11 mei 2014 door Jacqueline Eckhardt

Boy7 (13+)

Jeugdthriller over een jongen met geheugenverlies. Met een digitale clou...

Boy7
tekst: Mirjam Mous
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 8e druk 2013
ISBN: 978-90-475-0594-5
omvang: 284 pagina's
prijs: € 10,00
Online bestellen

Aan het eind van deze dikke 'Mirjam Mous' neemt hoofdpersoon Sam Waters een diepe teug adem. De wereld ligt voor hem. Vanaf nu heeft hij het heft in eigen handen. Voortaan is elke keus zijn eigen beslissing.

Dat is niet altijd zo geweest. Lang was Sam de jongen zonder geheugen. Die wakker werd op een uitgestrekte grasvlakte in Amerika. Geen huis, geen boerderij, zelfs geen schuurtje te bekennen in de wijde omtrek. Sam heeft dorst, barstende koppijn, en een gekneusde enkel. Erger is dat hij niet weet wat hij hier doet. Hij weet niet eens wie hij is. Als hij iets verderop een rugzak ontdekt met een telefoon, denkt hij dat zijn redding nabij is. Maar dan begint de nachtmerrie pas.

Mirjam Mous is heel goed in het opbouwen van spanning. In vijf delen laat ze bijna tergend langzaam alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Sam ontmoet Lara, die hem in haar auto naar de bewoonde wereld terugbrengt. Hij ontdekt in zijn sokken het merkje 'Boy Seven' en in de rugzak een kluissleuteltje en een foto van een grijs gebouw. Samen met Lara, die hij wijsmaakt dat hij zijn biologische ouders zoekt, gaat Sam op onderzoek uit. Maar is Lara wel te vertrouwen? En welke gruwelijke geheimen gaan er schuil achter de muren van dat grijze gebouw?

Steeds opnieuw werpt Mirjam Mous in Boy7 andere vragen op. Waarop Sam de antwoorden vindt, om vervolgens voor nieuwe raadsels te staan. Niets is wat het lijkt, en toch stevent het verhaal in ferme tred op een geloofwaardig einde af.

Het avontuur past een béétje in het digitale tijdperk. Het draait om notebooks en usb-sticks. Niet meer helemaal van deze tijd dus, omdat smartphones inmiddels veel belangrijker zijn geworden. Social media worden ook nog niet genoemd. Maar dat maakt niet uit. Dit boek kan heel goed zonder. (Zéker vanwege de clou, die ik hier niet wil verklappen...)