Hoe bereid je je als zelfstandige voor op je zwangerschapsverlof?

3 november 2023

Hoe bereid je je als zelfstandige voor op je zwangerschapsverlof?

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van klanten en ook het opleveren van de opdrachten die daarbij horen. Hoe ambitieus je ook bent, de kans dat er een keer een moment komt waarop je nadenkt over kinderen, is vrij groot. Het is daarom belangrijk goed over na te denken over jullie financiële situatie van tevoren. Gelukkig leven we in een land waarbij deze voorzieningen allemaal ontzettend goed zijn geregeld en je ook als zelfstandig ondernemer recht hebt op zwangerschapsverlof. Hoe dit precies zit en hoe jij je het beste kunt voorbereiden op je zwangerschapsverlof, vertellen we je hier.

Vraag tijdig je ZEZ aan

Vaak heerst er nog weleens verwarring over het feit of je als zelfstandige ook recht hebt op betaald verlof. Gelukkig is dit in Nederland goed geregeld en heb je ook als zelfstandige recht op een zelfstandige en zwanger regeling. Goed om te weten is wel dat je aan de urennorm van 1225 uur per jaar moet voldoen en de uitkering zo hoog is als het minimumloon. Uiteraard kun je je ook verzekeren via de ‘Vrijwillige verzekering Ziektewet bij UWV’. Het voordeel wat je dan hebt, is dat je 100% van het verzekerde dagloon krijgt uitbetaald. Wel is het belangrijk dat je de aanvraag voor deze uitkering uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum samen met een zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige naar het UWV stuurt.

Ga in gesprek met je opdrachtgevers

Tijdens je zwangerschap en ook in de weken daarna wil je natuurlijk niet alleen zo goed mogelijk herstellen, maar ook maximaal kunnen genieten van je kleintje. Het is daarom dus ook belangrijk om tijdig het gesprek met je opdrachtgevers aan te gaan, zodat jullie samen kunnen kijken naar de mogelijkheden om bepaalde werkzaamheden uit te besteden of alvast vooruit te werken. Via de website van zzpdaily.nl kun je allerlei tips en adviezen lezen over hoe je hier het beste mee om kunt gaan en welke zaken belangrijk zijn om te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld standaard rapportages die je maakt, vrij eenvoudig automatiseren, maar zullen er ook werkzaamheden zijn die even on hold komen te staan of overgedragen dienen te worden.

Zoek naar tijdelijke vervanging

Een goede optie is het vinden van tijdelijke vervanging tijdens je zwangerschapsverlof. Denk hierbij aan een freelancer, zzp'er of een andere zelfstandige die jouw taken kan overnemen gedurende de periode dat jij niet beschikbaar bent. Maak duidelijke afspraken met deze persoon en zorg ervoor dat je alle relevante informatie en documentatie overdraagt, zodat de vervanger goed op de hoogte is van jouw werkzaamheden. Dit geeft jou een hele hoop rust en zorgt er ook voor dat de werkzaamheden van je klanten niet tijdelijk stil komen te liggen.

Wat doe je na je zwangerschap?

De kans dat je, nadat je verlof voorbij is, weer fulltime aan de slag gaat, is vrij klein. Denk daarom ook vast na of het financieel mogelijk is om een dag minder te werken. Handig is bijvoorbeeld wel om te zorgen voor een extra zakelijke rekening na je verlof, zodat je je huidige salaris kunt aanvullen met een eventuele buffer waarvoor je hebt gespaard. Het vergelijken van verschillende banken kan verstandig zijn om te kijken waar de kosten het laagst liggen.

Geniet van deze bijzondere tijd met elkaar!