6 oktober 2014 door Jacqueline Eckhardt

Ali's oorlog (11+)

Aangrijpende jeugdroman gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de Marokkaanse macho-moraal.

Ali's oorlog
tekst: Lydia Rood
uitg.: Leopold, 2014
ISBN: 978-90-258-6674-7
omvang: 128 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Eigenlijk is niet Ali, maar Yessin de hoofdpersoon van dit razendsnelle jeugdboek. Ali zet de kaders. Iedereen wil vrienden met hem zijn. Hij is de coolste jongen van de klas. Hij kan goed voetballen. Het is Ali die bepaalt wat er gebeurt. En Yessin zit in een spagaat. Doet hij mee met Ali, of is hij sterk genoeg om zijn eigen pad te volgen?

Of liever gezegd: het pad dat zijn ouders voor hem zien. Die willen dat Yessin alles op alles zet om zijn Cito-toets goed te maken. Dan kan hij naar het vwo. Dat wil Yessin zelf ook. Maar terwijl hij zich op school zo goed mogelijk probeert voor te bereiden op de toets, gebeuren er ook dingen waar hij geen grip op heeft. Ali weet dat Yessin hem nooit zal verraden, en dwingt hem mee te doen met kattenkwaad: Sara pesten en voetbalplaatjes stelen uit de supermarkt. Als Yessin door Ali en zijn broers ongewild wordt betrokken bij een echt crimineel plan, zet dat de verhoudingen op scherp. Hoe blijft Yessin overeind? Hoe blijft hij zichzelf? En waarom voert Ali eigenlijk altijd oorlog met Sara?

Lydia Rood geeft met Ali's oorlog een nogal confronterend kijkje in de keuken van een allochtoon gezin. Pa mept er flink op los (met een schoen), maar de ouders willen hun kinderen wél alle kansen geven op een goede toekomst. Rood legt bloot hoe belangrijk de macho-moraal is, hoe moeilijk het is om je daaraan te onttrekken, én hoe eerlijkheid toch altijd het langst duurt.

Ali's oorlog is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mikail Altun, een jongen die meedeed aan het basisschoolproject 'Schoolschrijver'.