7 juni 2019 door Eva Kuipers

De boom met het oor

Een vertederend verhaal over groter worden en de waarde van een oprecht luisterend oor, met prachtige illustraties geÏnspireerd door de stad Barcelona.

De boom met het oor

door: Annet Schaap 

illustr: Philip Hopman

uitg.: Querido

prijs: 16,99

ISBN: 9789047626411

Vanaf 6 jaar

Bestel hem hier!

De meeste kinderen zullen Annet Schaap vast en zeker kennen van het fenomenale kinderboek “Lampje’, waarmee ze vele kinderharten heeft gestolen en ook nog alle grote kinderboekenprijzen in de wacht heeft weten te slepen. Een tweede lampje is zo goed als onmogelijk. Na haar daverende debuut gooit ze het nu over een geheel andere boeg door een poëtisch prentenboek te maken in samenwerking met Philip Hopman. 

De eerste bladzijde trekt gelijk de aandacht met een torenhoge groen-blauwe boom, die tot in de gele hemel rijkt en waarbij Schaap schrijft: “wat de mensen niet weten, maar de dieren wel, is dat in de stam van de boom, zo halverwege, een oor zit. Een oor dat echt luistert”. Schaap is een ware sprookjesverteller, zo mooi als ze met haar zinnen beelden weet op te roepen en zelfs te voelen: “geen vijf mensen samen kunnen zijn stam omspannen, leg je hoofd in je nek en kijk. Wat een reus”.

De boom met het oor staat in het park en wordt omringd door een ‘wilde rivier’ van verkeer. Philip Hopman heeft zich laten inspireren door Barcelona, wat terug te vinden is in de mooie details van bijvoorbeeld de gebouwen. Als je alleen al naar zijn illustraties kijkt, voel je de drukte van de stad op je afkomen. Dit is een prachtig contrast met zijn tekeningen op andere pagina’s, waarin juist de boom centraal staat en waar de rust en de stilte van de pagina je bij het zien ervan gelijk omringen. Knap gedaan van Hopman en niet uitgesloten is dat hem dit wel eens een Penseel kan gaan opleveren in de Kinderboekenweek.

De jongen in het verhaal wil heel graag aan iemand vertellen, wat hij bij gym heeft meegemaakt. Iedereen in de grote stad heeft het veel te druk om naar hem te luisteren, maar geven hem wel de tip naar de boom met het oor te gaan. De boom heeft een echt oor en straalt rust uit. “De jongen kijkt bij de boom omhoog. Er zal toch niet een….. Jawel, daar zit een oor, midden in de stam! Een oor van schors. Een oor dat eruit ziet alsof het wil horen wat hij te vertellen heeft”.

De zoektocht van de jongen naar de boom, wordt afgewisseld door het tragikomische verhaal over twee kevertjes, die samen een echtpaar vormden, ware het niet dat het vrouwtje is dood gepikt door de kraai. De rouwstoet van geestig getekende insecten zijn net als de jongen op weg naar de boom, echter zonder het van elkaar te weten. De jongen verstoort onbedoeld dit intieme begrafenisritueel van de insecten door bijna op hen de trappen. Dit natuurlijk tot ontzetting van de insecten. De twee verhaallijnen komen prachtig samen als de jongen zijn verhaal aan de boom met het oor wil vertellen. De insecten pikken het niet dat  “de lummel voor zijn beurt” gaat bij de boom.  Ze vragen hem dan ook wat er zo belangrijk is aan zijn verhaal en dan wordt het thema van het boek glashelder.

Een prachtig prentenboek over groter worden, de behoefte je verhaal te vertellen, en over oprecht luisteren.