10 maart 2014 door Jacqueline Eckhardt

Coco of het kleine zwarte jurkje (6+)

Prachtig prentenboek over leven en werk van Coco Chanel.

Coco of het kleine zwarte jurkje
tekst en ill.: Annemarie van Haeringen
uitg.: Leopold, 2013
ISBN: 978-90-258-6406-4
omvang: 28 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Elegant, recalcitrant en weldadig nonchalant. Dat zijn in een notendop de kenmerken van dit kunstzinnige boekwerkje van Annemarie van Haeringen. Kenmerken die ook rechtstreeks van toepassing zijn op haar hoofdpersoon: Coco Chanel (1883-1971). De beroemdste modeontwerpster van de vorige eeuw rekende radicaal af met knellende corsetten en amazonezittende ruiters.

Als Van Haeringen de corsetten én de amazones paginagroot de ruimte in slingert, moeten kinderen steevast lachen. Om de blote dame die schuddebuikend haar nieuwe wereld tegemoet huppelt. En om de losgeslagen amazones die in hun soepele rijbroeken over de ruggen van de paarden buitelen. Maar de boodschap is duidelijk. Coco Chanel heeft ons dames voor eens en altijd bevrijd van knellende kledij. De vrijheid (en blijheid) die het boek ademt, neemt toe met elke pagina.

Natuurlijk is Coco Chanel een dankbaar onderwerp voor een prentenboek. Het moet voor iedere illustrator een feest zijn om de stijlvolle creaties van La Chanel te reproduceren. Maar ook het verhaal achter Coco is de moeite waard. Als haar moeder sterft, en haar vader haar in een weeshuis stopt, voelt Coco zich een afdankertje, een niemendalletje. De onbuigzame strengheid van de nonnen die haar opvoeden, maakt haar leven er niet gezelliger op. Toch is het juist die discipline die de kleine Coco vormt. Op haar elfde kan ze naaien als de beste. En breien, haken, verstellen, borduren en heel, heel erg hard werken.

Maar als ze groter is, neemt ze met een baantje als naaister geen genoegen. Ze wil rijk worden. En beroemd. Coco meldt zich met al haar talenten en doorzettingsvermogen op het bordes van een rijke vriend. In ruil voor een kamer wil zij hem wel gezelschap houden. Coco kan de rijkelui die op bezoek komen naar hartenlust bestuderen.

Coco of het kleine zwarte jurkje is verschenen in de serie kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag. De grote Chanel-tentoonstelling is in februari 2014 gestopt, maar voor schoolklassen wordt voorlopig een kleine, educatieve tentoonstelling gehandhaafd.