Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 april 2025
Kinderen leren omgaan met geld, daar kun je eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Het helpt ze niet alleen om later financiële problemen te voorkomen, maar het maakt ze ook gewoon zelfstandiger. Als ouder heb je daar dus best een belangrijke rol in. Je moet de kinderen namelijk wel leren dat het geld dat ze straks gaan verdienen, niet allemaal opgemaakt kan worden en je ook te maken krijgt met vaste lasten. Leer ze bijvoorbeeld dat het belangrijk is om abonnementen en contracten met elkaar te vergelijken en niet direct iets af te sluiten. Zo is het verstandig om te kijken of een variabel contract energie voordeliger is dan een vast contract en leg ze ook uit hoe dit in de praktijk werkt. Zo maak je ze er ook van bewust dat het geld kost wanneer ze een half uur onder de douche staan omdat het zo lekker warm is.
Voor de meeste kinderen is zakgeld de eerste kennismaking met geld. Zo leren ze al snel dat geld een belangrijk onderdeel is in het ‘echte’ leven. Het maakt dan niet uit of het nou om een snoepje, een speelgoedauto of een spelletje gaat, ze moeten keuzes maken. Contant zakgeld is vaak het handigst voor jonge kinderen, zodat ze het kunnen vasthouden en letterlijk zien wat er met hun geld gebeurt. Als ze ouder worden, kun je ze langzaam kennis laten maken met digitaal geld in de vorm van een bankpas en eigen bankrekening.
Vanaf een jaar of 8 kun je kinderen stap voor stap leren sparen. Grote kans dat er dan al wensen zijn die iets duurder zijn dan hun wekelijkse zakgeld. Ideaal dus om te oefenen met sparen. Je kunt samen een spaarplan maken waarin je precies afspreekt wat het doel is, hoeveel er al gespaard is en hoelang het nog duurt tot het doel bereikt is. Zo leren ze plannen en ontdekken ze dat sparen eigenlijk best leuk kan zijn, vooral als het spaardoel eindelijk binnen handbereik is en ze weten dat ze over een aantal weken een nieuw spel voor de Playstation kunnen kopen.
Rond hun tiende kun je je kind laten kennismaken met de digitale kant van geld. Open samen een bankrekening en laat ze zien hoe online bankieren werkt. Natuurlijk onder jouw begeleiding, want het is wel de bedoeling dat ze leren en niet zomaar van alles online bestellen. Vanaf deze leeftijd kun je ook het zakgeld op hun rekening storten. Zo leren ze omgaan met een bankpas, het checken van hun saldo en kunnen ze zelf pinnen.
Zodra je kind een bijbaantje mag nemen, leert het pas echt hoe geld binnenkomt en ook hoe snel het er weer uitgaat. Dit is de ideale manier om ze zich er bewust van te laten worden dat ze een aantal uur moeten werken voordat ze iets kunnen kopen. Het is slim om samen afspraken te maken over hoe ze het geld gaan gebruiken. Misschien kan er een deel naar een spaarrekening of moeten ze voortaan een deel van hun kleding of abonnementen zelf betalen.
Rond deze leeftijd begint het echte werk. Scooters, vakanties, een eigen laptop of dure kleding komen nu op hun verlanglijst. Het is dan belangrijk dat je kind leert hoe je spaart voor grotere uitgaven, hoe je verantwoord omgaat met spullen en waarom het handig is om alvast geld apart te zetten voor bijvoorbeeld een vakantie met vrienden of wanneer iets kapot gaat.
Op hun achttiende zijn kinderen officieel financieel volwassen. Ze mogen nu zelf abonnementen afsluiten, leningen aangaan en verzekeringen regelen. Het is slim om ze vooraf al goed voor te bereiden op deze nieuwe verantwoordelijkheden. Denk aan verzekeringen, studiefinanciering, belasting en hoe ze grip houden op hun geld. Het is helemaal niet raar om iedere maand even met ze om tafel te gaan en te kijken hoe ze er financieel voorstaan.