8 april 2014 door Jacqueline Eckhardt

De Boeken van het Begin (11+)

Sprankelende fantasy-reeks à la Harry Potter en De Kronieken van Narnia.

Robijn
Deel 2 uit de serie 'De Boeken van het Begin'
door: John Stephens
uitg.: VanGoor, 2013
ISBN: 978-90-4751-690-3
omvang: 412 pagina's
prijs: € 18,99
Online bestellen

In 2011 verscheen Smaragd, deel 1 uit de razend spannende fantasy-reeks De Boeken van het Begin. En nu is er deel 2: Robijn. Drie kinderen zetten de zoektocht naar hun ouders voort in een avontuur dat qua sfeer wel iets wegheeft van De Kronieken van Narnia.

Het begon zo. Kate, Michael en Emma worden op een witte kerstnacht door hun ouders weggestuurd om een duister gevaar te ontvluchten. Zonder te weten waarom, groeien ze op in een hele reeks weeshuizen. Sommige leuk en schoon, de meeste niet zo leuk. Na tien jaar wonen ze in het geheimzinnige Edgar Allen Poe-tehuis voor Hopeloze en Onverbeterlijke Wezentjes, het ergste weeshuis van allemaal. Maar de kinderen houden vol. Ze zijn ervan overtuigd dat ze hun ouders zullen terugzien, en worden in hun zoektocht geholpen door tovenaar dr. Pym en de reus Gabriel.

De antwoorden op hun vragen lijken verstopt te zitten in de betoverde Boeken van het Begin. In Smaragd vinden de kinderen het eerste (smaragdgroene) boek, waarmee ze kunnen reizen naar een mythische wereld in het verleden. Zonder te weten of ze nog terug kunnen naar het heden, beginnen ze een tocht vol extreme gevaren. Die tocht brengt hen wel dichter bij hun ouders, maar ze vinden ze niet. Kate, Michael en Emma ontdekken dat er nog twee Boeken van het Begin zijn. Ze hebben ze alle drie nodig om hun ouders te vinden.

Robijn is dus het tweede Boek van het Begin. De zoektocht gaat verder, maar wordt steeds moeilijker. De wrede Krijsers van de Goudharige Gravin willen de toverboeken ook bemachtigen en zitten de kinderen op de hielen. De Krijsers slagen er zelfs in naar het heden te komen, en Kate offert zich op om haar broertje en zusje te redden. Ze lokt de Krijsers terug naar de mythische onderwereld, maar komt daar zelf vast te zitten. Nu zijn de kinderen van elkaar gescheiden. Kate vindt iemand die haar mogelijk kan helpen uit het verleden te ontsnappen, en Michael en Emma zoeken intussen in het heden naar de waarheid.

Stephens' Boeken van het Begin zijn echt wervelend spannend. Maar het is allemaal wel veel. Veel pagina's, veel beschrijvingen, veel details, veel verhaallijntjes en veel geheimzinnige personages: van wolven en heksen tot reuzen en dwergen. Maar wie dat geen bezwaar vindt, kan zijn hart ophalen. Want Stephens' schrijfstijl is prettig, luchtig en toegankelijk. Daar ligt het niet aan.