!

Inmiddels zijn er heel wat animatiefilms van Walt Disney studios uitgebracht. Maar ook gewone films, want dat is waar het bedrijf zich ook mee bezig houdt. In 2021 heeft Disney al 58 animatiefilms gemaakt. Maar nog veel meer gewone films.

Welke Disney film is het oudste?

Je wil misschien wel weten welke Disneyfilm het oudste is. Daar zijn de meningen over verdeeld, want de allereerste animatiefilm die in de bioscoop draaide was Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Later meer hierover, want er is nog een veel oudere Disneyfilm.

De oudste Disneyfilm is, voor zover bekend, Flowers ans Trees. Deze cartoon werd in 1932 gemaakt en uitgebracht. Natuurlijk was deze Disney film nog lang niet zo bekend als vele latere films, maar het is wel de oudste Disney film.

Benieuwd naar de oudste Disney film? Bekijk hem hieronder.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Welke Disneyfilm is het oudste en in de bioscoop uitgebracht? Tromgeroffel... Op 21 december 1937 werd de animatiefilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen officieel uitgebracht en verscheen ook in de bioscoop. Deze film is gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm uit de 19e eeuw.

Voordat Sneeuwwitje en de zeven dwergen in de bioscopen draaiden, werd eerst nog de Disneyfilm Academy Award Review of Walt Disney Cartoons (mei 1937) geïntroduceerd. Dit was een verzameling van vijf korte films die de release van Sneeuwwitje en de zeven dwergen moest aankondigen. Deze verzameling bestaat uit eerder uitgebrachte tekenfilms van Walt Disney. Dit zijn Flowers and Trees, Three little pigs, de schildpad en de haas, drie weeskatjes en The Country Cousin. In 1966 werd dit aangevuld met nog vier korte films.

Welke Disney film is het meest bekeken?

Disney films doen het altijd goed, zowel bij jong als oud. Dit komt dankzij de mooie verhalen maar ook de techniek waar Walt Disney gebruik van maakt. De animatiefilms of gewone films zien er altijd perfect uit. Verhalen waar je nog lang over na blijft praten.

Welke Disney film is het meest bekeken? Die titel gaat naar de Leeuwenkoning (Lion King). Dit is absoluut de best bekeken Disney film ooit. Bovendien is deze film ook het meest populair onder Disney fans.

Deze film onderscheidt zich niet alleen in populariteit onder Disneyfans, maar ook in de krachtige thema's die het behandelt. 'De Leeuwenkoning' gaat over verantwoordelijkheid, de cirkel van het leven en persoonlijke groei. Simba's reis van onbezorgd welpje naar zijn rol als koning leert kinderen over moed, vriendschap en het belang van familie.

Let er wel op dat sommige scènes in 'De Leeuwenkoning' best intens kunnen zijn voor jongere kijkers. De film bevat momenten van gevaar en verdriet, die kleinere kinderen als spannend kunnen ervaren. Het is aan te raden om als ouder samen met je kinderen te kijken. Zo wordt de filmervaring niet alleen leuk, maar ook leerzaam en geschikt voor het hele gezin.

Top 10 beste Disney films aller tijden

Ben je ook zo benieuwd naar de 10 beste Disney films die ooit zijn uitgebracht? Misschien hebben jullie wel een filmavond gepland met het gezin en ben je op zoek naar dé Disney tip. Daarom geven we je de top 10 beste Disney films aller tijden. Gebaseerd op best bekeken!

1. De Leeuwenkoning (The Lion King): natuurlijk staat de Leeuwenkoning op nummer één in de beste Disney films. Uitgebracht in 1994 en nog steeds razend populair. In 1998 verscheen The Lion King deel twee, waar Simba al flink volwassen is.

2. Belle en het Beest (Beauty and the Beast): deze film werd in 1991 uitgebracht. Een romantisch verhaal tussen een prachtig meisje en een ‘beest’, want liefde kent geen grenzen.

3. Aladdin: een Disneyfilm uit 1992. Naast Aladdin is ook de geest uit de fles een populair figuur uit deze film.

4. Frozen: is uitgebracht in 2013 en vooral populair onder jonge meisjes. Het verhaal speelt zich in winterse taferelen af. Een prinses die gered wordt, niet door een prins maar door haar zus.

5. Sneeuwwitje en de zeven dwergen: dit was de allereerste Disneyfilm die in de bioscoop draaide. Hij stamt uit 1937 maar er zijn later wat nieuwe versies uitgebracht. Het gaat over Sneeuwwitje, haar boze stiefmoeder en natuurlijk de zeven dwergen waar ze tijdelijk woont.

6. Assepoester (Cinderella): ook dit verhaal draait om een meisje en haar boze stiefmoeder. Gelukkig ziet een prins veel meer in Assepoester, dus het verhaal loopt goed af. De originele assepoesterfilm werd in 1950 uitgebracht. In 2002 volgt er een tweede deel.

7. Jungle Book: wat je van beren leren kan. Misschien wel het bekendste zinnetje uit deze Disneyfilm. Het gaat over een baby die per ongeluk in de jungle achterblijft. De dieren uit de jungle verzorgen het kind, maar er zijn natuurlijk ook vijanden. De film dateert uit 1967.

8. Alice in Wonderland: een klassieker uit 1951. Alice belandt in een wondere wereld waar ze van alles meemaakt. Is het droom of werkelijkheid?

9. Bambi: wie kent het schattige reetje met de grote ogen niet? Bambi beleeft samen met haar vriendjes uit het bos leuke avonturen. Bambi is in 1942 uitgebracht.

10. Peter Pan: verscheen in 1953. Deze Disneyfilm (animatie) gaat over drie kinderen die door Peter Pan worden meegenomen. Ze belanden in een wereld waarin kinderen altijd kinderen blijven.

Elk van deze films bevatten unieke verhalen die zowel kinderen als volwassenen inspireren. Terwijl 'De Leeuwenkoning' de kroon draagt als meest bekeken film, brengen elk van deze verhalen hun eigen magie en lessen mee. Of het nu de avontuurlijke geest van 'Peter Pan', de moed van Elsa, of de goedheid van Sneeuwwitje is, deze films blijven harten winnen! Dus pak wat popcorn, nestel je gezellig op de bank met je gezin, en laat je meevoeren naar die wonderlijke Disneywerelden.